5 болести, с които домашните любимци могат да ни заразят

Чували ли сте за болест на котешкото одраскване, наричана още фелиноза?
2
5 болести, с които домашните любимци могат да ни заразят
Снимка: pixabay

Чували ли сте за болест на котешкото одраскване, наричана още фелиноза? С нея може да се зарази всеки при одраскване, ухапване или облизване от котка. Болестта се развива в рамките на няколко дни и е съпроводена с висока температура, подуване на лимфни възли, промяна в състоянието на кожата на засегнатото място.

Въпреки че домашните любимци ни носят много положителни емоции, вижте с какви болести още могат да ни заразят.

Салмонела

Когато чуят за салмонела, много хора смятат, че с нея можем да се заразим само ако сме консумирали негодни млечни и месни продукти или такива, които не са добре термично обработени. Малко са тези хора, които предполагат, че домашният любимец може да ни зарази със салмонела. Това е вид бактерия, която живее в храносмилателната система.

Животните могат да се заразят с нея, а същевременно да изглеждат здрави. Бактерията може да се разпространи по фекален път, както и да зарази и части от тялото на животното, като козината. Ето защо е важно след контакт с домашния любимец да измиваме много добре ръцете си със сапун и топла вода.

Лишеи по кожата

Лишеите по кожата са често срещана гъбична инфекция по кожата, с която можем да се сдобием не само в плувните басейни, но и от домашни животни. Лишеите най-често представляват червени кръгове със силно изразени тъмни очертания, сърбят и е възможно да се появяват и мехурчета. Важно е да се лекуват, защото могат да прогресират.

Пoвече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Болестите пренесени от животни в България са нищо в сравнение с психичните заболявания които се ширят в цялата страна! За това нищо не върви или върви но бързо се скапва!
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-разпространената болест в България от домашни и улични животни е кучешката тения. На едно от първите места в света сме по брой оперирани от кучешка тения на глава от населението.