Бебче – 5,340 кг и ръст 60 см се роди в Стара Загора

Бебето рекордьор е второ в семейството си
28 авг 2017 17:15, Анисия Иванова
2
Бебче – 5,340 кг и ръст 60 см се роди в Стара Загора
Архив: Булфото

Момченце с тегло 5,340 кг и ръст цели 60 сантиметра се роди в Акушеро-гинекологичното отделение на болница "Тракия". Това е най-едрото бебе, което се е раждало в болницата от откриването й през 2009 г. досега, каза завеждащият отделение д-р Калина Пиперкова. Средностатистически новороденото е с големина на двумесечно бебе.

Раждането на толкова голям плод крие много рискове и само благодарение на проявения професионализъм от страна на дежурните лекари – акушер-гинекологът д-р Татяна Гидикова и педиатърът д-р Мила Кантарджиева, всичко е минало безпроблемно.

"Дежурният лекарски екип е трябвало да вземе много бързо решение как да действа в една ситуация, която принципно е предполагала нормално раждане", обясни д-р Пиперкова.

Родилката е постъпила в отделението вечерта на 20 август с добро разкритие, с добра физика, добър общ статус и желание да роди по нормален път - така, както е родила и първото си дете преди 4 години – тогава с тегло 3,760 кг.

"По принцип в нашето отделение подкрепяме и насърчаваме младите майки да раждат по нормален път, но в този случай колегите са взели правилно решение раждането да се проведе оперативно", каза д-р Пиперкова.

Раждането на толкова едър плод по нормален път би нанесло сериозни травми както на плода, така и на майката, последиците от които щяха да бъдат много сериозни, казват лекарите.

Всички тези опасения обаче са преодолени безпроблемно и след едноседмично наблюдение в отделението тези дни майката и бебето бяха изписани в отлично здравословно състояние и вече са в дома си в Стара Загора.

През февруари 2014 година отново в АГ отделението на Болница "Тракия" се роди момченце с тегло 5,190 кг и ръст 54 см.


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да е живо и здраво малкото мутантче.
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Снимка на бебока и майка му?