Какво влияе върху показателите при лабораторно изследване?

Вижте кои фактори могат да се регулират
4 юни 2019 20:54, Eкип на Puls.bg
7
Какво влияе върху показателите при лабораторно изследване?
Източник: Reuters
Фактори, чието действие трябва да се познава и да се отчита са пол, възраст, бременност, менструален цикъл, циркадни ритми, менопауза и други.
 
Други фактори са тези, чието действие може да се регулира и стандартизира преди изследването – прием на храна, физическа натовареност, достатъчно сън или неговата липса, други лечебни и диагностични процедури. Пример е повлияване стойностите на левкоцитите, които могат да се покачат при преяждане или непосредствено след оперативна намеса.
 
Друг пример е покачване на отделените белтъци с урината при извършване на тежка физическа работа ден преди изследването или при дълго седене в изправено положение – т. нар. ортостатична протеинурия.
 
Психическото напрежение води до повишаване стойностите както на общия холестерол, така и на отделните му фракции. Други стойностите, които се повлияват са глюкозата и албумините, които също се покачват над горната референтна граница при стрес.
 
В рамките на 1 до 4 часа след нахранване се покачват стойностите на триглицериди, левкоцити, билирубин, включително и един от чернодробните ензими – АСАТ. За разлика от това стойностите на креатинина, общия белтък и албумина се понижават.
 

7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
JJivanov geolog преди 2 години
ПО време на втората фаза от нагло рекламираната диверсия Птичи грип заловихме как мед мафиоти облъчват контролирано проби в единствената тогава лаболатория за анализи за уж птичи грип в Англия ползваха високо вредни контролируеми AIDS грип активатори маскирaни кaто осветителни тела /до 900 000 пъти по мощна радиация констатирана от тях в сравнение с много слабо радиоактивните зони наречени "Геопатогенни зони на ХАртман"/вижте три лебеда от Видин..
4
0
 
2
 
! Отговори
do 1 преди 2 години
Показва или преддиабет или диабет,затова си пусни едно натоварване с глюкоза и ендокринолог за разчитане.
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Масовата простотия, както на изследваните, така и на провеждащите тестовете, влияе най-много. Колкото и да е съвършен един тест, не отчитането на груби грешки допуснати при провеждането му, е по-зле от колкото непровеждането му, защото последствията може да са фатални.
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не ги разбирате тия неща..................като биохимик ви го казвам!!
1
1
 
4
 
! Отговори
Въпрос преди 2 години
Глюкоза 6.56 ! Коректно измерена сутрин на гладно какво показва ?