Как да закусвате, ако страдате от диабет

Включете колкото се може повече фибри
3
Как да закусвате, ако страдате от диабет
Снимка: Istock

Закуската е едно от най-важните хранения за деня. Тя е особено важна за хората, които страдат от диабет. Храненето при това състояние има своите специфики, а закуската играе съществена роля в контрола на кръвната захар, усвояването на инсулина и осигуряването на енергия за тялото. Ето защо е необходимо закуската да бъде максимално съобразена с нуждите на човек с диабет, да бъде здравословна и да бъдат спазени някои правила.

Не пропускайте закуската

Много хора погрешно смятат, че пропускането на закуската или някое от следващите хранения за деня ще помогне за намаляване на кръвната захар. Нещата не са толкова прости, когато става въпрос за обмяна на веществата, още повече нарушена обмяна на веществата, каквато е налице при диабет.

Закуската е задължителен елемент от ежедневното хранене. Когато тя е здравословна и съобразена с нуждите ви, закуската доставя необходимата енергия и спомага за контролиране на кръвната захар. Пропускането на закуската може да доведе до преяждане по-късно през деня, резки скокове в кръвната захар или опасни спадове при продължително гладуване. Всичко това се отразява зле на останалите органи и системи в тялото.

Не пропускайте да включите протеини

Протеините се разграждат и усвояват от организма за по-продължително време. Те не предизвикват внезапни повишения на кръвната захар и спомагат за нейното усвояване. Протеиновата закуска е особено важна за добър старт на деня. 

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg


3
Още от Здраве
Как студеният душ помага на кожата ни
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
0
 
! Отговори
ако нет страдам преди 1 седмица
нет нет страдам от диабет