Moderna, Pfizer и BioNTech печелят по 1000 долара на секунда

На този фон най-бедните страни са неваксинирани
16 ное 2021 09:06, Ерол Емилов
65
Moderna, Pfizer и BioNTech печелят по 1000 долара на секунда
Снимка: Pixabay

Производителите на ваксини Pfizer, BioNTech и Moderna печелят по 1000 долара всяка секунда. Приходите са от продажбата на продуктите им за имунизация срещу коронавируса, предаде БГНЕС.

На този фон най-бедните страни в света са неваксинирани.

Компаниите са продали по-голямата част от препаратите си на богатите страни, като така оставят по-бедните страни без ваксини срещу вируса, заяви Народният алианс за ваксини (PVA), - коалиция, която се бори за по-широк достъп до ваксините срещу COVID-19, и която базира изчисленията си върху отчетите на компаниите.

Алиансът изчислява, че трите фирми ще имат обща печалба от 34 милиарда долара само през тази година, което прави над 1000 долара на секунда, или 65 000 долара на минута, или 93,5 милиона долара на ден.

Още по темата

„Неприлично е, че само няколко компании печелят милиони долари на всеки час, докато само два процента от хората в страните с ниски доходи са били напълно ваксинирани срещу коронавирус“, каза Мааза Сейум от Африканския алианс за ваксини на народа.

„Pfizer, BioNTech и Moderna са използвали своите монополи, за да дадат приоритет на най-печелившите договори с най-богатите правителства, оставяйки страните с ниски доходи обречени на смърт“.

Pfizer и BioNTech са доставили по-малко от един процент от общите си доставки за страни с ниски доходи, докато Moderna е доставила само 0,2 процента, казват от Алианса за ваксини. В момента 98 процента от хората в страните с ниски доходи не са напълно ваксинирани.

Действията на трите компании са в контраст с AstraZeneca и Johnson & Johnson, които предоставят ваксините си с нестопанска цел, въпреки че и двете обявиха, че предвиждат прекратяване на това споразумение в бъдеще, тъй като пандемията отшумява.

Алиансът заяви, че въпреки че са получили публично финансиране от над 8 милиарда долара, Pfizer, BioNTech и Moderna са отхвърлили призивите да споделят технологията на ваксините си с производители в страни с ниски и средни доходи. Този ход, според СЗО, можеше да "увеличи глобалното предлагане , да намали цените и да спаси милиони животи."

В случая отказът на Moderna да сподели технологията си е въпреки изричния натиск от Белия дом и исканията на СЗО компанията да си сътрудничи и да помогне за ускоряване на плана за ваксиниране в Южна Африка.

Докато главният изпълнителен директор на Pfizer Алберт Бурла отхвърли споделянето на технологии като „опасна глупост“, решението на СЗО да одобри спешната употреба на индийската Сovaxin по-рано този месец доказва, че развиващите се страни имат капацитет и опит, добави PVA.

PVA, чиито 80 члена включват Африканския алианс, Global Justice Now, Oxfam и UNAIDS, призовава фармацевтичните корпорации незабавно да преустановят правата на интелектуална собственост върху ваксините срещу COVID-19, като се съгласят с предложения отказ от споразумението TRIPS на Световната търговска организация.

Повече от 100 нации, включително Съединените щати, подкрепят този ход, но той е блокиран от богати страни, включително Обединеното кралство и Германия.

 


65
Още от Коронавирус
Как Япония от провал във ваксинацията се превърна в шампион?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Кунчев как е?
57
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Меркел от какво така трепереше, стана ли ясно?
56
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Moderna, Pfizer и BioNTech печелят по 1000 долара на секунда....а, ето защо тези отрови са толкова *ефективни*.
55
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
от мен да не чакат кирия
54
0
 
0
 
! Отговори
Един преди 1 седмица
До Анонимен Няма да я признаят и позволят в ЕС
53
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Дано дави заседнат на гърлото тия пари идасе давите глътка по глътка проклети убийци
52
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ама, ако се усложни някой нещо от ваксина, няма помощ от никъде.
51
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
И спонсорират медиите да пишат колко неефективен е Ивермектина, за да не би случайно някой да се излекува преди да могат да си пуснат техните еквиваленти на Ивермектин, ама с техен патент на 9000% надценка. Пфайзер патентоваха лекарство, което има еднакво действие като на Ивермектин, прави на молекулярно ниво същото. Но видиш ли тяхното струва 34 долара за хапче, а Ивермектина е 5 цента. Който не вярва за Ивермектина има 140 научни публикации да търси из нета британската кралска химическа агенци
50
0
 
8
 
! Отговори
Спиридон преди 1 седмица
Свещички да си купят с тях!
49
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Могат, създали са нещо иновативно, ще печелят. Ние като сме зависливи, мързеливи и прости (Иречек го е казал преди век) оставаме най-бедни, най-болни и нещастни. Кой ни е виновен?
48
1
 
12
 
! Отговори
Апокалипто преди 1 седмица
А не бе,те не го правят за пари,а от благородство,да спасят всички заблудени овчици.Кога ще се бодем пак?Малко остана и ще станем зеленчуци без имунна система,тогава ще печелят по 10 000 в секунда...
47
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
При толкова много парЕ,тая пандемия се очаква да приключи на Уткин ден!!!
46
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
СИЛАТА Е В ПАРИТЕ! ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ ДА ВЯРВАТЕ НА ВАКСИНИТЕ!
45
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А защо не публикувате колко печели Филип Морис от цигари всяка секунда?!? Вансините спасяват милиони животи! Купе и журналисти!
44
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Антителата срещу ковид са ефективни само ако са купени от файзер, модерна и т.н.
43
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да споделя. Вчера Борис Джонстън е обявил, че за пълно ваксиниран ще се счита само онзи, който има бустер. Сертификатите на двойно набодените вече се считат с изтекъл срок, ако нямат бустер. Вижте го в медийте им.
42
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
За безплатни вакси, бива. Кво ли щеше да е ако си ги плащаме.?
41
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Съвсем скоро, всеки ваксиниран ще работи единствено за да си плати бустера и ще е готов на всичко за да го получи. Каквото му кажат - това ще прави.
40
2
 
16
 
! Отговори
Манафейко: преди 1 седмица
Ей т'ва е пандемията - пари, пари и пак пари! Боли ги оная работа за хората, важното е да има печалба - колкото повече, толкова по-добре. Понятието "хуманна" медицина трябва да се извади от употреба, защото отдааавна вече е лишено от същността си!
39
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ами измисли и ти ваксина и ще забогатееш! Какъв е проблемът!