Проф. Начев: Няма нищо лошо да се разбие монопола на НЗОК

Здравеопазването не е приоритет в тази държава, смята професорът
Обновена: 9 фев 2023 12:31 | 9 фев 2023 12:30, Анисия Иванова
34
Проф. Начев: Няма нищо лошо да се разбие монопола на НЗОК
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Няма нищо лошо да се разбие монопола на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), но това не може да стане от днес за утре. Процесът не е много лесен. Когато се обсъждаше идеята, самите застрахователи не бяха готови да поемат това нещо. Това може да стане постепенно.

Здравните фондове имат правата да правят всичко, но нямат нишата. Всичко, което е в здравеопазването, е концентрирано в НЗОК, но тя няма ресурса да прави това. Трябва да се каже какво може да покрие с ресурса си НЗОК и какво трябва да остане да се разпредели между здравните фондове. Тогава може да се премине към демонополизация на здравната каса. Това заяви проф. Генчо Начев, председател на Българското дружество на кардиохирурзите, в предаването "Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

„Здравеопазването не е приоритет в тази държава. Ако беше приоритет, щеше да има програма, в която да се каже какво трябва да се направи; срокове, за които трябва да се направи; финансиране; кой носи отговорността. Тя трябваше да продължава независимо кой е министър“, посочи Генчев. "Здравеопазването е елемент от националната сигурност – за съжаление, в България здравеопазването не е приоритет“, допълни той.

Според него за реформа на системата трябва реално да се остойностят дейностите, а на много хора не им е изгодно да има

"У нас няма база, върху която да стъпим. Няма остойностяване на медицинските дейности. В продължение на години има данни от Министерството на здравеопазването и Министерството на финансите за това колко реално струва всеки един пациент по дадена пътека. Дори само въз основа на тези данни можеше да се направи едно средно остойностяване“, допълни той.

Той допълни, че националната здравна карта у нас е неработеща и даде пример с Франция и начина на разпределение на леглата и болниците там. Здравната карта у нас не отчита реалните нужди по региони, затова има пренасищане на клиники в София и големите градове, допълни лекарят.

Гостът коментира и доболничната помощ и превенцията. По негови думи хората обикновено идват, "когато стане късно, понеже сме оставили профилактиката и превенцията на хората“.

"Трябва да залегне в определен период от време хората да са задължени да правят профилактични прегледи. Голяма част от населението неглижира това, докато няма оплаквания… Лечението, когато е хванато навреме, излиза много по-евтино. Страданията на човек са много по-малко“, каза професорът.

Начев изрази мнение, че заплатите на медицинските служители у нас трябва да се повишат, но да е ясно откъде ще дойдат парите, защото иначе дълговете на болниците ще нараснат. Той смята, че лекари, сестри и медицински персонал напускат страната не само заради заплащанията в чужбина.

"Отиват, защото държавите са уредени… Отиват на места, където е разписан начинът на кариерно развитие – знае се как ще стане. На последно място са парите – не са без значение, но са важни“, допълни професорът.

У нас, смята Начев, проблемът е, че са много болниците и леглата са много. Според него всеки мениджър намира начин да запълни леглата – дали реално, дали фиктивно, и намира начин да черпи от фонда.

Втори проблем, отбеляза той, е неравнопоставеността на собствениците – частната собственост може да намери начин да черпи допълнително пари от пациентите, държавната не може.

"Много лесно може да се види на каква печалба излизат частните болници и на каква загуба излизат държавните болници“.

Гостът коментира и неудовлетвореността на българските граждани от здравната система: „Неудовлетвореност от системата има във всички страни. Не е толкова склонност към оплакване, каквато у нас има – тя е част от народопсихологията, но е и реалността“, заяви той.

Повече по темата гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
до време е преди 1 година
За тези пари можеш да се изпи.каеш в ке.нефа на доктора.
29
0
 
0
 
! Отговори
аз преди 1 година
ДО 27 Като имаш застраховка отиваш при застрахователя, да ти възстанови сумата.
28
0
 
0
 
! Отговори
Много точно казано преди 1 година
Здравеопазването не е приоритет в тази държава. Ако беше приоритет, щеше да има програма, в която да се каже какво трябва да се направи; срокове, за които трябва да се направи; финансиране; кой носи отговорността. Тя трябваше да продължава независимо кой е министър. "Здравеопазването е елемент от националната сигурност за съжаление, в България здравеопазването не е приоритет - така и не чух да е приоритет поне на една партия! Ако здравеопазването не е, то означава че и народа не е!
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нямма търпение, да гледам как дечицата правят концерт, защото дургарчето им се разболяло от пенвмония и му трябват 1800 лева за лечение :)
26
0
 
6
 
! Отговори
кк преди 1 година
Младите лекари бягат от такива като този! Нарочно не оправят специализациите, няма места или трябва да си платиш на когото трябва. Работиш за минимално заплащане 4-5 години, ако изобщо се съгласят да ти плащат: по договор плащат, по устно споразумение - оправяй се както можеш. Никой не ти показва или да те научи - пак трябва да си платиш допълнително на ръка за да ти покажат нещо. Носиш отговорност за пациентите и си без всякаква визия за бъдещето
25
0
 
2
 
! Отговори
един преди 1 година
Нямаме нужда от още каси - т.е още бюрокрация и още служители, на които ние да плащаме заплати. И сега има здравни фондове, които иска може да си направи допълнително здравно, а и има фирми, които го правят за служителите си. Лошото е, че тези допълнителни частни фондове правят застраховки САМО на здравно осигурени, не е ясно какво покриват и трябва ТИ да си платиш услугата а после да чакаш да ти одобрят разхода и да ти върнат парите. С две думи - полза никаква, само събират още пари.
24
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма нищо лошо да се разбие монопола на пенсионираните алчни ненаситни несменяеми медици / мафиоти в бели престилки/ които изяждат хляба на младите лекари.
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще правят няколко каци вместо една.
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Бг. като разбият монопола и се прави картел, така че все тая
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки монопол може да се премахне. Но статуквото от това живее. Мнозинството се учи на Корупция за да преживява. Казано по кратко те ни крадат и ние след това.
20
4
 
7
 
! Отговори
Време е! преди 1 година
Застрахователите вече имат и фонд и опит. Който иска да ходи по НЗОК. Който иска д аплаща на застраховател. Стига с това поравно за всички. Не сме равни, няма и да бъдем! Всеки месец аз и работодателят ми плащаме по 270 ЗО + 67 лв за трима за застраховка. За тези пари трябва всеки ден да ме преглежда лекар и всяка вечер! Да ме лекуват в болница с позлатени кранчета. Ама пуста солидарност..... Държавата не е добър стопанин и трябва да се премахне монопола ѝ!
19
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този няма право да говори за здравеопазване, тъй като е шайката докарала го до днешното му състояние. Да си харчи милионите, но да не се обажда!
18
1
 
15
 
! Отговори
govrdar преди 1 година
Ами като разбият НЗОК - демек ще направят няколко такива. И тук е лелеяното, не от една крава ,а от няколко да бозаят.
17
4
 
3
 
! Отговори
VladTepes преди 1 година
До АнонименВсе пак има частни болници, които нямат аналог примерно Вижън Клиник на д-р. Шандурков извършва уникални очни операции. Такива трябва да получават финансиране от НЗОК поне докато се създадат държавни аналози, което надали ще стане в близко бъдеще.
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Ей така става Ако е 1000 лева много хора няма да може да я платат и ..ще умрат от обикновен апендицит напр.
15
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ох тоя монопол нали го видехме след 1989 г. Ще направят още овече кожодерни каси, ще смучат само пари, ще дигнат крвъния данък и ще стане мор.За лечение ще плащащ на няколко каси вместо на 1 .
14
2
 
9
 
! Отговори
Ей така става... преди 1 година
Естествено че няма... Няма нужда да откриваме топлата вода, те хората са го измислили много отдавна, казва се - персонална здравна застраховка. Трябва ти - ползваш, не ти трябва - не ползваш.
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нещо искат, американския модел ... Видиш ли, американскяи модел е смао на застраховаетли и те лкова зле, че вече няма застраховки, котио на 100% да покриват всички щети, ами на 70, 80 и 90%, а някои от тях, дори взимат няколко доларчета отгоре, да ти отпускат автоматичен кредит, с по-ниска лихва. Все пак, здравеопазването е трудна работа - работи само в 40 от 41 страни, в които го има ...
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато чух случайно как едно ДЖ Пи е оставило компютъра и програмата автоматично му начуква пациенти , направо се отвратих .
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заради това хората *** като мугхи .Здравето и благоденствието на нацията е пряко свързано с националната сигурност . Кога щ се сетите , когато тук остане да живее 1 милион ли ?