Защо следването на строга нисковъглехидратна диета е минус

Полезните въглехидрати се считат за суперхрана
19
Защо следването на строга нисковъглехидратна диета е минус
Снимка: Istock

Нисковъглехидратната диета в различните ѝ форми е много популярна в последно време, защото се счита за ефективна. Изключването на въглехидратите от диетата може да е ефикасно за отслабването, но този подход лишава организма от ценни хранителни вещества, които тази група притежава.

Въглехидратите не са непременно лоши. Те се делят на различни подкатегории, като само някои от тях се считат за нездравословни, докато други са от изключителна важност за здравето и функциите в организма.

Защо следването на строга нисковъглехидратна диета не е здравословен избор?

Въглехидратите всъщност могат да съдействат да отслабнете

Въглехидратите не са ваш враг изцяло, колкото и да мислите така. Те се делят условно на добри и лоши в зависимост от това какъв е техният произход. Лошите въглехидрати, които ви карат да пълнеете, идват предимно от тестени, захарни изделия, десерти, сладкиши, изобщо всякакви храни, които съдържат добавени захари и рафинирани въглехидрати.

Полезните въглехидрати, от друга страна, идват от плодовете, зеленчуците, пълнозърнестите, бобовите, зърнените храни. Те са помощници в отслабването и подобряването на здравословното състояние, защото носят много фибри, минерали, витамини, антиоксиданти, бедни са на калории.

Внимавайте с добавените захари във всички продукти, не само в десертите

Много хора не се замислят откъде всъщност си набавят излишни захари и калории. Те се фокусират предимно върху сладкишите и тестените изделия, като забравят, че в много готови продукти се съдържат добавени захари.

Винаги четете етикетите на храните, които купувате, защото добавени захари могат да се срещат в солени продукти, включително лютеници, сосове, колбаси, дресинги, горчици, пастети – изобщо всичко, което не бихте очаквали да съдържа захар.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
7
 
! Отговори
Като цяло преди 10 месеца
диетите са минус, човекот е всеядно животно, просто и картко, не трябва да се прекалява. И най-вече движение,щот ако си седите на пльостърника по цял ден, ако ще и с краставици да се храните файда йок.
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Всяка крайност е вредна. Такива са всички нисоко-ниско-нам какви си диети. Мозъкът иска въглехидрати. Организмът като цяло се нуждае от тях преимуществено. Друг въпрос е колко и какви ще ву набавите.
14
2
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 10 месеца
До Анонимен 14 ...Драги,проблема е в това,че хората НЕ усещат това,от което има нужда организма им,а го бъркат с АГРЕСИВНАТА "реклама" и обработка на съзнанието им !..Виновни са "медиите"..Заради печалбите,които трупат от излъчване на реклами,те ВНУШАВАТ на зрителите и читателите какво да ядат,какво да пият и кое е полезно и вредно за тях..За да чуеш тялото си,а то НЯМА да те подведе,бъди сигурен, ИЗХВЪРЛИ от полезрението си агресивните вредни "реклами" !
13
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ПроСоТо - Баъе, това са абсолютни глупости, погледнато от вщсъвременна гледна точка. Ако оставиш някой да яде, квот му е кеф, без да знае кое ег хубаво и лошо, ще се тъпчи с бургеи, дюбери, мъхини по 1000 калории на хапка и ше смени водата с редбул или монстър. Тези продукти БУКВАЛНО са така направени, *** да излъжат тялото ти, че са полезни и хубави, за да искаш още и още.
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 11 - Ако караш на 1800 калории, да, става. Ама аконсинна 6000 *** ден (един дюнер е 2000, за тея дето не знаят), или работа ти трябва да е колоездач или да си безработен, че да типаш по цел ден.
11
1
 
7
 
! Отговори
Ямболски цървуль преди 10 месеца
Движение му е майката! Тези здравословни диети-знаете къде да си ги заврете!
10
0
 
5
 
! Отговори
Ямболски цървуль преди 10 месеца
Отново празнословия от не умни драскачи!
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Да си слаб е най-добре! Слаботелесен! Не ти тежи, бързо си се движиш, лесно си премерваш дрехи. Абеее
8
3
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 10 месеца
Сега:...-ВСИЧКИ побърканящини,агресивно внушаващи на хората това,което им изнася,са ВРЕДНИ И ОПАСНИ !!!!...ВСЕКИ организъм САМ "ЗНАЕ" от какво има нужда !!..НЕ СЛУШАЙТЕ РЕКЛАМИТЕ НА РАЗНИ ТЪРГАШИ !!!!...Почувствайте тялото си!..ТО ще ви подскаже какво да ядете и какво да избягвате...А ДАЛАВЕРАТА с тия ПРЕТЪПИ реклами на "диети" и особено на "Хранителните добавки",си е много недостоен бизнис..Бих написал:.престъпен..
7
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Моята леля е близо 200 кила, на 75 г е., вече почти неподвижна. Едвам върви, високо кръвно има, диабет тежък.абеее дебелия човек е само болести
6
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Всъщност народонаселението по цел ден тъпче и дъвче и пие по нещо "ей така" и по улиците се разхождат повсеместно каци с мас. Едно време в училище се присмивахме на такива 1-2 по класовете, а сега вече 90 % са такива. И не само че по цял ден тъпчат но и нямат никаква физическа активност от малки. Само се дзверят в талафоните. И то рабира се без каквато и да било полза. Телефони трябва да им се купуват при навършване на пълнолетие като с шофьорските книжки.
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ами не яжте като *** и няма да сте дИбели.
4
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Минуси? Тъща ми беше преддиабетна, с инсулинова резистентност и тегло 85 кг при ръст 154 см. Имаше куп здравословни проблеми. Мина на такава диета и за шест месеца свали 24 кг, показателите й се нормализираха. Тая писачка да си дращи статиите за секса и да не се занимава с неща, от които няма елементарна представа.
3
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Няма суперхрани, правилното хранене е разнообразното, свързано със сезона хранене на базата на местни продукти. Само за сведение: северният елен се отглежда задължително в големи стада, кото ежденевно изминават десетки километри в търсене на храна.Защото, за да бъде здрав, трябва да поема от 300 вида растения. Затова и няма ферми, въпреки че млякото било с отлични качества. Не само за северния елен се отнася. Населението е болно, защото се храни с неестествени храни, чийто състав е редуциран....
2
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не яжте модните пилешки продукти, които видите ли са полезни и после се чудите защо се подувате като плондери. Едно пиленце е противоестествено да стане "бройлер" за месец. Не зобете по цял ден разни "хрупки" произведени от не знам какво и после се чудите ужким нищо не сте яли пък се търкаляте вместо да ходите. Не пийте по цял ден оцветени течности наречени "безалкхолни". И не четете подобни статии за "суперхрани".
1
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Няма никакви минуси в подобна диета. Останалото са глупости на печаннарите.