Французин ще извърши най-трудното пресмятане на ум в света

Студентът трябва да изчисли колко е корен трети от 200-цифрено число.
6 апр 2005 10:13,
Французин ще извърши най-трудното пресмятане на ум в света

Студент по информатика във френския град Рем ще се опита днес да направи най-трудното пресмятане на ум в света, а именно, да изчисли колко е корен трети от 200-цифрено число. Списанието, което организира събититето, твърди, че това действие никога не е правено до сега без използване на изчислителна машина.

Двама официални свидетели ще присъстват на извършването на това математическо действие- един нотариус и математикът Жан-Пол Делае от университета в Лил, уточняват от научното списание "Наука и бъдеще".

Студентът, чието име е Алексис Льомер, вече е рекордьор при пресмятането на корен трети от 100-цифрено число, като е казал верния отговор за по-малко от четири секунди.

Новото предизвикателство за Льомер е да пресметне корен трети от 200-цифрено число, което на обикновен език означава, че трябва да открие кое е числото, което умножено 3 пъти по себе си прави даденото 200-цифрено число.

"Това математическо действие е изключително сложно и не може да се направи случайно. Шансът да се налучка верният отговор е едно към 400 трл. Но Алексис има своя собствена система за изчисляване.", обясняват от списанието.

Льомер ще разкрие тайната си в специален брой на списанието, който ще излезе през май.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание

Спонсорирани публикации