Летиш с 200 на пътя – плащаш и си тръгваш

Катаджиите няма да взимат книжки по новия закон
Обновена: 12 ное 2010 14:09 | 12 ное 2010 13:13,
377
Летиш с 200 на пътя – плащаш и си тръгваш
Снимка: БГНЕС

Главозамайващ нов закон за движение по пътищата прие Народното събрание.

Баровците със скъпи коли, които карат бързо, вече няма за какво да се притесняват – дори да минат с 200 километра в час в центъра на София, няма да им вземат книжката. Вместо това ще плащат по-високи глоби.

Ако са превишили скоростта с 50 километра – ще се бръкнат с 350 лева, а за всеки 5 километра над 50-те – с по 50 лева върху глобата. Книжката няма да им бъде отнета дори да минат втори път в центъра на София, пак с 200 километра в час – ще си платят и ще си я запазят. Също така – дори да направят нарушението трети път. Едва след това се счита, че въпросният състезател системно нарушава закона и книжката ще му бъде взета.

Според вносителя Светослав Иванов от ГЕРБ повишаването на глобите има превантивен ефект, който вече се вижда по движението по Цариградско шосе – бус лентата се опразнила след въвеждането на камерите.

Според Румен Такоров от БСП обаче законопроектът е писан по-скоро за Симеон Дянков, отколкото за хората.

„Не трябва да има водач, който да е превишил 50 километра и да не му се отнема за известно време свидетелството за управление”, посочи депутатът.

„Не глобата е тази, която може да накара някой да не кара със скорост, която да създаде проблем”, посочи бившият транспортен министър Петър Мутафчиев.

Законът предвижда още една екстра за богатите – ако платят бързо глобата си, получават промоция – само 70% от сумата.

„Ето я презумпцията – ако нямаш пари, няма да нарушаваш. Ако имаш пари – нарушаваш и плащаш”, посочи Мутафчиев.

Предвижда се и въвеждането на електронен фиш не само за леките нарушения, а и за по-сериозните.

Управляващите заявиха готовност да променят закона между първо и второ четене, но основната част – отпадането на санкцията – отнемане на свидетелство за управление, щяла да си остане така.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


377
Още по темата: КАТ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
308
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
boko tikvata e vinoven horaaaaa-sami si go izbrahte da iva offfffffcete
307
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ако тези лятящите размажат някого по колко ще плащат на парче ?
306
2
 
9
 
! Отговори
простия преди 13 години
Никой не разбра в тая държава, че проблема не е толкова в размера на санкциите, а в това, че голяма част от глобените няма да си платят.Също с увеличаването на глобите ще се увеличи корупцията заради ниските заплати на катаджиите.Трябва държавата да принуждава глобените в определения срок да си платят глобите.Иначе не мисля, че в 21 век е нормално да се взима книжката за какъвто и да е период, ако има сериозно нарушение затвор.
305
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Е..и му майката и правителство и министри и всичко, и тази наредба ли им е от спасителния план на държавата, щото ми е много съмнителна, направо са си го кажа престъпна, кажете ми господа такива строги наредби за движение по пътищата освен в наща ЕВРОПЕЙИСКА държава каде другаде има
304
0
 
26
 
! Отговори
NoName преди 13 години
СТРАНАТА ДО СКОРО НАРЕЧЕНА БЪЛГАРИЯ СЕГА С ПЪЛНО ПРАВО МОЖЕ ДА СЕ НАРЕЧЕ АБСУРДИСТАН - МЕСТОТО КЪДЕТО В ПЪЛНА СИЛА ВАЖАТ ПАРАДОКСИТЕ И МЕСТОТО, КОЕТО СКОРО ЩЕ ЗАПРИЛИЧА НА ПЪЛНА ЛУДНИЦА...ЗА ТОВА МОЖЕМ ДА БЛАГОДАРИМ НА КОМПЕТЕНТНИТЕ НАШИ ЛюБИМИ ИЗБРАННИЦИ, НАРИЧАЩИ СЕ ДЕПУТАТИ...ХОРАТА,КОИТО СКОРО ЩЕ НИ ЗАКОПАЯТ В БУКВАЛНИЯ СМИСЪЛ НА ДУМАТА.
303
1
 
9
 
! Отговори
501 преди 13 години
Товае престъпление дасе кара с превишена скорост в градско условие,във Англия е било направо отиваш на съд.Ако е извън градско много е добре но в градско е абсурд,при първата среща на пътя пиян човек той ще бъде прегазен от голямата скорост,товае без умие,колите дасе движат в София със 200 км.Кой гое измислил,еми той ако е пиян на улицата.
302
1
 
20
 
! Отговори
МАНГАЛ РЕЙСИНГ преди 13 години
Откога влиза промоцията в сила
301
0
 
13
 
! Отговори
Leo преди 13 години
За 50км/ч - 350лв глоба. Ако се платят бързо - 70% от наказанието, ако се платят веднага (на полицая), само 20% от глобата ;)
300
7
 
2
 
! Отговори
айде бе преди 13 години
Айде стига преиначавали нещата:никъде не се казва,че ако сгазиш човек ще си "платиш" и ще ти се размине...то не че не е възможно и сега да стане,защото точно това става:умрелия си е умрял,за някой си глоба,условно и айде,пак на хамъра...И като им вземат книжките пак ще карат и без тях,и глобите ще си плащат и пак ще карат като ненормални...Самосъзнание щом няма и уважение към колегата,другото е вятър...И колко от вас тука са примерни шофьори,стриктно спазващи знаците..Сигурно всички като гледам
299
6
 
3
 
! Отговори
мангу преди 13 години
оооо са че дам на коня да яде боб с люти чушки,че минем 200 с каруцата,па нека ме спре
298
1
 
19
 
! Отговори
Наоми преди 13 години
В цивилизованите страни отдавна са измислили ЕФЕКТИВНО наказание - обществено полезен труд.Като принудят някоя дебеловрата мутра да мете улицата в оранжев гащиризон, следващ път едва ли ще има.
297
0
 
0
 
! Отговори
речник преди 13 години
Случайно да си забелязал кавичките? Това "образУвание" си е патент на 293 ЕХО!
296
2
 
3
 
! Отговори
солидарен преди 13 години
Българино имаш право в догатките си.Ние си имаме поговорка:"С какъвто се събереш ,такъв ставаш." Та събрало се "джуджето " с еврейка и няма как да не мисли по какъв начин да ти вземе и скъсаната риза от гърба. От хилядолетия не ги долюбват.Те за купа леща и 30 сребърника и Светата троица продават.Тъй, че нищо ново под слънцето!
295
5
 
6
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 13 години
Най-накрая ще си карам както си искам.И моля Ви се направете и платно за бавнодвижестите се коли.
294
0
 
0
 
! Отговори
Missile преди 13 години
А твоето откъде е купено, г-н Образувание? ;)
293
0
 
3
 
! Отговори
Missile преди 13 години
Торпедо ли си, ракета ли си, чети бавно и много внимателно, преди да започнеш да обвиняваш хората. Изказването на Мутафчиев ЯСНО показва, че той НЕ подкрепя това предложение...
292
0
 
3
 
! Отговори
речник преди 13 години
Алооо 293! ще се намерят *** и турци ,които да пишат по - грамотно от теб!Май си скаран с граматиката?"А според теб коя партия трябваше да бъде на власТ ДПС - ли ? или червено- турската БСП ,а доколкото за *** могат да забравят че ще стават шофЬ(й)ори без основно образувание " Твоет да не е купено от някой свободен университет срещу 1000лв. семестъра ???
291
1
 
2
 
! Отговори
комунист преди 13 години
В света на парите всичко си има цена.
290
2
 
8
 
! Отговори
ТОРПЕДО преди 13 години
Ето я презумпцията ако нямаш пари, няма да нарушаваш. Ако имаш пари нарушаваш и плащаш, посочи Мутафчиев.Върхът на безумието!! Вижте ме какъв съм паралия!Мога да Ви платя жалкия животец и да продължа да Ви прересовам по асфалта.Изборът е Ваш, ако не се отдръпнете от пътя ми! Ставицки колко е платил? Мутафчиев теб коя майка те е въцпитавала така???
289
0
 
17
 
! Отговори
perko преди 13 години
А като има смъртен случай заради превишена скорост, какава е тарифата за човешки живот???

Спонсорирани публикации