АЕЦ "Козлодуй", АЕЦ "Белене" или и двете?

Решение по стратегическия въпрос липсва
Обновена: 3 фев 2012 15:02 | 3 фев 2012 12:12,
104
АЕЦ "Козлодуй", АЕЦ "Белене" или и двете?
Площадката на АЕЦ Белене. Снимка: Булфото

Сагата с взимането на окончателно решение за строителството на АЕЦ "Белене" продължава. По последна, но неокончателна информация, решението ще бъде взето до края на март.

Към момента обаче на държавно ниво няма явни индикации към какво решение се върви.

Наскоро енергийният министър Трайчо Трайков публично коментира, че на площадката на АЕЦ Белене може да се изградят „най-различни неща“ освен централа. В същото време той отбеляза, че друга възможност за развитие на атомната ни енергетика е строителството на нов, седми реактор на площадката на АЕЦ "Козлодуй".

Аргументите на министъра основно бяха, че това евентуално би станало по-лесно от изграждането на АЕЦ "Белене", защото на площадката на АЕЦ "Козлодуй" има изградена инфраструктура и са направени предварителни проучвания.

Енергийният министър същевременно не посочи дали строителството на АЕЦ "Белене" и на нов реактор на АЕЦ "Козлодуй" се разглеждат като алтернативи или може да се осъществят и двата проекта.

Така на дневен ред излизат три алтернативни пътя, по които да се развива ядрената енергетика в България. Всички те имат своите плюсове и минуси, но със сигурност решение трябва да има.

Кой от трите варианта – Козлодуй, Белене или строеж и на двете площадки, е най-подходящ, може да научите от анализа на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
0
 
2
 
! Отговори
Българка преди 12 години
Първо Белене!Стига демагогия и циркове!
94
0
 
6
 
! Отговори
П.Петров преди 12 години
И двете ! Едната руска, а другата френска. Само така може да се разчита на инвестиции в производства. Като им се осигури евтина енергия.
93
0
 
2
 
! Отговори
SAVCHO1950gdg преди 12 години
АКО ИСКАМЕ ДА СМЕ СИЛНИ, НЕЗАВИСИМИ И БОГАТИ, ТРЯБВА ДА РЕАЛИЗИРАМЕ И ТРИТЕ !!! ПОЗНАЙТЕ ТРЕТИЯ !?!
92
3
 
2
 
! Отговори
АЕЦ-БЕЛЕНЕ , ЛИ.... преди 12 години
....ХА,ХА,ХА,ААА....БЪЛГАРИЯ И СЕГА ,НЕ МОЖЕ ДА СИ ВЪРЖЕ БЮДЖЕТА И РАЗХОДИТЕ....!КАТО СЕ НАТОВАРИТЕ СЪС ЗАЕМИ КЪМ РУСИЯ ОТ ПОРЯДЪКА НА 20-млрд.э.....ще цъфнете и вържете...!НЕ ГЛЕДАЙТЕ ОНИЯ ХИТРЕЦИ ОТ ПОЗИТАНО -20......."ОВч.ИЯ И СИЕ", в тая игричка ---те са "ПЪРВА лъЖИЧКА ЗА ВОДИЧКА"------ЗА ВАС ЩЕ ОСТАНЕ ПЕСЪКА..../АКО Е МОКЪР /ИЗОБЩО....ХА,ХА,ХАААА..В ТИЯ ИГРИ -----ПЛАЩАТ ,БАЛАМИТЕ....!
91
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да са ни живи и здрави двата ВВЕР-а и дано още много като тях да имаме !
90
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много апатитни са българските енергийни пазари - ако може европейски фирми да ги вземат, би се получило страхотно за тях. Както и безочието дето французите ни казаха, че не било срамно да сме си купували ток от АЕЦ-а, дето построиха в Румъния. Защо да ни позволяват да си строим наша АЕЦ? Да не би да имат участие в нея?
89
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Общата цел е пълното заробване на България и българите, та да останат лрепостни селяни завинаги, до 9-то коляно. Да не произвеждаме нищо, да си го купуваме от тях - ЕС, САЩ. А когато призведем нещо, то не е по европейските правила, нямало разрешение, цената била много ниска спрямо останалите на пазара и т.н. ЕС принципа за еластичност на пазара го нямат за нищо.
88
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Целта на всички тия тупурдии около АВЦ Белене е кой да вземе едни 60 милиарда евро за срок от 10 г. Има много външни апетити и не напразно ЕС натиска да включим и европейски инвеститор. Защо да остават тия пари в България? Зер тя има нужда от тях? Я по-добре да и ги вземем... А ако случайно АЕЦ-а гръмне, все пак отговорността остава на България.Евтина енергия ли? Ми те, западняците не могат да произвеждат евтино. Ние защо да сме можели? А най-добре да си я купуваме от френската АЕЦ в Румъния.
87
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ako i shte da ima i oshte 5 centrali naroda njama da si plashta zaradi taja KORYPCIJA
86
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тоя Трайчев да си обира крушите най-после доказа се като пълен неудачник.
85
0
 
1
 
! Отговори
до 89 преди 12 години
Ако се навиеш да светиш през нощта и когато е мъгливо ще направя тази скромна инвестиция от 4-5 бона.
84
3
 
3
 
! Отговори
Солар преди 12 години
Бъдещето са соларните покриви както в Германия но трябва да се измени закона подключването да става за 24 часа тогава може да има напредък
83
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Към днешна дата се говори за резерв от енергийна ефективност между 30 и 50% , като прибавиме и непрекъснато падащите цени на ВЕИ , а за на добри са слънчевите инсталации , може би до датата на хипотетично пускане на нови ядрени мощности цената на тока от ВЕИ и АЕЦ ще една и съща , да не говриме за предимствата които носи диверсификацията на източниците.Крайно време е човек да използва покрива си за нещо по-полезно от това да го пази от дъжд и сняг и ще стане до средата на века
82
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нека АЕЦ Козлодуй да направят следните неотложни неща:1) да се построи депо за ядрени отпадъци2) да се консервират спрените блокове 1,2,3,4 според европейските стандарти3) да се рециклира замърсената почва и вода;пък после ще говорим за нова АЕЦ.
81
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В последните години се наблюдава намаляване на потребвлението на ел.енергия защото се увеличава ефективността на използването и. Връзката на растежа на БВП и използваната ел.енергия в последните десет години не е правопропорционална защото стари неефективни производства се закриват и те освобождават огромни енергийни ресурси. В същото време новите предприятия използват ел.енергията много икономично тъй като тя се калкулира в цената и прави продукцията им неконкурентноспособна.
80
4
 
9
 
! Отговори
до 82 преди 12 години
ГЕРБ има ли избиратели ? Аз не мога да нареча една маса хора, които гласуват всеки път в очакване на новия бащица за избиратели. Та повечето от тоя ,,електорат,, вчера гласува за ГЕРБ, а днеска псуват Бойко. Съшите дето се излетоха да пуснат бюлетинка за ,,царя,, ,сега гласуват за Б.Б, а на следващите избори ще си намерят друг ,,спасител,,. Голямо образование показват, особено политическо. Десни избиратели с 5 лева в джоба. Уникати.
79
4
 
7
 
! Отговори
Балтазар преди 12 години
БВП на България нараства всяка изминала година. Това ще рече, че ще се увеличат и нуждите от електрическа енергия, особено като се има предвид, че предстои революция в транспорта: въвеждането автономни превозни средства задвижвани с ток - автомобили, автобуси, камиони. Ако България сега не започне да изгражда нужните мощности, ще изпаднем в дефицит и ще трябва да внасяме ток. Изграждането на АЕЦ е дълъг процес, допълнителен реактор в Козлодуй - също. Забавим ли се сега - ще плащаме скъпо утре.
78
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
No81, лично аз цял живот плащам дълговете на НРБот моя гледна точка по време на соц-а са строили и произвеждали през куп за грош щото е нямало конкуренция и безработицанатрупали са дългове, ограбили са държава, окрали са пенсионните фондовепълна разруха
77
0
 
6
 
! Отговори
до 81 преди 12 години
Турската икономика се развива много бързо и имат нужда от повече ток.Населенито нарасва също много.Така че се получава един много голям вътрешен пазар.В България за съжаление е друга картинката.
76
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Безпорно е, че избирателите на БСП са по-нискообразовани в сравнение с избирателите на ГЕРБ. Безпорно е, че нашия народ живее най-бедно в Европа. Безпорно е, че имаме най-ниската производителност на труда в Европа и най-ниската ефективност на използване на енергията в Европа.Ако някой се обижда от тези безспорни факти, това е негов проблем. Все едно аз да се сърдя на някой който ми каже че съм от провинцията.

Спонсорирани публикации