Купувачите предпочитат ипотечни кредити в левове

Средният размер на изтеглените през 2013 г. кредити е бил 33 165 евро
Обновена: 13 яну 2014 14:02 | 13 яну 2014 11:21, Миглена Иванова
7
Купувачите предпочитат ипотечни кредити в левове
Снимка: Investor.bg

През 2013 г. ипотечните кредити в българска валута са се утвърдили като предпочитан продукт от купувачите на жилища, прибегнали до външно финансиране на сделките, сочат данни на консултантската компания КредитЦентър.

„Все повече банки започваха постепенно да предлагат по-добри условия по левовите си кредити и в повечето от тях лихвите по кредитите в лева и евро бяха изравнени. Всичко това караше потребителите да се спират на родната валута, търсейки максимално изгодния заем“, посочва се в доклада на компанията за ипотечното кредитиране през декември и тенденциите, отчетени през 2013 г.

През декември 71% от изтеглените ипотечни кредити са били в българска валута. Най-висок дял на левовите ипотеки е отчетен във Варна – 83% от всички изтеглени заеми, В София този дял е 60%, а в Бургас и Пловдив – съответно 79% и 81%, сочат данните на компанията.

Средният размер на изтеглените през миналата година кредити е бил 33 165 евро. Между 26 и 35 години традиционно е възрастта на най-активните кредитополучатели, а най-предпочитаният размер на кредита – 30–50 хил. евро.

Същевременно през цялата 2013 г. се наблюдава тенденция на нежелание на българите да задлъжняват.
„Желанието на българина в момента е да има ниска или никаква задлъжнялост и спестени средства на депозит, за да се чувства спокоен и сигурен в тази по-трудна икономическа и политическа среда”, коментира Тихомир Тошев, изпълнителен директор на компанията.

По-добра финансова култура на потребителите днес отчитат от консултантската компания и смятат, че това е важен етап за предстоящото развитие на кредитния пазар у нас. Немалко влияние за по-активния пазар на ипотечното кредитиране имаше и плавното подобряване на условията по заемите, което продължи през цялата година.

Предвид данните за сериозна задлъжнялост на част от европейските домакинства, картината у нас е много по-оптимистична, посочва се в доклада на компанията. От около 3 млн. домакинства у нас под 150 хил. от тях са закупили собствено жилище с кредит, като средното задължение е около 55 хил. лева, според данните на консултантите. „Това показва, че сериозни рискове пред този пазар у нас липсват и по-скоро го очаква нов подем на развитие през следващите години“, заключават експертите.

Още новини за пазара на имоти в България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЗАЩО КОГАТО ВИ ПРЕДЛАГАТ КРЕДИТИ, ПАРИ, И ВСИЧКО В КОЕТО СЕ Е ВТОРАЧИЛ "ЛАКОМИЯ ЧОВЕК", НИКОЙ НЕ СЕ ЗАМИСЛЯ...АМИ НАВОДНЕНИЯ, ЗЕМЕТРЕСЕНИЯ, ЦУНАМИ, ТАЙФУНИ, РАЗРУШАВАНЕ, ЗАЛЕДЯВАНЕ, ГРАДУШКИ, БУРИ, ГРЪМОТЕВИЦИ, ОТВАРЯНЕ НА ДУПКИ В ЗЕМЯТА ИЗВЕДНЪЖ И ДРУГИ ТАКИВА...ТОГАВА КАКВО ЩЕ ПРАВИМ?КОЙ ЩЕ НИ ПОМОГНЕ?ТЕЗИ, КОИТО СЕГА ИМАТ...ЩЕ БЪДАТ НА СЪЩОТО ДЕРЕДЖЕ КАТО ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ...КОЙ НА КОГО ЩЕ ПОМОГНЕ..БЕЗ ЛИЧНА ОБЛАГА?
6
0
 
12
 
! Отговори
sokrat62 преди 10 години
Пълни глупости, банките огладняха и почнаха да пускат платени репортажи кат пръдня из нови ***!!!!!
5
1
 
11
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Дали някога ще разберем истинския брой на хората загубили,губещи в момента и следващите месеци и години някакава собственост вследствие на непогасени кредити.Мислите че случайно у нас банковите лихви нямат нищо общо с тези в другите евопейски държави?
4
1
 
19
 
! Отговори
test преди 10 години
Мислих си за купуване на жилище, тъй като имам голяма част от парите, но после размислих. Защо?1. не съм много сигурен, че искам да оставам тук2. цените ще падат, защото населението намалява и остават жилища, които наводняват пазара. След време ще има главно *** и гладни пенсионери- няма как цените да растат.3. Да живея под наем все още е по-изгодно. Нагледен пример- жилището, което обитавам е на цена 160000лв- тези пари на влог ми носят повече, отколкото е наема. Като овехтее, сменям го
3
0
 
18
 
! Отговори
optimist преди 10 години
Не, мерси. Предпочитам да живея мизерно и да събирам пари, пред това да плащам десетки хиляди левове лихви на банки!
2
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Печелившите са тези които не са купили на набалонения пазар от банките и тарикатите печалбари-предприемачи.Пазарът поне още 5 години ще бъде в застой и с падащи цени.Умните си имат пари и не са ги набутали в тухли с кални улици пред инвестицията.
1
3
 
5
 
! Отговори
НСР преди 10 години
На печелившите честито! Сами ще се сетите кои са те. ;)

Спонсорирани публикации