Кои банки печелят от местенето на депозити

"Уникредит", "Юробанк" и "Сосиете Женерал" са привлекли над 1 млрд. лв. през второто тримесечие
Обновена: 1 авг 2014 14:12 | 1 авг 2014 11:23, Екип на Investor.bg
16
Кои банки печелят от местенето на депозити
Снимка: Reuters, архив

"Уникредит", "Юробанк" и "Сосиете Женерал" са банките, които са постигнали най-голямо номинално увеличение на привлечените средства през второто тримесечие на годината. Трите трезора са привлекли над 1 млрд. лв. от граждани и некредитни институции за периода. По всяка вероятност най-голяма е била динамиката след края на юни, когато КТБ и ПИБ изпитаха значителни затруднения.

Общо от фирми, държавни ведомства и граждани през тримесечието банките са привлекли нетно 1,2 млрд. лв., което е ръст с 2,1% до 58,65 млрд. лв.

Между април и юни "Уникредит Булбанк" АД е привлякла най-много депозити на граждани и домакинства - 261,3 млн. лв., което е увеличение с 6% в рамките на тримесечието до 4,61 млрд. лв., показват изчисления на Investor.bg, на база данни на БНБ.

На второ място с увеличение от 133 млн. лв. до 1,8 млрд. лв. е "Сосиете Женерал Експресбанк", а на трето Банка ДСК със 79 млн. лв. до 5,8 млрд. лв.

Общо банковата система е увеличила привлечените средства от граждани и домакинства с 514 млн. лв. до 36,2 млрд. лв. в рамките на второто тримесечие, като увеличението е с 1,4%. В статистиката не влизат "Корпоративна търговска банка" и "Креди Агрикол" България, които са под специален надзор и за тях не бяха публикувани отчети.

Лидери по привлечен ресурс от некредитни институции за периода са "Първа инвестиционна банка" (с 408 млн. лв. увеличение до 2,41 млрд. лв.), "Уникредит Булбанк" (с 299 млн. лв. до 4,77 млрд. лв.) и "Юробанк" България (със 172 млн. лв. до 1,25 млрд. лв.). В тази група попадат основно фирми и държавни ведомства.

Като процентни изменения държавната "Българска банка за развитие" АД (ББР) е привлякла вниманието на гражданите и домакинствата през второто тримесечие на 2014 г., като депозитите им в нея се увеличават с 81% до 1,91 млн. лв.

На второ и трето място по ръст са съответно "БНП Париба" С.А. – клон София с 26% до 130,2 млн. лв. и "Тексим" Банк АД с 12% до 23,4 млн. лв. Портфейлите и на трите финансови институции обаче са пренебрежимо малки на фона на цялата банкова система.

При привличането на депозити от институции, различни от кредитни най-силен ръст има при "Ишбанк" АГ клон София с 50% до 1,98 млн.лв., следвана от "Тексим банк" с 43% до 20,16 млн. лв. и "Първа инвестиционна банка" с 20% до 2,4 млн. лв. в рамките на второто тримесечие на 2014 г.

От БНБ разкриват интересни данни за дните, в които банковата система беше в центъра на вниманието. За периода 13.06 - 20.06.2014 г. от КТБ са били изтеглени над 907 млн. лв., което към 13 юни се е равнявало на близо 13% от всички привлечени средства на банката.

На 27 юни пък от ПИБ са били изтеглени 788 млн. лв. – 10,49 на сто от всички привлечени средства. „В следващите дни банката успя да възстанови ликвидната си позиция и създалата се за кратко време динамика в тегленето на средства бе преустановена”, обясняват от БНБ.

Повече икономически новини четете в сайта на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: банкидепозити
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А банката на Боко Тиквата - БАКБ нищо ли не е намазал. Язък, защото точно той една година плямпа, че Държавата се сривала, в частност и КТБ. Той презизвика вълната от теглене на депозити, а после се сниши и замълча като ***.
12
0
 
5
 
! Отговори
рентиер преди 9 години
А аз от 20 год. си ги внасям в БАЛКАНБАНК...
11
7
 
2
 
! Отговори
Одитор преди 9 години
Добре е да се знае, че най-добра е немската ПроКредик Банк!
10
0
 
18
 
! Отговори
защо ли е така? преди 9 години
Банките в западна Европа за трансфер на евро към БГ банка вземат по 7евро,а в БГ от банка в банка сумата е пак в евро - 25евро .Ба си и мошениците търтеи.
9
1
 
15
 
! Отговори
Ф.С.В преди 9 години
Все едно аз да отворя чейндж бюро и да напиша отпред с големи букви - БНБ !!
8
2
 
13
 
! Отговори
Ф.С.В преди 9 години
За какви банки ми говорите ? всичко е лъжа - какво е ДСК ? айде кажете ми че съм ***? защо ДСК при условие че е купена преди над 10г от ОРТ е с името ДСК? защо лъжат найвните дъртаци с това име ? ДСК отдавна не е Държавна Спестовна Каса и името трябва да бъде забранено! но защо никой не си прави труда от политици и какви ли не организации следящи банкови сектори защита на потребителя и т.н.
7
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И кво - хората с пари от руската отиват в западните банки. Що ли?
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И в тези банки има мутри, но чуждестранни, тъй като собствениците им са чужденци. Вероятността е много по-малка да се случват в България подобни неща от страна на дъщерни компании-банки, защото банката-майка има много голяма мрежа и ще загуби много репутация, за да се възползва от дупките в българското законодателство. Малко да се замислят от Парламента защо продължават да подкрепят българската олигархия толкова явно,защото няма отново да има осъдени, а самия Парламент е без подкрепа т.е.крадлив
5
0
 
16
 
! Отговори
Бурканбанк преди 9 години
Бурканбанк е най-голяма банка в България.
4
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пирамидите стават все по-големи и неуправляеми.
3
8
 
5
 
! Отговори
Той е преди 9 години
Е добре де, привлекли са пари, ама това са само хартийки, и то чужди, кво прайм, оттук-нататък?Набутваме ги в трезора, да хващат мухъл, или преработваме в тоалетна хартия?
2
2
 
14
 
! Отговори
мазен банкер преди 9 години
100% чиста работа.
1
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тук сигурно няма никаква далавера.

Спонсорирани публикации