Facebook, Google... Кой и как ни следи в интернет?

Знаят ли повече за нас от собствената ни майка?
Обновена: 27 апр 2019 14:14 | 27 апр 2019 14:00, Александър Попов
31
Facebook, Google... Кой и как ни следи в интернет?
Снимка: Pixabay

От начина, по който ползвате Google, Facebook и сие, зависи колко "следи" оставяте след себе си. Интернет-търсачките и социалните мрежи знаят за Вас повече, отколкото родната ви майка, пише "Дойче Веле". Ако не вярвате, прочетете това!

Джеф Хамербахер, един от програмистите във Facebook, беше казал, че най-добрите мозъци от неговото поколение мислят само как да примамят хората към рекламите във Facebook и беше нарекъл това развитие трагично.

Ако продължавате да се чудите как така в браузъра ви моментално се явяват настойчиви оферти за застраховка живот - веднага, след като сте започнали да тренирате някой рискован спорт, или пък спецслужбите започнат да проявяват интерес към вас, след като в Google сте потърсили информация за радиоактивни вещества, явно не сте запознати с наличието на някои функции, за които ще стане дума по-долу.

70-те шпиони на Google

Концернът Google предлага повече от 70 различни продукта, сред които Google-браузър, Google-поща, Google-търсачка, Google-преводач, системата Андроид и т.н. Почти всеки от тези продукти събира информация за потребителите. Как става това? Да предположим, че ползвате браузъра Google Chrome и сте влезли в сайта на някой онлайн-магазин, превключили сте на предпочитания от Вас език, посочили сте града, в който живеете, и сте избрали търсения от Вас продукт, например сокоизстисквачка. След това се случва следното: сайтът предава на браузъра чрез т.нар. бисквитки информация за вашите предпочитания, например: Николай от София иска да пие прясно изстискан плодов сок.   

След като знае от какво се интересувате, Google "продава" тази информация на рекламодатели. Защото е твърде възможно Николай да проявява интерес също и към здравословно хранене или към нови кухненски електроуреди. След това Youtube, който също е част от империята Google, започва да Ви бомбардира с реклами на тема спорт и здравословно хранене и да ви препоръчва да си купите нещо - например тостер на ниска цена. И всичко това става само въз основа на информацията, която сте подали чрез една-единствена ключова дума, въведена в търсачката.

Освен това Google събира информация и за компютърното Ви устройство, за операционната му система и интернет-връзка. Google регистрира и всяко Ваше действие - дали слушате музика, търсите адреси, гледате карти и т.н.

Facebook знае за Вас почти всичко

Събирането на информация във Facebook също става с помощта на "бисквитки". Ако натиснете "харесвам" или "сподели", Фейсбук веднага регистрира посещението Ви, дори и да сте излезли от социалната мрежа. Facebook обаче се стреми да Ви задържи колкото се може по-дълго време в мрежата си и използва за това "хватки" като бутона "харесвам", посещения на други сайтове, лични данни и информация за приятели.

Един пример: разполагайки със списък на Вашите приятели, Facebook знае, че скоро баба Ви от Самоков има рожден ден. Няколко дни преди събитието започват масирано да ви бомбардират с реклами на фирми, които доставят цветя по домовете. А ако сте решили да отидете на парти по случай Хелоуин (31 октомври), и сте се информирали в мрежата къде можете да празнувате, гответе се за реклами на карнавални костюми за Хелоуин.

В тази връзка е интересно  да се запитаме защо Facebook закупи платформата за кратки съобщения WhatsApp през 2014 година, при положение, че си има собствен месинджър. Как точно приложението носи печалба на собственика си е неясно, тъй като то остава безплатно и не излъчва реклама. Но би трябвало да ни алармира това, че приложението има достъп до камерата и микрофона на устройството (същото важи впрочем за Facebook и Google) и обменя данни с компанията-майка.

И в Русия не е по-различно

Програмистът от Санкт Петербург Владислав Велюга е проверил какво знае руската социална мрежа "Вконтакте" за своите потребители. Оказало се, че тя събира не по-малко данни за тях, отколкото например Facebook. Дори по-лошо: руската мрежа съхранява данни не само за интернет-връзката, ползваните приложения, местоположението и всички действия в социалната мрежа, но също така и информация за съответния интернет-доставчик, номера на телефона, серийния номер на SIM-картата, електронните адреси и идентификационния номер (id) в социалната мрежа. На практика това означава, че всяко действие в социалната мрежа лесно може да бъде свързано с притежателя на съответната SIM-карта. Велюга е провел експеримента си с операционната система Андроид.

Сигурно ги ползвате - WhatsApp и Viber?

Каква информация се събира за вас зависи от това как ще влезете в социалната мрежа - с протокол за шифрована комуникация в компютърната мрежа ("https") или със незащитен протокол ("http"). В първия случай интернет-доставчикът вижда само това, че сте в мрежата, но не и какво правите в нея - дали четете нещо, гледате видео и т.н. Ако обаче влезете на сайта с протокол "http", тогава доставчикът знае всичко, което вършите в мрежата. Поради тази причина много хора предпочитат да пазаруват в интернет със защитения протокол "https".

Интернет-доставчикът не съхранява самите файлове, а записва само информациите за отделните действия на дадения потребител. В Русия законът задължава доставчиците да съхраняват тези информации в продължение на 3 години. Информациите се съхраняват за нуждите на държавните органи, които провеждат оперативно-разследваща дейност или гарантират безопасността на страната. Онези потребители на интернет, които се безпокоят за защитата на своите данни в мрежата, ползват VPN или браузъра Tor, който шифрова всички търсения на абоната. Само че подобни лица моментално се оказват съмнителни за правоохранителните органи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още по темата: googleFacebookViberWhatsApp
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 27Добро Утро ...
27
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Статия, написана в стил работническо дело от преди 40 години..
26
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българщини някакви ...
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 15Ами, като ти е толкова смотана нацията, че да може да я завладеят с два текефона, да ти таковам и нацията ...Моята, обаче, не е!
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Ако натиснете "харесвам" или "сподели", Фейсбук веднага регистрира посещението Ви, дори и да сте излезли от социалната мрежа."Демек, ще клинкна ама няма да съм в мрежата ... Magic!
23
0
 
2
 
! Отговори
До ТОТКО преди 4 години
Ами например чрез измерване на импеданса на различните честоти. Всеки канал се транспортира на различна честота и когато си настроиш тунера на телвизора на дадена честота, това изменя импеданса на тази честота. Ако знаеш приблизителния импеданс на един телевизор можеш да изчислиш приблизително колко души гледат канала. Това е за кабелните. Или по свързаните с импеданса величини. Това на теория. на практика трябва да питаш някой, който се занимава с това професионално.
22
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като тръгнете да изневерявате на половинката си, не носете телефона! Иначе след час-два може да получите съобщение: "Какви са впечатленията ви от това място? Помогнете и на другите да добият представа." И ако случайно законната(законният) надникне зад рамото ви, ще се наложи бързо да измислите обяснение!
21
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Tails OS, StartPage, Signal, iOS устройство (и ябълката следи, но е по-добре от Андроид ). Да, нямаме какво да крием, но трябва ли някои компании да си пълнят гушите от нас?
20
1
 
6
 
! Отговори
Телефон-чудо! преди 4 години
След като потърсих на Google някаква информация на чужд език, който не е от най-популярните, започнаха да ми пращат реклами и други текстове на този език, без да ги поискам. Често новините, например, ми се поднасят смесено- на български и на другия език, в чудесен превод. Забавно, засега...Е, внимавам какво търся!
19
6
 
16
 
! Отговори
Фантом преди 4 години
Верно е това,но не обръщам внимание на неща които не ме интересуват... така че рекламите им не ме впечатляват..
18
17
 
13
 
! Отговори
Не ме интересува преди 4 години
Не ме интересува. Тези които крият нещо да се притесняват. Чал
17
3
 
30
 
! Отговори
техно кошмар преди 4 години
Казваш обувките ми се скъсаха и хоп реклама на обувки,тухлите са скапани хоп реклама на тухли,боли ме зъб стоматологична рекламка и т.н. замисляте ли се в какъв свят живеем ,те са буквално навсякъде - техно ушите!Цвъ пасти да яде!
16
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
стига с тоя феисбоклук
15
6
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"След като знае от какво се интересувате, Google "продава" тази информация на рекламодатели."Гугъл прЕдава тази инфорамция на ЦРУ, а оттам изготвят профил на нацията за да изготвят конкретна стратегия как да контролират марионетното правителство.
14
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Китай се е оградил от Гугъл, Епъл и Фейсбук с Великия Firewall. Така че винаги ще има една огромна свръхсила "От другата страта" която ще балансира света да не се сдобие с един Господар
13
11
 
12
 
! Отговори
ТОТКО преди 4 години
До Анонимен: ХА , ХА , ЧЕ ТЕ И ПО ТЕЛЕВИЗОРИТЕ НИ СЛЕДЯТ -ИНАЧЕ ОТ КЪДЕ ЩЕ ЗНАЯТ В ОПРЕДЕЛЕН МОМЕНТ КОЛКО ЗЯПАЧИ ГЛЕДАТ ЕДИ КОЯ СИ ПРОГРАМА. ГОЛЯМА МАФИЯ -ОСОБЕНО С ТИЯ РЕКЛАМИ ,ДЕТО ГИ НЯМА В ПРОГРАМАТА НА ТЕЛЕВИЗИИТЕ И ВСЕКИ СИ ПУЩА КОЛКОТО ВРЕМЕ СИ ИСКА-ЕДНО ПРЕДАВАНЕ ИЛИ ФИЛМ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ГЛЕДА. НАДЯВАМ СЕ ,СЛЕД АПАРТАМЕНТ -ДАЛАВЕРИТЕ , ДА ИЗЛЕЗЕ И ТАЯ ДАЛАВЕРА.
12
12
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво общо има Русия тук? И там било " така"! Сега говорим за Гугъл ! А не за Русия!-:) Ей..въртите сучете.Все Русия ви е в " темите"! Очите ви вади Русия а?-:)
11
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Който има интернет на телефона си.Свети като коледна елха където и да е! На мен не ми пука! Възгледите ми.Са си само мои!-:) И не ме засяга кой какво го интересува!!! А иначе знаят всичко за на! Не се заблуждавайте българино!
10
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те ни следят и ние ги дебнем.
9
14
 
40
 
! Отговори
Професор преди 4 години
Затова вече от няколко месеца не ползвам Интернет. Телефона ми е с фенерче. Компютър нямам, Интернет достъп също нямам. Само телевизор. Гледам Нова телевизия, пия водка и замезвам с кренвирши.

Спонсорирани публикации