Протестърите в Хонконг: Ако ние изгорим, вие ще изгорите с нас!

Техните действия не са провокирани от надежда, а отчаяние
3 юли 2019 17:45, Нели Христова
28

Снимка: Reuters

Да си жител на Хонконг не е лесно – имотите са скъпи, цената на живота е висока, много млади хора трудно намират работа след като завършат. Въпреки това, новото поколение предпочита да нарича себе си хонконгци, а не китайци. Статистиките от своя страна отбелязват рекордно ниски нива на патриотизъм сред  младото поколение. Хонконг може да  е просто град, но със сигурност неговото население няма да го остави в лапите на Китай.

Отчаяните времена изискват отчаяни мерки и... разрушение.

Още по темата

В понеделник поредният мирен протест по улиците на Хонконг изведнъж придоби нов вид – скрили лицата си с маски и каски, носещи чадъри, за да се скрият от камерите, протестърите разбиха стъклата на правителството в Хонконг и нахлуха вътре. Рисуваха със спрей по стените, чупеха, унищожаваха. Действията им бяха провокирани от отчаяние и горчивия вкус, който оставиха трите самоубийства на младежи, свързани с протестите.

Последно, живота си отне 29-годишно момиче, което скочи от пешеходен мост. Тя е жива, когато линейката пристига, но умира малко по-късно. "Чувствам, че няма утре“, пише тя в предсмъртния си пост във Facebook.

Преди нея 21-годишна студентка от университета в Хонконг скочи от терасата на апартамента си. На стената тя оставила съобщение, написано в червено - "Иска ми се да видя малкия си живот като жертва, която да изпълни желанията на 2 милиона души, но моля ви... продължавайте да настъпвате“, гласи то. Властите бързо успяват да го покрият.

Страхът на всички е общ – Хонконг да не се превърне в поредния китайски град. Според тях времето да се направят демократични и политически промени изтича. През 2047 година изтича закона, сключен с Великобритания, който дава на Хонконг неговата автономия и свобода от Китай, въпреки че суверенитетът е върнат на азиатската държава през 1997 година. След това никой не знае какво ще се случи.

Никой не знае и какво ще се случи по време на протестите. Лидери няма. Малцина се опитаха да поемат контрол над тълпата, ала не успяха. Действията на разгневените хонгконгци са непредвидими, както бе изненадващо и нахлуването в сградата на парламента. Някои протестиращи дори се възпротивиха на изблика на насилие и отказаха да се присъединят към разбиването на сградата. Когато най-накрая полицията реши да си върне контрола над нея, те помагаха с отвеждането на своите съмишленици далеч от парламента.

"Хонконг все още не е на Китай“

Настроението на тези протести далеч не е толкова оптимистично, колкото на демонстрациите през 2014 година. Тогава протестиращите са възхвалявани, че са мирни и уважаващи властите. Тогавашното поколение е и по-оптимистично от сегашното. Хонконгците наистина вярват, че демократичната промяна е зад ъгъла и е на път да се случи.

Когато "Движението на чадърите“ се проваля, нещата се преобръщат.

Две години по-късно протестиращи нахлуват в открит пазар за риба. Ала това беше само началото. Когато Китай прие спорния закон за екстрадацията, гневът, който се натрупваше от 2014 г. насам, ескалира. В продължение на седмици те са на улицата, а срещу тях се използва сълзотворен газ и гумени куршуми.

Според властите нападението над парламента е "пълно пренебрегване на закона и реда“ и те ще имат "нулев толеранс“ към подобни прояви. Сградата е понесла жестоки щети и ще отнеме много време преди да успее да се възстанови.

"Ако изгорим, вие ще изгорите с нас“

Комунистическата партия на Китай демонстрира и това, от което жителите на Хонгконг се опитват да избягат – ограничението. Отвъд територията на автономната област за протестите почти не се говори. Наложена е цензура, дори и онлайн. Страхът, че подобно поведение може да се породи и сред не толкова свободните поданици на комунистическото правителство е наистина голям.

А за да спасят протестиращите от евентуален съд, много медии прикриват лицата им и избягват да публикуват снимки, които разкриват самоличността на хората. Никой не знае какво може да се случи с тях ако бъдат заловени.

Това колективно самоопределяне и гордост с един град е в пълна опозиция на Китай. За това поколение битката наистина е на живот и смърт. Връзката им не е с държавата, а с града, с един–друг. Това беше демонстрирано, когато един единствен протестър реши да остане в сградата на парламента и да посрещне последствията за решението си от полицията. Всички, които бяха избягали се върнаха минути преди властите да пристигнат, защото съдбата на един е съдбата на всички.

И ако те са обречени да загубят – ще го направят борейки се.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
оня бай Ставри преди 4 години
Има решение. Вместо да ги изтребят, че са прекалено много, да ги натикат в мините в Китай и ще мирясат. Там няма интернет, радио и пр. 12 часа копан
25
3
 
1
 
! Отговори
експериментират преди 4 години
При терора срещу UK след като увредят така работещите следва кибер терор внушаващ убииства.. Наглите престъпници провеждащи терора обаче тука имат проблеми с това че работниците не знаят Англииски.Това са същите наглеци от САЩ които провеждат терора срещу ПАриж във франция подават експерти..
24
5
 
1
 
! Отговори
ИМаме проблем преди 4 години
Искараните да протестират имат същите неприятни увреждания на главен мозък и стрес на мускулите на гърба както тероризирани в United Kingdom с bad dead radio terror по 24 часа всеки работен и делничен ден.Молиш да намалят силното радио следва усилване и набеждаване.Тука обаче облъчващите са включили допълнително anti UK приложение..Експерти да сравнят уврежданията на главен мозък в ХОНККОНГО и в Англия
23
4
 
1
 
! Отговори
mass експерименти преди 4 години
Иначе на снимките се вижда реакция по ириса на участниците вкл униформени "терористи провеждат експерименти с нови нарочно внедрени системи за масови манипулации."Терористите не са хора ..те обсебват хора/ подават /Още не могат да разберат кой е началника в това хонкконго...В Египет им било лесно обсебват искарват ги на площада следва медиина истерия и хоп МУБАРАКА СЕ ПОКАЗАЛ>>
22
0
 
1
 
! Отговори
JJIvanov преди 4 години
Лондон още е в шок от внезапните протести за Спасяване на човечеството от тежките увреждания на климата..Появи се версия за реакция на милиони от силен стрес свързан с тежка климатична проблематика в близкото бъдеще.Има страх от масово въвеждане на нови нагло вредни антиклиматични оръжия вкл инсталирани на сателити и автомобили..Терористи обсебени провеждат експерименти със срив на микроклимата в заводи..
21
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
комуниста навсякъде по света е долн@.....
20
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Украйна някога е била цялата руска дори там е царувала българска царица женене за руски цар, не само Крим е руски цяла Украйна е наша и на руснаците. Също и Македони е наша Украйна и Македони са измислени държави образувани от сепаратисти и родоотстъпници. Комунистите им дадоха малко права и демокрация за да не се налага да стават убийци ама дойде патриота Путин и ядоха какалашката.
19
8
 
4
 
! Отговори
Тинтири Минтири преди 4 години
До Анонимен (15)"... кражба на територия казваш. Донецк, Крим, нещо да кажеш..."Не знам на коя планета живееш, но нека аз ти кажа:1. Крим си е руски. Хрушчов незаконно е приписал полуострова на УССР(-айна)2. Донбас е единствената област (и то само част), в която хората успяха да въстанат срещу кървавия метеж от февруари 2014 и да запазят независимост. Всъщност цялата останала част от Украйна е под дистанционна власт на САЩ.
18
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи под предлог че си демократ може да откраднеш цял остров като Крим или Хонгконг. Отиваш на Хавай викаш демокрация кой не скача е червен забиваш едно синьо знаме със сърп и чук на него и викаш демокрация тоз остров вече е мой, каквото било било дотука ние демократите почваме на чистор а вие си плащайте заемител Колко дължи САЩ на света за анексирането на цял континент ако законните собственици поискат да си върнат острова те са комунистите. Бе я у лево бе !
17
0
 
8
 
! Отговори
до 15 преди 4 години
Абе как се получава тъй, че все челвените демократи крадете територии и после се налага нормалните хора да идват да убиват за да си върнат своите територии ? Като искате чеpвена свобода и сепаратизъм ще си плащате без да крадете иначе ще ви свири г*за като жетварска стомна .
16
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Типично за руссофилската ***. Сега величаят китайската армия, покрай нея редовно се подмокрят и на червената армия. Вие сте народоизменници, бе, предатели.
15
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да горят бе, китайската народноосводителна армия има право да си върне територията открадната от червените сепартисти навремето смърт на екстремистите и сепаратистите. Да живее китайската велика народноосвобидителна армия. Свобода за Китай.
14
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 11,кражба на територия казваш. Донецк, Крим, нещо да кажеш червена тиквоо.
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 13 от 11,това пък кога съм го казал. Смени си личния лекар, този не се справя.
12
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 12Значи казваш, че македонските сепаратисти навремето правилно са се отцепили от нас щом не са искали български комунизъм, а са искали сръбски комунизъм. Ти си сеператист, бунтовник и предател червен демократе !
11
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не щат каманизъм и туй то. Нормални хора.
10
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като не искат да са част от Китай да напуснат. Хонг Конг е китайски ако искат ще трябва да го плащат на Китай, защото това е кражба на територия, Колко струва тоя остров плюс наемите до момента дето са го ползвали ? Тайван и Хонг Конг са китайски ако искат от 100 тераси да скочат после ще платят и счупените неща и те са на Китай.
9
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
хонконг е на китай и никакви британски закони и договори не важат там! а някой ако иска да живее по британските закони, да ходи в англия! там скоро ще имат нужда от евтина работна ръка!
8
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия на нещо като Македония ли искат да стават? Със сигурност гадовете в Лондон седят зад това...
7
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Оказа се, че в Китай медиите не разгласяват случая - има информационно затъмнение.

Спонсорирани публикации