Мистериите на Да Винчи: Картина под картината в "Девата на скалите"

Експерти откриха, че геният е имал съвсем друга идея за шедьовъра
16 авг 2019 21:00, Нели Христова
25
Мистериите на Да Винчи: Картина под картината в "Девата на скалите"
Снимки: Националната галерия в Лондон

500 години по-късно експертите в Националната галерия в Лондон отриха "изоставена композиция“ от Леонардо да Винчни под един от най-големите му шедьоври.

"Мадоната на скалите“ е картина, на която всеки любител на изкуството се възхищава. Но се оказва, че идеята на Леонардо в началото на работата по платното и в края, коренно се е променила.

Ангелите и бебето Исус изглеждали доста по-различно от начина, по който ги виждаме сега, във финалната версия на картината. Но не е ясно защо геният не е продължил с първоначалната си концепция.

"Това, защо Леонардо е изоставил композицията, остава мистерия“, казва говорител на Националната галерия.

Шестима експерти работят по разгадаването на мистерията на "Мадоната на скалите“. И тъй като рисунките от долния слой са нарисувани с материал, съдържащ цинк, те лесно могат да бъдат разгледани като се използват новите технологии с макро-рентгенови флуоресцентни карти (MA-XRF), както и  със същата инфрачервена технология, която помага за откриването на Осама бин Ладен в Пакистан през 2011 година.

Не е ясно, дали рисунката под боята е направена от самия Леонардо. От 1880 година, когато Националната галерия купува "Мадоната на скалите“, творбата е представена като работа на Да Вични. Но според някои експерти, само финалната картина може да е негово дело, а скицата под нея – на негов ученик.

За първи път публиката ще може да се наслади не само на "Мадоната на скалите“, но и мистериозната скица под нея на специална изложба, посветена на 500-та годишнина от рождението на гения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До :)А пък вие се излагате безплатно.
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По принцип едно време, а дори и сега (когато се рисува с масло) е било по-евтино и по-бързо да се използва старо платно дори на такова на което е рисувано за да се рисува отгоре.
18
1
 
1
 
! Отговори
:) преди 4 години
Експертите така си вадят хляба,като измислят ...мистерии.
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вие всички сте сбъркани. Не разбирате, че библията е просто... книга с рецепти. Със стихотворна форма. Не яж змии, не таковай сестра си, не трепи баща си и подобни. Просто това е бил начин да кажат на слабоумнитее да живеят поне до 30 години и да правят както някои наши комшии от Индия живеят и днес. Да сте виждали ром над 90 години?
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каквито и разкрития да правят ,просто трябва да знае,м че Исус не е бог или или божия син , тои е просто пратеник изпратен като всички останали пратеници ,изпратени от Отеца, никъде в библията не пише исус да казва аз съм вашият господ сложете на мен, ами казва сложете на отеца, нито Мойсеи,нито Исус ,нито ,Мохаммед само това те са само пратеници ,предопредители за висшата сила на Отеца, трябва само дасе покланям и молим единствено на Отеца, дали ще го призоваваме като Господ,Отец или Аллах ..
15
5
 
1
 
! Отговори
Бай Ганьо 2 преди 4 години
Леонардо е генйи.Но не Давинчк а Ди каприо
14
1
 
6
 
! Отговори
Пак от мене преди 4 години
Абе, чета ви коментарите и се чудя . Да не ви плащат да пишете глупости. Много сте забавни. И неграмотни по темата.
13
1
 
6
 
! Отговори
Мене преди 4 години
Защо не сте написали, че това е втората му картина. Първата не е одобрена от църквата, та прави тази. На първата картина архангел Уриел сочи с показалец и т.н. .... А Дядо ви Леонардо какво е мислил? Е.
12
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вие пък гений.Гений е Меси .
11
3
 
5
 
! Отговори
Лозунг преди 4 години
турските мистерии - най-големите мистерии в целия свят!Всичко друго е империалистическа пропаганда.
10
4
 
4
 
! Отговори
Дончо Д. преди 4 години
:) Моите платна след време какво ли ще си кажат като ги минат на рентген? На някои имам по три картини рисувани... една върху друга :)
9
7
 
7
 
! Отговори
Покайте се, грешници преди 4 години
Баш Леонардо да обяснява какво иска да каже Библията - не върви. Той не е бил от най-ортодоксалните, дори по католически мерки, художник.Иначе по темата - глупости...
8
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И в България е същото.Като дойде време за ново финансиране и хоп,намират някоя мистерия на Перперикон.
7
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия яко са се вкарали във филма. Явно им е много скучен живота.
6
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Картините са код водещ към Граала Това е Девата пред пещерите, а не пред скалите всички картини от тая серия хората са рисувани със гръцки одежди Накрая всичко води до Параклиса Рослин обитаван от тaйно общество, обвито в мистерии.
5
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чак пък мистерия...Едно време не е било като сега - всеки ден, всеки час, навсякъде да има матрял. Просто не му е харесало какво е било в началото и няма да изхвърли платното я. А велик художник е станал в последствие, посмъртно.
4
9
 
8
 
! Отговори
Лозунг преди 4 години
Съветските мистерии - най-големите мистерии в целия свят!Всичко друго е империалистическа пропаганда.
3
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Леонардо освен художник е бил и лихвар Мадоните са рисувани от художник който е дължал пари на Леонрдо. Леонардо само се е подписвал накрая. Затовa Лeонaрдо е криел картините - поне една част от тях. Предполага се, че истинският художник е някой си Гейвин Хамилтън много религиозен човек и художник преследван от инквизицият задето е нарисувал ангелите голи падретата са искали да изгорят тия картини и Тайната вечеря .
2
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каква мистерия бе ***! Нямал е пари чиляка за ново платно и затова е рисувал върху старото.
1
3
 
39
 
! Отговори
Шифъра на Да'Ви преди 4 години
Страшна мистерияПървоначалната скица не му допаднала, но преизползвал платното вместо да го хвърли на ***. Добре че са били шестимата експерти, да разкрият нещата...

Спонсорирани публикации