Ужасен ден – за първи път от 46 г. отвориха плажа на Вароша за туристи

Кипърските гърци го определиха като нарушение на международното право
Обновена: 9 окт 2020 12:15 | 9 окт 2020 11:13, Нели Христова
72

Снимка: БГНЕС

За първи път от 46 години оградите, които възпираха хората да се разходят по плажа на кипърската перла Вароша, бяха премахнати. Това бе спорен предизборен ход от страна на международно непризнатия премиер на Турски Кипър, който ще участва в избори в неделя. Ердоган подкрепи освобождаването на Вароша, но властите в Кипър далеч не бяха впечатлени от този предизборен ход.

Още по темата

И така - за първи път от 46 години, стотици туристи преминаха през портата, контролирана от турско-кипърската полиция, и се разходиха по прясно асфалтирания път, който води до плаж, който някога е бил бижуто на първокласния туристически курорт във Фамагуста. Полицейска лента обаче възпираше хората да навлязат навътре в града, където хотели, бизнес сгради и къщи тънат в разруха.

През 1974 година жителите на Вароша, кипърските гърци, са принудени да напуснат курорта, когато турската армия навлиза в него. Военните поставят перлата на Фамагуста под турски контрол, издигат ограда около нея и я скриват от света, оставяйки я под набезите на времето.

За някои хора възможността да отидат на плаж във Вароша бе "историческа". Сред тях е и жена, която е облечена изцяло в турския и турско-кипърския флаг. Но за други, като кипърската гъркиня, родом от Вароша, Кириакос Хараламбидес, която гледа случващото се телевизията от дома си в Никозия, това е момент на огорчение и скръб.

"Въпреки че очаквах това, потръпнах, докато гледах тези познати места", казва Хараламбидес, драматург, пред Асошиейтед прес, цитирана от The Guardian. "Това е скръб, която не може да бъде утешена ... Вароша е загубена."

"Това е ужасен ден", каза историкът и археолог Анна Марангу. Тя е само на 22 години, когато е принудена да избяга.

В четвъртък бивши жители на Вароша организираха демонстрация на гранично-пропускателен пункт по буферната зона, контролирана от ООН, за да изразят своето недоволство на отварянето на града. ГКПП-то, едно от деветте, от които кипърските гърци и кипърските турци могат да преминат от двете страни, беше затворено от страна на кипърските турци като част от мерките за противодействие на разпространението на COVID-19.

"Как може някой да не се разстрои от видяното днес?", заяви кметът на кипърските гърци на Фамагуста Симос Йоану Прес. "Вароша трябваше да бъде предадена на законните си собственици ... това е психологически натиск."

Никос Анастасиадес, международно признатият президент на Кипър, нарече този ход "незаконен". Той заяви, че ще се обърне към Съвета за сигурност на ООН.  Дори Русия, която е съюзник на Турция, обяви, че отварянето на плажа е неприемливо. Както генералният секретар на ООН Антонио Гутериш, така и шефът на външната политика на ЕС Жозеп Борел изразиха загриженост от действието, което според тях може да засили напрежението и да подкопае нови опити за рестартиране на преговорите.

Анастасиадес също заяви, че това е "грубо нарушение на международното право" и резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, които считат за "недопустимо" която и да е част от Вароша - Марас на турски език - да бъде уреждана от някой друг, освен от законните му жители.

Турците и кипърски турци настояват, че този ход е в полза на всички и че правата на собствениците не са засегнати, тъй като засега се отваря само плажът. Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че се извършва опис на имоти, за да се определи какво ще се случи с останалата част на Вароша.

 


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
38
 
6
 
! Отговори
Купчина развалини преди 1 година
Като гледам снимките хич не ми прилича на перла! Еле пък на място за почивка където бих отишъл. Купчина развалини!
2
16
 
16
 
! Отговори
Tangra преди 1 година
това даже с българите от беломорието не се е случило. Няма компенсация, нотариален акт. Чао и това е.
1
59
 
38
 
! Отговори
ми така е преди 1 година
Ама когато трепехте кипърските турци не пищяхте,вашта кожа гръцка!