Белези от акне - как да ги лекувате?

Има четири основни вида, обяснява дерматолог
12 окт 2020 22:14, Дарена Найденова
4
Белези от акне - как да ги лекувате?
Снимка: IStockphoto

Ако сте един от многото, засегнати от акне всяка година, тогава знаете, че проблемът не е само в досадните пъпки, а и в това, което оставят след себе си. В края на краищата, белезите от акне и тъмните петна са два странични ефекта от кожното състояние, които могат да се превърнат в също толкова досадни, колкото самото акне.

Но въпреки че те често се използват като взаимозаменяеми, белезите от акне и тъмните петна всъщност са две различни неща, които изискват самостоятелно лечение. Дерматолозите обясняват как да определите кой от страничните ефекти се е появил при вас, най-добрите възможности за лечение при лекар и при използването на търговски продукти, както и как да намалите появата на тъмните петна и белезите.

Каква е разликата между тъмни петна и белези от акне?
 
Като за начало, нека дефинираме понятието белег от акне. Ще познаете, че страдате от него, ако забележите трайни вдлъбнатини или повдигнати подутини в кожата си. Д-р Джошуа Цайнхер казва пред InStyle, че има четири основни вида белези от акне. Това са:
 
► Хипертрофични – дебели подутини.
 
► Търкалящи се белези – характеризиращи се с вълнисти белези или разклонения в кожата.
 
► Боксови белези
 
► Ледени белези – дълбоки, но тесни белези, които карат кожата да изглежда така сякаш някой я е пробол с ледена висулка.
 
От друга страна тъмните петна, които често погрешно се определят като белези от акне, не са постоянни и не причиняват удебеляване на кожата, което е показателно за другото кожно състояние. Тъмните петна са резултат от поствъзпалителна хиперпигментация, която се появява, когато меланоцитите реагират на травма или възпаление, като произвеждат пигмент, който кара увредената област да потъмнее.
 
Какво причинява белезите от акне?
 
Белезите от акне са причинени от необичайно производство на колаген, което се случва, когато кожата се бори с появата на пъпки. За съжаление, те могат да се появят независимо дали пипате и стискате пъпките или не. Това е така, защото възстановяването след акне е свързано и с генетиката на човек.
 
Как още да предотвратите белезите от акне четете в Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации