Климатичните промени ги е имало е миналото, има ги и сега - мит ли е?

Какво казва науката?
7 ное 2020 13:58, Climateka.bg
63
Климатичните промени ги е имало е миналото, има ги и сега - мит ли е?
Снимка: Pixabay

Научен анализ показва, че парниковите газове, основно CO2, са контролирали повечето минали климатични промени. Те показват колко чувствителен е климатът към колебанията в количеството въглероден диоксид в атмосферата, пише climateka.bg. Доказателствата за това са разпространени в целия геоложки запис. Това показва ясно, че този път хората са причината, главно чрез емисиите CO2, които отделяме.

МИТ

"Климатът винаги се променя. Имали сме ледникови епохи и по-топли периоди, когато в Шпицберген са открити алигатори. Ледени епохи са настъпвали в сто хиляди годишен цикъл през последните 700 хиляди години и е имало предишни периоди, които изглеждат по-топли от настоящите, въпреки че нивата на CO2 са били по-ниски, отколкото сега. Съвсем наскоро имахме средновековния топъл период и малката ледникова епоха".

Парниковите газове – предимно CO2, но също и метан – участват в повечето минали климатични промени на Земята. Когато тяхното количество намалее, глобалният климат стана по-студен. Когато количеството им се увеличи, глобалният климат стана по-топъл. Когато нивата на CO2 скачат бързо, глобалното затопляне, което следва, е силно разрушително и понякога предизвика масово измиране. Хората днес отделят огромни количества CO2 със скорост по-голяма дори от най-разрушителните климатични промени в миналото на Земята.

Рязка срещу бавна промяна

Животът процъфтява в Еоцена, Кредата и други периоди на високо съдържание на CO2 в атмосферата, защото парниковите газове са били в баланс с въглерода в океаните и изветрянето на скалите. Животът, океанската химия и атмосферните газове са имали милиони години, за да се приспособят към тези нива.

Но в миналото на Земята е имало няколко пъти, когато температурата на Земята рязко е скачала, по същия начин, както днес. Те са били причинени от големи и бързи увеличения на емисии на парникови газове, точно както се случва днес в резултат от човешката дейност.

Тези резки промени на глобалния климат почти винаги са били много разрушителни за живота, причинявайки масово изчезване, като в края на пермския, триасния или дори в средата на камбрийския период. Симптомите от тези събития (голям, бърз скок на глобалните температури, покачване на нивото на морето и подкиселяване на океана) се случват днес с климатичните промени, причинени от човека.

Така че да, климатът се е променил преди хората и в повечето случаи учените знаят защо. Във всички случаи виждаме еднаква връзка между нивата на CO2 и глобалните температури. А миналите примери за бързи въглеродни емисии (точно както днес) като цяло бяха силно разрушителни за живота на Земята.


63
Още по темата: климатечни промени
Още от Ако щете - вярвайте
Защо да взимате студен душ, дори през зимата
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
2
 
0
 
! Отговори
Уууу преди 3 седмици
Нали конспираторите твърдят, че с Хаарп контролирали климата? Да го настроят на константен и стабилен климат например и готово...ха, ха..
Още ли не сте разбрали, че сме като въшки върху тази планета. 99% от видовете дето са я обитавали са вкаменелости изчезнали след катаклизми. Оцеляват късметлиите, които дишат и пият останките на предците си. Ако те са издишвали О2, ние сега го дишаме, но изхвърламе СО2 и така след нас ще дишат него.. и т.н.
54
4
 
4
 
! Отговори
до SS преди 3 седмици
Промените в слънчевата активност, циклите на Миланкович и циклите в атмосферните процеси на Земята не са сътресения, а циклични и закономерни промени. Имало е време на Земята, когато нивото на Световният океан е било с 80 м. над сегашното! Когато цъфтящите растения са се появили, нивата на CO2 са били над ШЕСТ пъти над сегашните и е било много по-горещо, въпреки че не е имало хора. Престани да дрънкаш глупости.
53
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тогава кой е произвеждал парниковите газове? Повече от ясно е, че не е човекът.
Днес човекът им е виновен на неомалтусианците човекомразци.
Има човек, има проблем...
Добри пари изкараха някои, както днес други добре богатеят от коронавируса.
52
4
 
2
 
! Отговори
.!. преди 3 седмици
Значи така и не се научиха! Сега обяснявам! Имало е климатични промени преди, но тези промени са били преди на земята да има 8 млрд. "цивилизовани" маймуни! Сега когато имаме толкоз "разум" и когато имаме разни промени дето го оставят без храна, вода, дом и др. и "разума" почва, анапълно основателно да си ги иска обратно! И сега можете ли да ми кажете какво ще стане ако до вчера сте яли по 3 пъти на ден а днес и утре и в други ден НЕ! Някой сеща ли се ко ше стане????????????????
51
7
 
4
 
! Отговори
ГосТ преди 3 седмици
Човешката дейност изхвърля точно 100х повече въглероден диоксид на година от всички вулкани на планетата (и подводните) взети заедно през последния век. Простолюдието трябва да бъде озаптено, защото няма съвест и мисъл. Дори за поколението не го е грижа подобно на влечугите.
50
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
1010 година
замръзва егейско море и делтата на нил - документирано е
тогава е нямало човешка дейност която да предизвика голямо мърсяване
тия номера с борбата срещу замърсителете повече ми приличат на конкурентна борба
типично за "демокрецията" и "свободния пазар4"- най големите измислици в човешката история
49
6
 
4
 
! Отговори
SS преди 3 седмици
До 41. Естествени сътресения от планетарен мащаб винаги е имало и ще има.Но човешката дейност и увреждането на природата е факт.Ще отричете ли ,че март,април когато затвориха държавата въздуха в големите градове в страната стана по чист защото не се движеха много автомобили?
48
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
През 1942 г. Варненският залив е запълнен с ледени блокове<sup раткотрайно замръзва морето край
54 година я помня живехме в димитровград
и тогава морето замръзна
после и през 63
има си някаква чикличност но не зависи от хората
54 нямаше такова замърсяване
по течението на маица имаи плажове с кабини за събрличане
ама те младите това немогат го разбра
постоянно ги облъчват соро институтите и на където им кажат на там вървят
лаша за тях ама сами трябва да прогледнат
47
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Смях ти казвсм. Чели книжки... с картинки, популярни, написани за децката ясла, ама компетенция на професор дофтур на науките. Даже пинцета и епруветка не си пипал и не знаеш що е то разтвор на соли ама компетенте.
46
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
То хомоцивилизациуса да си мисли че е бог и да види как ще изчезне от лицето на Земята завинаги. Таз алчност и самосъзнание че природата му е длъжна и е вечен голяма истина го чака скоро време.
45
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
вижте записките на византийчите и ще видите че през средните векове босфора е замръзвали цялото черно море
по спомини от прочетеното два пъти
но какви са причините тогава е трудно да се определи
44
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Климатични промени е имало и ще има - това са фактите! Няма масово измиране в резултат на повишени нива на СО2, това е лъжа, има такива в резултат на неговите ниски нива в атмосферата! Останалите масови измирания са в резултат на масивни изригвания на супер вулкани и сблъсък с голям метеорит. Промени ще има и ние ще трябва да се адаптираме или да се научим да контролираме климата, така че да живеем комфортно, всъщност точно тук трябва да насочим усилията си, а не в безумни забрани и ограничения.
43
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Мдааа

Четох нещо подобно!Не си спомням за кой вулкан ставаше дума,или за Мауна лоа,или за Мауна кеа,но само този вулкан замърсява повече от цялата промишленост на света!
42
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 24

Много знаеш колко са живяли!Повтаряте като папагали глупостите дето ги ръсят разни политкоректници с очила Версаче,костюми Гучи и обувки Саломон!Пък ти си купувай китайски маратонки и се бори с "глобалното затопляне"!
41
3
 
5
 
! Отговори
до SS преди 3 седмици
Наци, значи промените в слънчевата активност, циклите на Миланкович, естествените атмосферни процеси, вулканичната дейност, всичко това е без значение, само човешката дейност?
Замърсяването има значение, само дето CO2 не е замърсител.
40
1
 
3
 
! Отговори
Мдааа преди 3 седмици
Не знам колко е вярно, но един учен каза че човешката дейност към момента излъчва СО2 много по малко от едно малко действащо вулканче.. Така, че едва ли е СО2!
Това с климатици те изхвърляни милиарди кубинци захрят въздух и ниско КПД, изгаряне на милиони тонове горива чиято температура също отива за затопляне околната среда...
39
4
 
3
 
! Отговори
SS преди 3 седмици
До 38. Основно да ! Най големи замърсители са химич.индустрия,военната,нефтопреработвателната,металургичната,като добавим и изсичането на горите,и милиардите таралясници които бълват въглероден диоксит от ауспусите.
38
3
 
3
 
! Отговори
до SS преди 3 седмици
Наци, климатичните промени САМО в резултат на човешката дейност ли са?
37
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Къде е Грета тунингованата?
36
6
 
4
 
! Отговори
SS преди 3 седмици
Колкото и да не ни са вярва,климатичните промени са факт и те са в резултат на човешката дейност.Животът в бъдеще няма да такъв какъвто го познаваме.

Спонсорирани публикации