Путин и Ердоган: Първо воюват помежду си, а после си поделят цели държави

„Стратегическото партньорство“ между Турция и Русия като безумна игра на „Монополи“
17 ное 2020 20:30, Елка Василева
215
Путин и Ердоган: Първо воюват помежду си, а после си поделят цели държави
Снимка: архив, БГНЕС

Те са едновременно врагове и партньори: в горещите точки на света първо воюват помежду си, а след това си поделят цели държави. Партньорството между Русия и Турция прилича на безумна игра на “Монополи“, пише „Ди Велт“.

"Предател, предател“ скандират хиляди в центъра на Ереван и настояват за оставката на правителството. Хората са безкрайно разочаровани и изпълнени с гняв. Някои дори плачат. „Арменската нация е в състояние на шок, откакто премиерът Никол Пашинян обяви примирието във войната за Нагорни Карабах“, отбелязва вестник „Ди Велт“ и коментира: „В крайна сметка това примирие прилича по-скоро на безусловна капитулация. От оспорвания регион само една трета остава в ръцете на арменците, остатъкът отива към Азербайджан“.

Политически игри за надмощие

Коментаторът твърди, че поражението на Армения и нейната армия всъщност са били предварително програмирани, тъй като Анкара и Кремъл са тези, които дърпат конците задкулисно.

Голямата офанзива на Азербайджан в Нагорни Карабах стана изобщо възможна, защото Турция изпрати модерни дронове, свои военни съветници и няколко хиляди сирийски наемници на фронта. В същото време съюзникът на Армения – Русия – наблюдаваше ставащото със скръстени ръце.

Още по темата

Чак в последния момент, когато цял Нагорни Карабах рискуваше да падне в ръцете на Азербайджан, президентът Путин се намеси и започна да диктува условията за примирието.

„Ди Велт“ обяснява бездействието на руския президент по следния начин: „Пашинян дойде на власт през 2018-а в резултат на масови протести и се дистанцира от Русия. Путин сега се възползва от отдалата му се възможност, за да му подреже малко крилцата“, смятат политически наблюдатели. Коментарът на изданието гласи: „Армения и Нагорни Карабах бяха премазани от геополитическите игри за надмощие на Турция и Русия, които от години те водят в части от Средния изток и Северна Африка, а сега бяха разширени и към Кавказ“.

Резултатът от примирието обаче е добър за властниците в Анкара и Москва, четем още в публикацията, цитирана от Дойче веле. С Нагорни Карабах Москва и Анкара попълниха пъзела на своята хегемония с още един елемент. На международната сцена те може и да се държат като упорити съперници, но винаги са готови на компромиси и си поделят властта в региони на конфликти, ако останат защитени най-важните им икономически и политически интереси, отбелязва германският ежедневник, цитиран от Дойче веле.

Като игра на "Монополи"

Изданието описва обширните икономически връзки между двете страни и твърди, че тъкмо икономическият аспект в турско-руските отношения навярно е една от важните причини за това, че те винаги успяват да загладят външнополитическите си разногласия в различни конфликтни зони на света.

Пример за това е Сирия, където Турция и Русия подкрепят две враждуващи страни в конфликта, а и сами използват военна сила. Въпреки това Путин и Ердоган винаги досега са успявали да ограничат военната ескалация, малко преди насилието да излезе извън контрол.

„Стратегическото партньорство“ между Турция и Русия във външната политика прилича на безумна игра на „Монополи“, в която двете страни си разменят градове и региони и си поделят цели държави, коментира „Ди Велт“ и пояснява: Сирия вече е поделена на четири различни зони, Либия – на две, а Нагорни Карабах сега бе орязан до една трета. Цената за тези игри плаща цивилното население на трите държави, където стотици хиляди бяха прокудени от родните им места, хиляди бяха убити.

Партньорство и вражда едновременно

Независимо от наличието на съперничество, между Москва и Анкара изглежда съществува съгласие по основните неща. „Това е модерна интерпретация на историческия дипломатически танц между Турция и Русия“, казва Николас Херас от Института за военни изследвания (ISW) във Вашингтон. Според него този модел на партньорство и вражда между двете страни има своето продължение и в наши дни.

„Русия и Турция си сътрудничат, когато става дума за това да бъдат изолирани САЩ и Европа от техните сфери на влияние в Средния изток. Те правят компромиси, защото нито една от двете страни не разполага с решаващо предимство пред другата“, казва Херас. Той обаче е убеден, че Русия и Турция могат да правят само краткосрочни договорки, но не и дългосрочно да съгласуват своите по същество непримирими интереси. През последните пет години обаче това им се удаваше твърде добре.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
в същото време Меркелица и останалите меки китки спят дълбок сън, а рашките и османлиите си поделят цели държави!!! ЕС е едно недоносче и бюрократите само ги интересува големите им заплати и бонуси!!!! Събудете се, хора, събудете се преди да е станало твърде късно!!! Защото османлията отдавна е хвърлил око на Родопите!!!
117
0
 
0
 
! Отговори
(не)случаен минувач преди 3 години
историята се повтаря, ту като видевил, ту като комедия, ту като трагедия...
116
0
 
1
 
! Отговори
Случаен минувач преди 3 години
Това ми напомня съюза между Хитлер и Сталин през 1939 и подялбата на Полша.
115
4
 
2
 
! Отговори
Ха-ха-ха.. преди 3 години
Путин и Ердоган: Първо воюват помежду си, а после Путин отстъпва цели държави
114
0
 
7
 
! Отговори
аз преди 3 години
писачите и драскачките, много ви е къса паметта. Преди 120 години си поделиха и България така, едната част на туркия, на гърция, на сърбия, румъния и тн... После единия създаде югославията да не станем най-силната славянска държава, другия докара *** по шиптърските ширини - албания, косово, македония, босна и тн.
113
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На всяко действие има противодействие. На светът му писна от лицемерната външна политика на САЩ и сервилния Запад и всеки започна да си прави , каквото иска и да си играе неговите игри
112
0
 
0
 
! Отговори
istina преди 3 години
***, намериси друга работа !
111
2
 
3
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Вчера един американец ми пусна едно клипче как извънземно му прави свир.чок. Една руска бомба гръмна до него ама оня не я чу, понеже апаратчето му нямало батерия на вентилатора...
110
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вчера един арменец от воювалите пусна клип в отговор на зам.министъра на отбраната на Армения, че през време на войната Путин им е доставил оръжие за което "не са и мечтали". Снимано е как нова арменска ПВО пуска последователно 2 ракети. Първата се върна веднага и едвам не уби разчета. Втората на около 50м. зави на 90 градуса и се взриви на около 200м. от тях. Войникът задава въпроса "Кой е купил това оръжие?"
109
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Само ПП ВЪЗРАЖДАНЕКак е новата къща копейкин?
108
0
 
4
 
! Отговори
руско-турски преди 3 години
До Вунд и ВотсанЗавтра сабалян.Вьй за сефте раз в Москва?
107
6
 
6
 
! Отговори
Вунд и Вотсан преди 3 години
Руснаци и турци яко се мешат смесените бракове са много и в двете страни скоро ще са основоположници на нов народ .Всъщност това смесване започва още от 6 век.Примера е сегашните републики Коми,Башкурдистан,Кабардино-България,Татаристан и др. и по малко изразен в Казакстан,Азербейджан и др.,където турския и руския са смесени в един нов език "рустурски".Този език е понятен за външен човек само ако е билингвист, който владее турски и руски.
106
8
 
9
 
! Отговори
уравнение преди 3 години
ами значи уравнението е следното: Путин: "Ердо, ти си вземи каквото ти трябва а аз ще покажа, че без Русия, не става в Армения.". И двамата спечелиха от това. Загуби Армения и както винаги запада. Долните руски *** само едно баят. Ама това си знаят и диктаторите и това си баят.
105
0
 
1
 
! Отговори
юбералес преди 3 години
До MenБъркаш Ди велт(Светът) с Дойче Веле(немска вълни)
104
7
 
29
 
! Отговори
Анализатор преди 3 години
Франция започна войната в Либия и свали Кадафи,САЩ направиха войната в Ирак и свалиха Садам-и май подържаха Ислямска Държава-и накрая все Русия им е виновна логично мислят няма какво да кажа повече
103
3
 
25
 
! Отговори
Men преди 3 години
Douche vele трябва да се разтури,че вече става за смях. Жалко,че преди години им вярвах по време на студената война и мислех,че са били обективни. Явно са използвани за пропаганда и като ''оръжие'' срещу неудобните им.
102
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не Русия и Турция разбиха Сирия и Либия. Западът започна тези войни и разби държавите за да им заграби петрола. Русия и Турция се включиха накрая и резултата е умиротворяване на регионите.
101
4
 
31
 
! Отговори
Бай иван преди 3 години
Всеки казва че Турция изпратила сирийски терористи покажете доказателства! Нямате нали само лаете без доказателства всичко е лъжа!!! Азериите армия ли нямат че им трябва терористи от сирия? За дронове да Турция им даде даваш парата и си купуваш нямаш пари нямаш дрон имаш пари имаш дрон! Гледайте видеата самите арменски войници признават как генералите им са избягали от фронта със цивилни коли подчертавам с цивилни коли защото Азериите не нападали цивилните това го казва арменски войник
100
20
 
4
 
! Отговори
турция=бракма преди 3 години
тюркестанците скоро ще им отеснее света, ще бягат с подпалени *** на букаи и времето неумолимо наближава.
99
14
 
18
 
! Отговори
Само ПП ВЪЗРАЖДАНЕ преди 3 години
Ердо си купи С-400 и всичко западно, което лети вече не го плаши. А Путин си затрая, за да покаже, че който се подмазва на САЩ и ЕС, в нужда не получава никаква помощ. Това да е урок за БГ. Когато Рурция навлезе в БГ, нито САЩ, нито ЕС ще си мръднат пръста. А ние с тези брахми самолети и кораби сме за посмешище и Македония ве1е е по-силна от нас!!!

Спонсорирани публикации