Жените в Катар са "третирани като деца" и "живеят постоянно в карантина"

Те се нуждаят от настойник за всяко свое решение
Обновена: 30 мар 2021 22:03 | 30 мар 2021 22:00, Нели Христова
49
Жените в Катар са "третирани като деца" и "живеят постоянно в карантина"
Снимка: БГНЕС

Жените в Катар живеят в система на "дълбока дискриминация" - те зависят от мъжете, за да получат разрешение да се омъжат, да пътуват, да следват висше образование или да вземат решения за собствените си деца, гласи нов доклад.

Непрозрачните правила за настойничеството на мъжете оставят жените без основни свободи, според Human Rights Watch (HRW), която за първи път анализира начина, по който системата работи на практика.

Изследователите разглеждат 27 закона, които обхващат работата, настаняването и статута и установяват, че жените трябва да получат разрешение от мъжки "настойници" - бащи, братя, чичовци и съпрузи - за да упражняват основни права. Те не могат да бъдат първични попечители  на децата си, дори ако са разведени или бащата на децата е починал. Ако детето няма роднина от мъжки пол, която да действа като настойник, правителството поема тази роля.

Жените, интервюирани за доклада, описват как техните настойници им отказват разрешение да шофират, пътуват, учат, работят или да се омъжат за някого по свой избор. Някои разказват за това как тези правила са повлияли на психичното им здраве, допринасяйки за самонараняване, депресия, стрес и мисли за самоубийство.

"Момичетата са постоянно в карантина", казва една жена. "Това, което целият свят преживява сега, е нормален начин на живот за момичетата в Катар."

Ротна Бегъм, изследователка на правата на жените в HRW, заяви, че проучването е ръководено отчасти от необходимостта от изясняване на законодателството.

"Правителството в Катар не иска жените да знаят правилата", казва тя пред The Guardian. "Те искат мъжете да имат власт и контрол. Така че, ако законите се променят, правителството не информира жените, а когато въвеждат ограничения, не им обясняват това ясно. Тези закони съществуват по нечист начин и жените трябва да основават решенията си, като предполагат, че трябва да бъдат послушни на мъжете.

"От жените често се иска да имат разрешение от настойник от мъжки пол, дори ако това не е записано в правилника. Правителството ни каза, че жените не се нуждаят от разрешение от настойника си за да започнат работа, но на много държавни длъжности отделите за човешки ресурси казваха: "Покажете ни писмо от мъж". Законът за паспортите пък гласи, че жената може да получи своя паспорт, но има случаи, при които служители заявяват, че баща трябва да одобри заявлението", обяснява Бегъм.

"В Катар няма закони за борба с дискриминацията, няма агенция, в която да отидете, ако искате да се оплачете. Няма функциониращи организации за защита на правата на жените, които могат да наблюдават как се третират жените или да държат правителството под отговорност", добавя тя.

Жените съобщават, че са поискани доказателства за брак, за да получат достъп до някои сексуални и репродуктивни здравни грижи, вагинални ултразвукови изследвания и тестове.

Дори там, където те са водили "привилегирован" живот, правилата за настойничество оставят жените, третирани "като деца", казва 44-годишната Лола, чийто баща се съгласява да я остави да шофира, когато тя е на 33. "На работа аз съм тази, която подписва договори. Там ме третират като възрастен от едната страна, но от другата страна не съм възрастен."

Правата на човека в държавата от Персийския залив са обект на постоянно международно внимание, откакто Катар беше избран да бъде домакин на Световното първенство по футбол през 2022 година. Миналият месец разследване на Guardian разкри, че над 6500 работници от Индия, Пакистан, Непал, Бангладеш и Шри Ланка са починали в Катар след обявяването на решението за Мондиала през 2010 г.

Има известна реакция срещу дискриминацията по полов признак, но жените трудно се изказват.

Нооф ал-Маадид решава да напусне Катар след години на домашно насилие и ограничения: "Беше ми позволено да ходя само до училище и обратно. За всичко друго можех да очаквам само побой", споделя тя. Но правилата на катарското правителство забраняват на неомъжените жени под 25 години да пътуват в чужбина без разрешението на техния настойник.

Така че през ноември 2019 г., тогава на 21 години, Маадид взима телефона на баща си и използва правителственото приложение Metrash, за да обработи разрешение за излизане извън страната. След това тя се скача през прозореца на спалнята си, за да отиде до летището. С разрешението си тя отлита първо за Украйна, а след това за Обединеното кралство, където поиска убежище.

След като Саудитска Арабия реформира собствената си система за настойничество над мъже, някои жени в Катар се опитаха да протестират срещу тях, като използваха анонимен акаунт в социалните медии. В рамките на 24 часа властите го бяха изключили.

Когато обществото разбира за бягството на Маадид, в социалните мрежи отново започнаха дискусии за правата на жените. През януари 2020 г. Катар отговори, като отмени изискването жените да имат разрешение от настойник за да получат шофьорски книжки.

Бегъм казва, че вярва, че промяната ще дойде чрез международен натиск, както и промяна в нагласите в Катар.

"Оптимист съм, защото жените са гласовити. Жените страдат от това, по-младите жени са много разочаровани, а това е модерна държава, жените са много образовани в много случаи. С наближаването на Световното първенство ще се съсредоточи много върху правата там", обяснява тя.

Правителството на Катар заяви пред Guardian, че иска да надгражда напредъка, постигнат при включването на жените в най-високите нива на политиката и други професионални сфери, и каза, че жени от Катар са заели висши постове в много области и са постигнали най-високо ниво на образование.

В писмен отговор на HRW правителството оспори твърденията и заяви, че жените могат да действат като настойници, за да получат паспорти или лични карти за децата си, че жените не се нуждаят от разрешение да приемат стипендия или да работят в министерства, държавни институции или училища и че одобрението на настойника също не се изисква за образователни екскурзии в Катарския университет


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
10
 
4
 
! Отговори
антифеминист преди 2 години
Смешно е как дори тукашните медии пишат за подтиснатите жени, но когато се говори за матриархат милеят от кеф. Стига сте *** сливите им, *** са всичките !
31
1
 
19
 
! Отговори
. преди 2 години
Добре е да пишете по-често за тези неща. Преди години наш'те златотърсачки масово се женеха за араби. После осъзнаха, че парите вървят с бой, ограничния, малтретиране и посещения отзад. Добре е, че вече се ориенираха я към богат грък, я към чичо-германец, холандец или няй-малкото - унгарец. Умна е наш'та златотърсачка. Умна жена - умни деца.
30
2
 
2
 
! Отговори
11111 преди 2 години
До АнонименЯвно нищо не си разбрал.
29
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колкото по-***, комплексиран и нереализиран е един мъж, толкова повече иска да доминира и унижава жена си, децата си и който друг може. Тези мъже не искат достойна съпруга, с която да се гордеят, уважават и която да е равностоен партньор, а робиня, над която да издевателстват, когато не са в настроение, а това е често при този тип. И в БГ и по света е често срещано, особенно ако жената е финансово зависима от мъжа.
28
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Катар и страните от Персийския залив са на светлинни години от нас във всички области, да тичаме срещу тях не мо'ем ги стигнем, а като се замислим по-задълбочено - вече и югоизточна Азия и половината страни от Африка ни изпреварват.
27
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Въпрос 13Така ли пише там? Брей! А пише ли в подробности какво да си правиш с придатъка, като ти покаже среден пръст жената без права, а?
26
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хахахахахахаха....Големи коментари, голями мозъци :))) Повечето са писани от някакви импотентни дядки, другите ако са по-млади вероятно са грозни или дебели и жените не им връзват, та затова са станали женомразци :))) Има само няколко смислени коментара - на "турчето" и на "жена". Всичко друго е лeш. Явно най-простите коментатори, дето бяха в Блиц са се преместили тук, че там забраниха коментарите
25
3
 
27
 
! Отговори
Турчето преди 2 години
Самид Ахмед и Хасан , вие защо ползвате компютри като всичко покрай тях е измислено от атеисти? Ползвайте си каруци и т.н. Те са измислени от религиозни като вас!Защо крадете интелектуалните постижения на съвременната цивилизация?
24
4
 
17
 
! Отговори
Турчето преди 2 години
Наистина си има доста *** народ който си дърпа назад. И в България вече има такива тъпанарии които се надъхват покрай бежанците, като изказалият се по-долу капацитет. Нашите турци навремето си бяха големи пичове и нямаше такива глупости.
23
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Джо Байдън няма ли да им помогне?
22
4
 
18
 
! Отговори
sa преди 2 години
Заради тази ситуация блокирайте бойкотирайте световното първенство по футбол в Катар, ужасно е това да се случва в 21 век? ***
21
31
 
14
 
! Отговори
Ахмед преди 2 години
Жените в Катар си живеят разкошно. Много правилно им пречат да бъдат семки, инфуенсър и всякакви други аморални уж съвременни жени.Да си гледат семействата , морала и традициите.
20
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Явно до там искат да ни докарат с тая пандемия. Сега ни чакат да свикнем с маските, а после ще ограничат малко по малко правата ни, докато не ни превърнат в жени от Катар...
19
12
 
6
 
! Отговори
до 25 Жена преди 2 години
а ти за какво си кадърна, освен ако не си дебела, за креватни нужди на някой кадърен?!
18
24
 
5
 
! Отговори
мхм преди 2 години
жените и без това за нищо не стават, ако ги нямаше, човечеството щеше да е на хиляди години еволюция
17
9
 
17
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
Меркел нали има всички права. И какво стана? Терор на германците. И на Европата.
16
24
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Моят Бог ме е направил астралопитек според вашите внушения. Щом е такава волята Му-така да бъде. Искате да седнете на нашите места, но само с фалшивата *** или т.н.клитор няма да стане. Ваш баща е дявола и изпълнявате неговите внушения. Такива като мен са войни от хилядолетия и в гена ни е да умрем за идеалите си, ако се наложи дори в неравен бой и ужасни мъки. А не да се нагаждаме за всяка ситуация по *** продажно. Никой *** като вас не сме да си изрази реалното мнение в очите ми.
15
13
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като гледам - не им е зле на Катар. Значи им трябва малко демокрация - първо гражданска война, после права на жените, после права на ЛГБТ и тогава ще са стигнали нивото на България. Ххахахаха. Такъв срив не е лесен!
14
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Катар ли???Звучи ми като заболяване на горните дихателни пътища!Например в резултат от коронавируса щам SARS-CoV-2!
13
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нищо не знам за Катар, освен че платиха и наеха треньорите ни, натурализираха български състезатели и сега са световна сила във вдигането на тежести.Демек имат пари и нефт. Друго не знам за Катар.

Спонсорирани публикации