Преди 25 години и сега: Как ще изглежда управлението на талибаните?

Те обещават по-мек подход, но експерти предупреждават, че е рано да им се вярва
16 авг 2021 14:41, Нели Христова
72
Преди 25 години и сега: Как ще изглежда управлението на талибаните?
Снимка: БГНЕС

В края на 2001 г. хълмовете на запад от афганистанския Майдан Шахр бяха белязани от черни следи, оставени след изригванията на експлозиви. Тогава последните няколко талибански бойци бяха ударени от артилерията на Северния алианс и американските бомбардировачи. Изведнъж, внезапно като гръм, на бойното поле настъпи тишина.

Дълги колони от бойци с черени тюрбани веднага започнаха спокойно да вървят към враговете си и, влизайки в редиците им, питаха: "Какво се случи?". А един боец от талибаните се усмихва широко и обяснява: "Обърнахме си тюрбаните".

Без ни най-малък срам или съмнение, техните лидери бяха решили, че предпочитат да бъдат на страната на победителите, отколкото да умрат безсмислено. Обръщайки тюрбаните си, те се предадоха, а мнозина предпочетоха да се присъединят към силите на опозицията.

Но това не означава, че твърдото ядро на талибаните се отказа от деобандистката интерпретация на исляма, която му помогна да дойде на власт през 1996 г., и която също седеше удобно с тяхната до голяма степен етническа пуштунска култура.

Идеологията първоначално се разраства сред ученици, талиби, от ислямски училища, които до голяма степен са в изгнание в Пакистан, където бежанците търсят подслон от неуспешното съветско нашествие в страната им през 1979 г.

Финасирани със средства от Арабския залив и подкрепени от покровители в разузнавателните агенции на Пакистан, талибите превърнаха своята версия на исляма в пуристки култ.

Тъй като Афганистан е разкъсан от военачалници, корупция и омраза, този култ се възприема от мнозина в Кандахар като суровата алтернатива на реда и ужаса, който преживяват. Талибаните се издигнаха в сърцето им през 1994 г. и за две години успяха да вземат властта.

А сега, след 25 години, те го направиха отново.

Правителството на Афганистан винаги е било слабо, силно корумпирано, зависимо от чуждите сили за оцеляването си, разкъсано от битки на фракции и замърсено от военачалници. Така че, когато Афганистанската национална армия внезапно бе изоставена от САЩ и техните съюзници по-рано тази година, единственият въпрос беше: Кога нейните командири ще обърнат собствените си тюрбани?

През 2001 г. талибаните бяха прогонени от Северния съюз заедно с други военачалници, защото много афганистанци бяха уморени от средновековната интерпретация на законите на шериата, уморени от това, че са доминирани от южните пущуни, и най-вече много ядосани от унищожаването на изключително доходоносната търговия с опиум.

На стойност около 4 милиарда долара годишно, опиумът беше - и е - основният износ на Афганистан и бизнес, който привлича конкурентни "вождове", полиция, милиция, пакистански шпиони, камиони и елит от Кабул. Спъвайки този бизнес, талибаните си създадоха ожесточени врагове у дома, точно както си създадоха опасни врагове сред останалата част от западния свят, като предоставиха на бойците на Ал Кайда убежище преди, по време и след като Осама бин Ладен заповяда атаките на 11 септември срещу Америка.

Но талибаните никога не са имали интерес към международния терор. Тяхната подкрепа за Ал Кайда се основава на споделена история. Бин Ладен и неговите приятели се бият заедно с афганистанските моджахеди, които се противопоставят на съветската окупация след 1979 г. Те са стари другари, позволяват им да създадат тренировъчни лагери и им позволяват да останат под пащунвали - традиция на културното право, която, наред с други неща, защитава гостите.

По време на бунта на талибаните през последните 20 години, тяхното ръководство - което според НАТО, САЩ и правителството на Кабул е подкрепено от Пакистан - наблюдава как чуждите сили се забиват в тресавището на Хелманд. Две катастрофални решения в Хелманд - първо да го нахлуят и второ да се опитат да унищожат търговията с опиум - гарантират, че една мирна селскостопанска провинция, произвеждаща гигантско богатство, ще се превърне в бойно поле и гробище за чуждестранните сили. Талибаните биха могли да разчитат на наркохановете за по-голямата част от битките срещу НАТО. Талибите трябваше само да помагат от време на време.

Урокът за учениците от партизанската война беше, че съвсем скоро Западът щеше да загуби хъса си за битката. Тъй като НАТО разполага с часовници, а талибаните имат време, както обичат да казват те - всичко, което трябва да направят, е да чакат. И, разбира се - да вземат десятък от производството на наркотици, което отпадането им от властта позволи.

Според многобройни източници от западните разузнавателни агенции, участващи в опитите за изкореняване на опиума, талибаните не черпят основно финансирането си от наркотици. Експерти и ООН твърдят, че са имали различни източници на финансиране, включително частни донори в Персийския залив, от незаконно добиване на минерали и от данъци в контролирани от тях райони.

Завръщането им на власт е ужасяваща перспектива за жените. Когато последно талибаните бяха на власт, на жените им беше забранено да посещават училище. Те бяха скрити зад бурки, осъдени на живот у дома и разглеждани като вещи за мъжете.

След като талибаните бяха отстранени от власт, жените в столицата Кабул успяха да започнат собствени бизнеси, да участват в политиката, дори в правителствата на провинциите и да управляват министерства. Нищо чудно, че сега либералните афганистанци се втурнаха панически към летището. Единствената им надежда може да се основава на реалността, че талибаните могат, вероятно и само в краткосрочен план, да предложат отстъпки относно правата на жените и дори известна защита на свободата на словото.

Всъщност, именно това обещават те - да запазят човешките права. Но експертите предупреждават, че е прекалено рано да им се вярва. Говорител на радикалите пък не отрече, че наказания, като ампутирането на крайници и екзекуцията, може би ще бъдат прилагани в страната. Попитан конкретно за отрязването на ръце и крака, убиването с камъни и държавните убийства, Сухаил Шахин заяви пред BBC: "Не мога да кажа нищо в момента. Това зависи от съдилищата, съдиите и законите."

В някои от провинциите, където талибаните са управлявали през последните 20 години, те са приспособили отношенията си с обществеността, като са позволили ограничаване на правата на жените и най-вече са спечелили репутация на съдебна честност, която системата на централното правителство така и не е постигнала.

Сега талибанското ръководство може да избере да следва подхода "талиб-лайт", пишат от BBC.

Почти сигурно е, че те няма да помогнат на бойци от "Ислямска държава", които до голяма степен са заменили Ал Кайда като водещата световна марка зад международния ислямистки тероризъм. През последните пет години талибаните успешно отблъснаха повечето опити на съперниците на ИДИЛ да завоюват позиции.

Докато прозападното правителство беше на власт, неговите разузнавателни лидери бяха наясно със заплаха от страна и на Ал Кайда, но има малко доказателства, че талибаните са предложили активна подкрепа на групировката.

Има всички основания да се предполага, че тъй като няма положителни страни за насърчаването на международния терор и няма идеологическа подкрепа за него в самото им движение, възраждането на Ал Кайда под управлението на талибаните е малко вероятно - въпреки че доклад на ООН наскоро предупреди, че двете групи остават "близки и равни".

Талибаните се връщат на власт. Но те знаят, че това е така, защото толкова много войници са си обърнали тюрбаните и могат да ги обърнат отново.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никой не трябва да вярва на талибански приказки.там е страшно за хората с прогресивно мислене и за по - свободолюбивите. Като навсякъде в арабския свят. не им завиждам. Но не мога да помагам на хора, които сами не желаят да си помогнат. Те са научени всичко да търпят да не говорим за жените които дори стават камикадзета убийци.Просто пропастта между Близкия изток и Запада е огромна.Затова са смешни тези напъни да ги спасяваме. Тези хора не могат да бъдат спасени от самите себе си.
56
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И каква стана тя- в крайна сметка талибаните ззавзеха властта в Афганистан.за какво бяха всички тия войни и намеси и не знам си какво от страна на САЩ и техните сателити? Що народ загина напразно! Нека от това си направим извода колко й е акълът на упраяляващата върхушка., Не се хваля, мен талибаните нямаше да ме изненадат. Винаги съм знаела че това не е краят, защото фанатизиран ислямист никога не се отказва. Вижте какво стана в Иран. Но да става каквото ще. Всеки сам кове съдбата си.
55
11
 
3
 
! Отговори
АСД преди 2 години
какви са им мирни и кротки жените там. Няма феминизъм, права и прочие. И тук трябва да стане така. Някоя да каже, че е изнасилена - абсурд. Рая за мъжа! Да идва по-скоро.
54
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 57 бъркаш Афганистан със Сирия
53
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ситуацията в Афганистан е оглушително фиаско за Пиндостан и за нато.
52
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Либералните афганистанци да останат да се бия за това което искат, а не да тичат да го получат наготово някъде, този подход трябва да спре да се подкрепя от запада, ако искат нещо да си го извоюват САМИ!!!
51
0
 
6
 
! Отговори
Валентин Вацев преди 2 години
Пащуните бяха малцинство в Кралство Афганистан (1919-1973 г.)..После под Пакистанска Заповед, Целл и План----Пакистанските Тайни Служби наводниха Афганистан със Пакистански Пащуни....СРАМНОТО ЗА БЕЛИЯ ЧОВЕК И ЗА СВЕТА Е ЧЕ ОРИГИНАЛНИТЕ ЖИТЕЛИ НА АФГАНИСТАН СА БЕЛИ ЕВРОПЕЙДИ ОТ 5000 ГОДИНИ..Но има много примеси от Жълтите Турски племена....И днес вече някога МНОЗИНСТВОТО източните перси - говорещите на езиците фарси и дари--Те станаха Малцинство !!...Ункален Случай в Историята и Антропологията .
50
1
 
6
 
! Отговори
svetlina преди 2 години
Диваците са си диваци, не може да им се вярва, тежко и горко на жените в Афганистан. Бог да пази Европа от тази чума "радикален ислям" талибани и тям подобни и от ***.
49
1
 
2
 
! Отговори
Читател преди 2 години
Алоу белчовците, империите не са построени с тенкю и сори; още малко и сте аут.
48
2
 
11
 
! Отговори
*** преди 2 години
На нета има снимки и видеа от Афганистан през 60те и 70те от преди да влязат руснаците и да се забърка кашата с талибаните в последствие. Могат да се видят жени по тогавашната мода даже с минижупи!!! чиновнички, лаборантки, учителки...момиченца с униформи отиват на училище и т.н. Никои не е забулен. Някои са облечени като европейки други с традиционни рокли. Много показателно - до къде може да се стигне само след няколко десетилетия!
47
0
 
6
 
! Отговори
до 53 преди 2 години
Кога заминаваш за афганистан? Да се спасиш от западните ценности.
46
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Китай вече ги призна тея пещер-ни ди-ва-ци. Въпрос на време е и руската империйка да го направи. Диктатурите трябва да се подкрепят взаимно.
45
3
 
8
 
! Отговори
До Анонимен 41 преди 2 години
Афганистан не е имал диващините които описваш. Те са имали най-старата форма на демокрация наречена Джирга - парламент от старейшините с правила за договаряне при съгласието на всички. Жените на са се забулвали като арабките. Традиционните им рокли са с шевици. Те са били Персия - друга култура, друг ислям, друг генотип. След руската инвазия става изселване на управляващата класа които са говорели фарси/дари и навлизане на племена от републиките и Пакистан (пащу). Това сега е плод на десетилетия тормоз, промивка на мозъци и подмяна на населението!
44
2
 
6
 
! Отговори
До Пича преди 2 години
Странно заглавие като се има предвид че родните места на талибаните са в арабските пустини а не в Афганистан, който е съвършенно друг клон на исляма. Жените не са ходели забулени и са носели рокли. Благодарение на арабските училища, споменати в статията и промивката на мозъци, младите не познават традиционната си религия. Те даже не помнят какво е било при талибаните. Както в БГ много млади са убедени в хубостите на комунизма и не вярват като им кажат, че не е било цвятя и рози.
43
0
 
10
 
! Отговори
К6 преди 2 години
Всички талибани от снимките със супер модерни оръжия интересно кой им го продава и срещу какво (само питам)
42
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До КолкоОще даОбяснявамМного гъби си ял днес, приятелю
41
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Исляма е религията на рогатия, факт.
40
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом ви харесва приемете исляма и отивайте в Афганистан, разни хора, разни идеали.
39
23
 
7
 
! Отговори
Талибан от Русе преди 2 години
Тази на снимката изглежда направо секси така прикрита. Не като нашите пачаври гримирани и разсъблечени. На жената може да се наслаждава само мъжът и. Освен това мястото и е вкъщи, а не на училище или на работа. Не мога да ги разбера феминистките. По скоро тяхното е заболяване на психиката. Тези жени в Афганистан са от последните нормални жени в света.
38
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Исляма е една голяма световна секта.

Спонсорирани публикации