След 23 години Нова Зеландия уволни... магьосника си

Той е назначен лично от премиера Майк Мур
16 окт 2021 18:40, Нели Христова
25
След 23 години Нова Зеландия уволни... магьосника си
Снимка: Pixabay

Официалният магьосник на Нова Зеландия, може би единственият магьосник, назначен от която и да е държава по света, е изгонен от публичната ведомост след 23 години стаж.

88-годишният магьосник, чието истинско име е Иън Бракенбъри Шанел, имаше сключен договор с градския съвет на Крайстчърч за последните две десетилетия, за да популяризира града чрез "действия на магьосничество и други услуги, присъщи за магьосници". За тази услуга той е прибирал 16 000 долара годишно. Общо са му платени 368 000 долара.

Магьосникът, който е роден в Англия, започва да извършва магически и развлекателни дейности в публичните пространства малко след пристигането си в Нова Зеландия през 1976 г. Когато първоначално съветът се опитва да го спре, обществеността протестира. През 1982 г. Асоциацията на директорите на Художествената галерия на Нова Зеландия заявява, че той се е превърнал в живо произведение на изкуството, а след това, през 1990 г., тогавашният премиер Майк Мур го моли да обмисли възможността да стане магьосник на Нова Зеландия.

"Притеснен съм, че магията ви не е на разположение на цялата нация", пише Мур към магьосника. "Затова предлагам спешно да разгледате предложението ми да станете магьосник на Нова Зеландия, Антарктида и съответните офшорни зони... без съмнение ще има последици в областта на магиите, благословиите, проклятията и други свръхестествени въпроси, които са извън компетентност на министър-председателите."

Оттогава той изпълнява ритуали в Крайстчърч, танцува за дъжд в Нова Зеландия и Австралия по време на суши и е награден с медала за служба на кралицата по случай нейният рожден ден. Но Шател също се сблъсква с противоречия заради неприлични коментари за жените.

В априлското издание на комедийно предаване по "Нова Зеландия днес", Магьонсникът заяви пред водещия Гай Уилямс, че обича да дразни жените, като им казва, че са хитри. "Те използват хитрост, за да получат дебели мъже", казва той. "Обичам жените, прощавам им през цялото време, все още не съм ударил нито една. Никога не нанасяйте побой на жена, защото те посиняват твърде лесно и веднага  ще кажат на съседите и техните приятели... и тогава ще имате големи проблеми."

Съветът каза, че е изпратил писмо на магьосника, в което му благодари за услугите му в Крайстчърч през последните десетилетия и го информира, че прекратяват договора му, заяви говорител на съвета Лин Макклеланд. Тя добавя, че това е било трудно решение, но Магьосникът "ще остане завинаги част от историята на Крайстчърч".

Градът поема по нов туристически път, който ще отразява разнообразните му общности и "ще демонстрира жив, разнообразен, модерен град, привлекателен за жители, местни и чуждестранни посетители, нов бизнес и квалифицирани работници мигранти", обяснява Макклеланд.

Магьосникът е на мнение, че съветът е решил да спре да му плаща, защото той не отговаря на "вибрациите" на града, тъй като бил провокатор. "Те намекват, че съм скучен и остарял, но в Крайстчърч няма никой друг като мен", категоричен бе той. "Просто те не ме харесват, защото са скучни стари бюрократи и всички хора ме харесват, но никой не харесва тях."

Магьосникът е добре познато лице на жителите на Крайстчърч, но през последните години присъствието му намалява в града и трудно може да бъде забелязан. Той казва, че това е така, защото съветът го е направил невидим и не иска да отговори на предложенията му за подобряване на туризма.

Магьосникът каза, че ще продължи редовните си изяви в Центъра за изкуства в Крайстчърч, като разговаря с туристи и местни жители. Центърът е домакин на изложба за неговия живот този месец, която се подкрепя от съвета.

На въпроса дали ще прокълне съвета заради решението му, той каза, че предпочита да даде благословия.

"Давам на децата щастливи мечти, общо здраве и искам да накарам бюрократите да станат по-човечни", казва той.


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Шумен мрази ЦСКА.
23
0
 
0
 
! Отговори
Нели Хризтовъ преди 1 месец
Да допълня само че магьосника бил гей, диктаторъ Тръмп наредил да го уфолнят щото е фашистъ!Нелиту
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
пaцyли...
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ти си от Шумен, колкото аз съм от Варна!
20
0
 
2
 
! Отговори
Мерилин преди 1 месец
Колеги, всички на протест !
19
1
 
0
 
! Отговори
УХА преди 1 месец
Поразителна прилика с нашия Буда - заедно са започнали работа и сега стават Безработни .
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен11 Не що? Трябва ли да го познавам?
17
1
 
1
 
! Отговори
Гюро Кюмюро преди 1 месец
Хм.
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Магьосник, назначен от съвета на град, носещ името Крайстчърч! Какво ли биха казали основателите на този град?
15
1
 
1
 
! Отговори
Реалист преди 1 месец
Зашо едни хора , свързани с държавна сигурност, искат Живко от Варна да страда ? Не е хубаво така, що за хора ?!
14
0
 
0
 
! Отговори
Тритеикса преди 1 месец
Статията е провокирана от желаниято да си магичен човек или дори магнетичен ако щете или просто човек.Но цената детска ,еволюираща душевност да я има магията също е с доста висока за околните .....А другия начин за магия е груповата мисъл или стачката.Но стачки за по-умни и красиви жени и мъже още никъде не се правят.
13
1
 
5
 
! Отговори
Бай Гроздан преди 1 месец
Ако и на нашия от Банкя ще е уволнен след 23 години,то колко му остават?
12
12
 
3
 
! Отговори
Марсел Попов преди 1 месец
Aнтиваксърите може да го извикате да ви "лекува" от Ковид !
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 8Познаваш ли Любомир Алексиев от Шумен?
10
0
 
2
 
! Отговори
Гандалф преди 1 месец
А селото на хобитите още ли работи?
9
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз пък предлагам ние да уволним математика си - проф. Витанов!
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен7 Има, що?
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Има ли някой от Шумен?
6
0
 
8
 
! Отговори
Магьосника преди 1 месец
Ейййй, свърши ми лежането и раненето с ранЪ от Нова Зеландия. Ся мисля да ода у Стара Зеландия. Или най-убаво ще е да видя на картата де е тая България и да ида там. Там у магии вярват много. А и добре е там да си на държавна ранилка. Нищо не прайш, лежиш си и вземаш кинти. Убава рабта е. Ама... то там май много магьосници има. Сите на държавна ранилка и нищо не праят. Ама не им казват магьосници ами администрация. Нищо и администрация ще съм, само и само нищо да не прая и да вземам заплата..
5
7
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 месец
КАКТО И КОМЕНТАР 4 ПИШЕ В БЪЛГАРИЯ МАГЬОСНИЧЕСТВОТО Е МНОГО РАЗПРОСТРАНЕНО ОСОБЕНО ПРИ УПРАВЛЕНИЕТО НА БОРИСОВ! ТОНОВЕ КАШКАВАЛ ИЗЧЕЗНАХА ОТ ДЪРЖАВНИТЕ ХРАНИЛИЩА ЗА БЕДСТВИЯ И АВАРИИ И 1 МИЛИАРД КУБИЧНИ МЕТРА ГАЗ ОТ ГАЗОПРОВОДА ТАНАП И ТЕ ИЗЧЕЗНАХА! БАНДАТА НА ОУШЪН НЕ МОЖЕ И ДА ИМ СТЪПИ И НА МАЛКИЯ ПРЪСТ НА МАГЬОСНИЦИТЕ В УПРАВЛЕНИЕТО НА БОРИСОВ!

Спонсорирани публикации