Задава се краят на петдневната работна седмица, идва моделът "4 дни работа"

Ще се съкрати ли и седмичното работно време?
18 фев 2022 07:03, Бойчо Попов
111
Задава се краят на петдневната работна седмица, идва моделът "4 дни работа"
Снимка: архив, БГНЕС

Изглежда, че моделът на работа четири дни в седмицата и три почивни дни набира все по-голяма скорост по време на пандемията. Работниците в Белгия вече са сред тези, които не трябва само да мечтаят за това. С приетата реформа на пазара на труда в бъдеще ще имат право на съкратена работна седмица. Правилото е: пълно възнаграждение, но и пълно работно време, пише Investor.bg.

Целта на реформата е постигането на по-динамична и продуктивна икономика. Понастоящем равнището на заетост в Белгия е сравнително ниско - 71%. В България обаче този показател е едва 52,6%. Сега Белгия се стреми да постигне 80% до 2030 г. „Ако сравните нашата страна с другите, ще видите, че сме далеч по-малко динамични", заяви министър-председателят на Белгия Александър де Кро. „След две трудни години пазарът на труда се разви. С това споразумение определяме стандартите за добра икономика“.

Пандемията ускорява промените в света на труда. Хибридната работа стана не само социално приемлива, но и работата от дома вече не означава, че се скатавате. Всъщност първите малки проучвания показват, че тя дори може значително да увеличи производителността. Изглежда, че тенденцията към четиридневна работна седмица също се затвърждава, пише в свой анализ N-TV.

Досега с това експериментираха предимно скандинавските страни. Белгия е първата страна от центъра на Европа, която „пише история“ със съответното законодателство за пазара на труда. След два тестови опита от 2015 г. до 2021 г. Исландия вече е оценила модела като положителен: производителността и ефективността на служителите са били постоянни, не е имало прекомерно количество извънреден труд. А преходът не се е оказал толкова скъп, колкото се е очаквало. Имало е и приятен страничен ефект за работодателите: служителите са вземали по-малко болнични.

Исландия и Испания го правят по различен начин

Испания също предприе първата стъпка през миналата есен. Около 6 000 служители в 2 000 предимно средни предприятия започнаха пилотен проект за една година. Както и в Белгия, целта е да се създадат работни места на пълно работно време и най-вече да се даде възможност на младите испанци, които са затънали в несигурната заетост, да направят прехода.

За разлика от работниците в Белгия обаче испанците ще работят не само по-малко работни дни, но и по-малко часове като цяло. Това важи и за Исландия. И тук - за разлика от Белгия - от работниците се очакват по-малко усилия. В малката страна средната продължителност на работната седмица отдавна е сравнително висока - 39,2 часа. Този брой часове трябва да бъде намален с въвеждането на четиридневна работна седмица.

Както исландското, така и испанското правителство смятат, че намаленото работно натоварване е по-полезно за пазара на труда и за икономиката. Стимулът за компаниите да създават нови работни места е по-голям. Решението в Испания е улеснено от факта, че компенсацията на заплатите на служителите за срока на пилотния проект се изплащат от допълнителни държавни плащания.

Дори големи корпорации имат добър опит с четиридневната работна седмица. Microsoft например представи положителни резултати в Япония през 2019 г. Служителите в централата на компанията в Токио получиха свободен ден всеки петък в продължение на един месец - като своеобразен „специален платен отпуск". Повишаването на производителността на служителите, за която се твърди, че като цяло се е повишила с около 40%, е наистина поразително. В Япония темата привлече голямо внимание, тъй като страната е известна с тежките си условия на труд и многото извънредни часове.

Дори четиридневната работна седмица не стига сама по себе си

Не само много работници, но и експерти по пазара на труда смятат, че петдневната работна седмица е остаряла след почти 70 години в бързо променящия се свят на труда. След като през 1955 г. Германската конфедерация на профсъюзите настоява за въвеждането на 40-часова работна седмица, а година по-късно стартира кампанията „Съботите принадлежат на татко", от 1956 г. в Германия започва преходът от шестдневна към петдневна работна седмица. Оттогава се случиха много неща. Индустриализираните страни се справиха добре с преминаването от шестдневна към петдневна работна седмица. Така че защо да не продължат към четиридневна?

Привържениците на по-краткото работно време твърдят, че работниците са по-щастливи не само поради здравните и социалните ползи, които облагодетелстват както самия човек, така и работата. Те посочват и свиването на работата през последните години поради съкращаването на персонала, цифровизацията и изкуствения интелект. Ежедневието е станало по-бързо, а работата - по-ефективна. Служителите вече могат да се възползват от това.

Пандемията е още един аргумент: експертите прогнозират историческо изтичане на работна ръка, което изглежда се засилва бързо. По данни на Федералната агенция по заетостта в момента в Германия липсват около 1,2 милиона работници, две трети от които са квалифицирани. Има остър недостиг на медицински сестри, а свободните работни места в сектора на информационните технологии отдавна са критичен проблем.

Освен това се наблюдава и недостиг на работна ръка за прости услуги. Само в САЩ по време на пандемията единадесет милиона души са напуснали пазара на труда. The Big Quit е името, дадено на това явление. Отслабената от Brexit Великобритания също се задъхва от липсата на работници. Конкуренцията за служители става все по-силна.

Експертите прогнозират, че работата с хората в компаниите ще стане решаваща за успеха в бъдеще. Не е изненадващо, че в момента на инвестиционните банкери в банковия сектор се предлагат високи бонуси и привилегии. Компаниите трябва да станат по-изобретателни. Макар че различните отрасли не могат да бъдат поставяни под един аршин тези, които предлагат пълно заплащане при по-малко работно време, ще са в по-изгодна позиция за постигането на по-добри резултати.

Още подобни икономически анализи четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На 23 февруари всички заедно с партия Възраждане. Да покажем на мафията че сме тук и не може да ни стресират и задължават според директивите на измисления ЕС. Искаме работа и предприятия които ни дават право на избор и работни места достойни за нас!
86
0
 
8
 
! Отговори
Бай Гроздан преди 2 години
Най ми харесва модел два дни работа,пет дни надпиване.
85
0
 
23
 
! Отговори
До Симеон преди 2 години
Представи си, че изчезнат чистачите. Ще се заринеш в ***. Изчезнат шивачките. Ще стоиш с листо. Изчезнат миячките, а с тях и ресторантите. Изчезнат земеделците, пастирите. И изчезнат всички онези, които набеждаваш, че нямат капацитет за повече пари. Ти си до тук. Ти зависиш от тях. А щом не го осъзнаваш и не ги цениш, ти си в облаците... Слез от там. И не обиждай чуждия труд.
84
0
 
0
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 години
Професионалните шофьори как ще работят?С бележки за 28 дена детето не са карали ли? Несъответствието между началния и крайния километраж как ще се оправдава,ако има скит пътен лист?
83
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е добра новина за българските чиновници. Чиновниците не си плащат осигуровките, водят се "държавни служители"- измислена функция по комунистически. Държавата ни плаща на търтеи и мързеливци от нашите данъци.
82
3
 
14
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Работят болните, за да си купуват лекарства. Какво ни занимавате нас, нормалните хора, здрави и прави с нещо толкова абсурдно като това да работиш. Вие да сте видели някъде в природата някое същество да става по час, да бачка 8 часа, че да може да се наяде и да си плати, за да спи някъде? :)))
81
0
 
3
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Тенденцията е даже и по-малко ще се работи 1-2 дена ако те извикат
80
8
 
6
 
! Отговори
Симеон преди 2 години
Съгласен съм с Работодателя. Аз квалифициран front-end web developer, което вероятно е най-ниската възможна степен програмист и получавам нето 3500лв, а не живея в София. Там щеше да е 5000. Възнаграждението е въпрос на умения и свършена работа. Ако има много хора, които имат уменията да свършат работата -> цената на труда спада. И обратното, ако малко хора могат да я свършат -> цената се покачва. Истината е никога да не спирате да учите и да се развивате. Така ще струвате винаги скъпо.
79
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Понеже липсва работна ръка, ще се работи по малко дни. ГЕ-НИ-АЛ-НО. Като всичко друго.
78
2
 
4
 
! Отговори
ЦИРК преди 2 години
МЧИ ТЕ В СЪДА ПРОКУРАТУРАТА И РАЧКОВОТО СЛЕДСТВИЕ ЕДВАМ ПО 2 ДНИ СЕДМИЧНО ПО 2 ЧАСА ИМ СЕ СЪБИРА РАБОТА ПО РАЗГЛЕЖДАНЕ НА БЮЛЕТИНА С ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА БЕ УБАВЦИ.кВИ 4 ДНИ ВИ ГОНЯТ ОТ ПО 45 Г НЯКОИ КАТО ДАМАДЖАНИН ВЕГЕТИРАТ ТАМ И НЕ СА РЕШИЛИ ЕДИН КАЗУС НЕ СА РАЗКРИЛИ ЕДНО УБИЙСТВО И НЕ СА ВКАРАЛИ В ЗАТВОРА НИКОЙ .
77
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Работодател Точно,така на базата на резултати и производителност се дават почивни дни и допълнителни възнаграждения,а не на "каплак" иначе отиваме към един друг провален строй,доверие между работодател и работник се гради с времето,имиджа на компаниите също,на много хора днешно време им се внушават нереални окачвания,а повечето не могат да покрият минимални критерии.
76
0
 
12
 
! Отговори
74 преди 2 години
Левако, пожелавам ти успех с виетнамците. Сега вече ще видиш какво е мързел, загуби и фалит. Ако изобщо е вярно това, което пишеш.
75
4
 
18
 
! Отговори
:) преди 2 години
В България скоро няма да стане. Изобщо не се сравнявайте с Европа. Няма нищо общо. В БГ-то се бачка калпаво, с кофти организация, с недостатъчно подготовка, машини, софтуер и т.н. Но се бачка много... поне на часове. Наследство от комунизЪма.
74
0
 
14
 
! Отговори
ГЛАВИТЕ , В ПЯСЪКА преди 2 години
В Бг се е стигнало до там , неграмотните роми да са работодатели !!!!!!!!!!!!!!!
73
9
 
6
 
! Отговори
ДА ВЕ ! преди 2 години
Нали българинът се е ''скъсал'' да работи , та сега и ние да минем на 4 дневна , в България политиците научиха народа да НЕ работи , и го изпростачиха , ... и резултатите са на лице : Никога българите няма да стигнем европейският стандарт и парите по заплати и пенсии , не знам защо се напИНЯМЕ след като желанието ни е много по-голямо от възможностите ,... ТОВА Е ИСТИНАТА , ЗАГУБИХМЕ ВСИЧКО КОЕТО БЯХМЕ ПОСТИГНАЛИ ДО 1989Г. , ВСИЧКО Е РАЗПРОДАДЕНО НА ЧУЖДЕНЦИ , А СЕГА СЕ ЧУДИМ ЗАЩО СЕ ВДИГАТ ЦЕН
72
1
 
25
 
! Отговори
до Работодател преди 2 години
Ей заради такава философия като твоята и такива "работодатели" не остана читави хора да ви работят по 12 часа,6 дена в седмицата за 800-900 лв и просто ги изгонихте.Останаха НЕ образованите и хайлязите да го правят това.Останалите хора тука я се занимават с малък бизнес,я си е на държавна службица,не са малко далавераджиите,все пак тука е техният рай,а хората за които ревете-отговорни,без образование,да ви работят във вашите предприятия по 60-70 часа седмично за 800 лв. отдавна са в чужбина...
71
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Работодател - Виж сега, "спицялистие" - Не е нужно, да ти седи фабриката 3 дена, без работа. Можеш да си наемеш още хора. А и не всичко е фабрики и скалдове. В България само за скалдове ми говорете. Където и да бутна някой "бизнесмен", все складове, та складове. Само складирате ли в тая страна?
70
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До работодател - Не му се връзвай. Тоя редовно влиза, да ни каже какви сме загубени, а отй какъв предпиемач е. Винаги има "един друг" след него, дето на студентите втори курс, давал между 3500 до 4500 лева заплати.
69
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 78 - В София европейски заплати? Има при някой професии. Дават ти два пъти по-малко, отколкото дават в Норвегия ... а после те карат да работиш два пъти повече. И то излиза, че дават на 1/4. Отделно, като те уволнят, няма 3 до 6 месеца обезщетение, няма после каса ... И това е за "топ професии", нали! Останалите хора се радват на 2000 лева чисто. Не, че са лоши пари, ама може и повече.
68
0
 
22
 
! Отговори
До работодател преди 2 години
Чистачка в България с чисто 900 лв на 4 часа работен ден. Останалите, 4000 лв заплата. А един мармот през това време увива шиколада в станиол.

Спонсорирани публикации