Кето диета - как действа на кожата?

Може би е вярно, че ние сме това, което ядем
15 сеп 2022 03:00, Дарена Найденова
5
Кето диета - как действа на кожата?
IStockphoto

Всички знаем поговорката „Ти си това, което ядеш“. Но означава ли това, че ще получите гладка, перфектно омазнена кожа, като добавите супена лъжица масло в сутрешното си кафе? Някои привърженици на кетогенната диета с високо съдържание на мазнини и много ниско съдържание на въглехидрати изглежда мислят така, дори ако това означава да слагат допълнително масло върху пълнозърнестия си хляб.

 
С нарастването на популярността на диетата все повече и повече хора започват да се отказват от белия хляб и тестените изделия в полза на приемането на хранителен списък с кето продукти, пълен с богати на мазнини храни, като месо, авокадо и ядково масло. Бързата загуба на тегло, която много хора изпитват по време на диетата, е често срещана мотивация, но ефектът от диетата върху кожата изглежда по-малко сигурен.
 
Хората, спазващи диетата, съобщават, че имат по-ясен и светъл тен, докато следват режима, но други пък се сблъскват със странен, сърбящ червен обрив по цялото тяло.
 
Така че въпросът е дали кето диетата е здравословна за кожата?
 
Какво е кето диета и защо е популярна?
 
Идеята зад кето диетата се състои в това да тренирате тялото си да изгаря мазнини, а не въглехидрати, с намерението да отслабнете и да увеличите чувството си на ситост. Като добавите повече мазнини към вашата диета и елиминирате въглехидратите, вие ще изпратите тялото си в естествено метаболитно състояние, наречено кетоза, по време на което тялото разгражда мазнините в кетони. След това кетоните стават основният източник на енергия за тялото, а не въглехидратите или протеините, което теоретично води до загуба на тегло.
 
Кето диетата започна да набира популярност около 2013 година. Диетолози приписват известността ѝ на книги и статии, които излагат потенциални ползи за здравето от нисковъглехидратното хранене.
 
Какви са ползите от кето?
 
Въпреки че според предишни изследвания кетогенната диета първоначално е разработена, за да помогне на децата да контролират епилепсията, статия от 2018 година предполага, че увеличаването на мазнините и намаляването приема на въглехидрати може да бъде ефективен инструмент за борба с рака. Друго проучване установява, че диетата може да бъде полезна за понижаване на кръвната захар при хора с диабет. Все пак има експерти, които не са съгласни с тези резултати и казват, че трябва да се проведат допълнителни изследвания.
 
За момента, отслабването е най-популярният ефект, който се получава от кето. Все пак лекарите не препоръчват диетата твърде много поради ограничителния ѝ характер и потенциала за причиняване на дефицит на хранителни вещества.
 
„Когато става дума за контролиране на теглото, не вярвам в предприемането на супер ограничителни диети, които налагат пълното отказване от някои храни“, казва д-р Аби Шарп.
 
Още по темата четете в материала на Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Махай пръжки с праз и ше видиш.