За ужаса в Турция: Градовете Хатай и Нурдагъ са напълно заличени

Огромен брой хора остават под отломките, разказа Нора Чолакова
8 фев 2023 10:16, Анисия Иванова
107

Ситуацията е много лоша. Намирам се в град Нурдагъ, който се намира в окръг Газиантеп. Градът е напълно сринат, на 20 км е от епицентъра на големите трусове. Повечето сгради са сринати. Има димна завеса, въздухът е ужасен. Спасителни екипи постоянно работят по търсенето на оцелели хора. Огромен брой хора остават под отломките", разказа за ужаса в Турция журналистът Нора Чолакова в ефир на "България сутрин".

"Много е студено, много хора са принудени да спят по улиците. В Адана е сравнително спокойно, макар да има 11 срутени сгради и над 100 загинали. Кацнахме около 2 часа през нощта, видях хаос на летището. Много време нямаше кой да провери паспортите на пристигащите пътници. Спасителите ни споделиха, че са работили на 3 терена. До вчера по обяд не бяха открили нито един човек", каза още тя за Bulgaria ON AIR.

Още по темата
Разговаряла е с хора, които са напалили огън по улиците. Екипи доставят дърва за огрев на хората, сред които има и много малки деца.

"Цялата държава е мобилизирана да оказва помощ на пострадалите. На хората се осигуряват сандвичи, плодове, вода, топли дрехи, одеяла. Има изградени много палаткови лагери в открити пространства като паркове", посочи Нора Чолакова.

Семейство от Хатай ѝ е споделило, че градът буквално е заличен от земята, а те са оцелели като по чудо. По думите на журналиста хората са изключително притеснени, но проявяват хладнокръвие.

"Най-големият им е страх е не от нови земетресения, а от загуба на още любими хора. Трагедията е огромна, но се стараят да са спокойни, единни и всеки да помага на другия", изтъкна Нора Чолакова.

Очаквайте видеото с целия разговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
6
 
6
 
! Отговори
хейтъри преди 1 година
Нас ако ни удари нещо такова плача за помощ от ЕС ще е до небето. Сега всички викат защо помагаме на Турция.
26
6
 
12
 
! Отговори
До Съвет преди 1 година
Безмозъчен екземпляр, като ти се случи същото, ще ревеш на умряло, да те спасява руснак.
25
30
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин е зает да прави изкуствени "земетресения" и да сее разрухи в Украйна чрез оръжия, него не го търсете за съзидателни, хуманни неща като помощ и т н.
24
9
 
25
 
! Отговори
Урсула преди 1 година
Ее, за Сирия ще седим и ще гледаме сеир и ще се радваме на нещастието им. Така правят цивилизованите евроатлантици!
23
5
 
6
 
! Отговори
По добре преди 1 година
Покажете ужаса МВР и пулограмотният Главен Прокурор Иван Стоименов Гешев! България не е Европа!
22
0
 
29
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
На предишното земетресение в Турция загинаха 18 хиляди, беше по-слабо от сегашното. Сегашното е по-ужасяващо и към това се прибавя и студа, който пречи за спасителните акции. Това е голям удар за Турция, но те ще се съвземат, имат огромно население а и като цяло са дисциплинирани. Да не дават Господ при нас нещо такова да се случи, това ще е края на държавата ни, като знаем, че няма никакъв реален строителен надзор освен този, който се води на хартия. Сградите масово са преправяни и надупчени.
21
2
 
5
 
! Отговори
мира преди 1 година
те градовете са заличени но никаде не казват джамиите защо стърчат и не падат от това земетресение Алах ли ги пази или се строят с качествени материали
20
4
 
35
 
! Отговори
У-уууу преди 1 година
Абе, ***, покажете нещо и от Сирия. Пак от руския Первый канал трябва да научаваме за същия ужас в Сирия, както в Турция. Там мъжете реват. Руски военни са там на терен, изпратили са веднага 50 обучени спасители с кучета, и всякаква медицинска техника, палатки, топловизьори. Но тук евроатлантически забрани, да ви .,,,
19
20
 
8
 
! Отговори
Санкциите са руски преди 1 година
Русия е страната разрушила болниците и училищата в Сирия в градовете ударени от земетресението , санкциите са наложени под руски натиск , преди войната в Украйна
18
8
 
8
 
! Отговори
Смешен плач преди 1 година
Довчера ревахте за Украйна днес за друга крайна точка на цивилизацията и целия тон на реването се задава от разни непеота които са врагове на родината ви!
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 9 Дай боже да си прав !
16
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В такива моменти най важното е огромно самообладание и желязна дисциплина,за да се овладее ситуацията.Хаосът е най страшното,което може да се случи.Трябват обучени хора Само желанието не помага.
15
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не, в Сирия няма жертви.Егати лицемерието.
14
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както и да го гледаме, се очертава нова мигрантска вълна. Понеже там има много хора с нашите гени и не бива да им обръщаме гръб, предлагам да поискаме пари от ЕС да ги настаним в хотели на морето!
13
8
 
4
 
! Отговори
Съвет преди 1 година
До ЗАЩО!!! Путин да се погрижи за Сирия. Нали са братски страни.
12
0
 
4
 
! Отговори
До 8 преди 1 година
Абе човек дано не се случи, че иначе язък ти за проверките.
11
4
 
10
 
! Отговори
до 2 преди 1 година
Така- аз искам да кажа, че един таксиджия казал на съседката от Обеля Пенка, че на него на стринка му на вуйна й съсед на чичо й му казал как панелките са много здрави. Той не бил случаен човек- строител бил и зидал зайчарници на село по Неволя. Иначе дипломи имали само баламите. Той, ако имал диплома, щял да строи обори и огради. Та- здрави са, искам да кажа. Съседът гошо усвои кунята и съедини 2те стаи. Няма проблеми, тия панели не са носещи, всичко е наред.
10
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това земетресение е ужасна хуманитарна катастрофа и е някакъв знак, че след като толкова време човек воюва с природата, накрая природата започва да си отмъщава на човека по непредвидимо жесток начин.
9
1
 
6
 
! Отговори
999 преди 1 година
Хората да бягат от разломните зони!!! Може да се отцепи нов остров като Кипър, който е точно отделен от разломната зона!
8
5
 
10
 
! Отговори
до 8 преди 1 година
Ц, от новото строителство няма да замине нищо, строено след 2005та година. Като строителен конструктор ти го казвам. Изпитвал съм не 1, 2 или 3 сгради.

Спонсорирани публикации