Септември е бил най-топлият в метеорологичната история на Европа и света

Има голяма вероятност 2023 г. да бъде най-горещата година досега
12 окт 2023 23:15, Красимир Ангелов
24
Септември е бил най-топлият в метеорологичната история на Европа и света
Снимка: БГНЕС

Редица европейски страни записват най-топлия си септември в своята история, като на места месецът е бил по-топъл от юни.

Има нови европейски рекорди за 24-часови и месечни суми на валежа. В Западна Австралия също е регистриран най-топлият септември. В Южна Америка безпрецедентният топъл период продължава, а температурата на морската вода на Световния океан също продължава да е рекордно висока. На фона на това антарктическият лед остава с най-ниска площ в редицата с данни. Това се чете в в специална статия на „Климатека“, изработена от Симеон Матев - доктор по климатология. Той е докторат на тема „Съвременни изменения на климата в България“. В момента е асистент по климатология в катедра „Климатология, хидрология и геоморфология“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, като основните му научни интереси са в областта на изменението на климата, дългосрочните прогнози и климатичните фактори за геоморфоложки процеси. Има богат медиен опит, бил е в екипа на „Времето“ в почти всички наши телевизии, както зад кадър, така и в ефир.

Според данните в България месецът е бил най-топлият за последните 28 години, а средното затопляне на септември за последните 30 години е с половин градус.

Средната температура на въздуха през септември 2023 г. в глобален план е била с 0,93 °C по-висока спрямо новия климатологичен период (1991 – 2020 г.) и месецът е бил с 1,13 °C по-топъл от предишния климатологичен период 1981 – 2010 г., според обобщената информация от Европейската служба за изменение на климата Коперник (C3S). Тези стойности поставят септември 2023 г. на първо място в класацията за най-топъл девети месец от годината. Нещо повече – разликата с втория в тази класация септември 2020 г. е рекордно голяма – повече от половин градус.

При анализ на данните от архива на NOAA, в който има данни от 1850 г., се потвърждават данните от Коперник, че септември 2023 г. е най-топлият септември в цялата 153 годишна история на глобалните месечни средни температури, както и че има толкова голяма стойност на аномалията, с която се превъзхождат следващите в класацията за най-топли месеци. Тенденцията на повишение на средната глобална септемврийска температура е 0,35 °C на десетилетие.

След като тази година и юни, и юли, и август бяха най-топлите в своите класации за най-топъл месец, към тях се присъединява и септември.

В териториален аспект площите с положителни аномалии превъзхождат многократно тези с отрицателни. С месечни температури под нормата са райони, разположени в южните части на Южна Америка и Африка, Аляска, Тихоокеанското крайбрежие на САЩ, Централна Азия и Южна Гренландия.

С най-голяма положителна аномалия – по-голяма от 10 °C, е Западна Антарктида. Топлите условия в много страни от Южна Америка продължават вече повече от половин година. Сред най-засегнатите страни от горещите вълни са Аржентина, Боливия, Бразилия, Парагвай и Перу. Австралия преживя третия си най-топъл септември, за западните райони на континента това е най-топлият септември.

Температурата на морската вода на Световния океан също продължава да е рекордно висока. От началото на април, с кратко прекъсване в началото на май, вече повече от 6 месеца се измерват рекордно високи ежедневни стойности на температурата на морската вода. Това неминуемо оказва влияние и на температурата на въздуха на цялата Земя и е една от причините за рекордните стойности на средните температури през изминалите месеци, се чете в анализа на Симеон Матев за „Климатека“.

В Европа септември 2023 г. е най-топлият септември в метеорологичната история

И тук, както на глобално ниво, разликата със следващия в класацията септември 2020 г. е много голяма и възлиза на повече от 1 °C. Статистически тазгодишният септември е бил с 2,51 °C по-топъл от нормата за периода 1991 – 2020 г. Септември е един от месеците в годината, през който за последните 44 години на Стария континент затоплянето е сравнително малко. От 2000 г. до днес има цели 10 години с отрицателна аномалия, като последните две са 2021 и 2022 г. Въпреки това тенденцията на повишение на средната септемврийска температура възлиза на 0,38 °C на десетилетие. Една от причините за това е, че аномалията на по-топлите месеци е много по-голяма, като абсолютна стойност, спрямо аномалията на по-студените месеци.

Циклонът Даниел ще остане в климатичната история на Европа, освен с многото разрушения и човешки жертви, но и с рекордните количествата валежи. Според информация на гръцката метео служба между 4 и 8 септември в някои станции в централната част на страната са паднали огромни количества валеж – общо над 1000 мм. Такива суми не само, че са необичайни за тази част на света, но ако не се бяха случили, са дори „невъзможни“ за тези географски ширини.

Въпреки това циклонът Даниел, показа, че в съвремието можем да очакваме неща, които не сме си представяли, че могат да се случат. По всяка вероятност валежите, които паднаха в планината Пелион за 24 часа, са рекордни за цяла Европа. Сумата на валежа за едно денонощие (5 септември) в няколко гръцки станции в региона са между 451 и 762 мм (само за сравнение, годишната сума на валежа в повечето равнини на България е около 500 – 600 мм).

Две седмици по-късно циклонът Елиас донесе нови големи количества дъжд в Централна и Южна Гърция, като отново имаше много щети и човешки жертви. Части от валежната зона засегнаха същите райони, които пострадаха и при Даниел. В резултат, в някои станции в Централна Гърция месечното количество на валежа за септември набъбна на над 1000 мм.

Средното затопляне на месец септември в България за последните 30 години е с половин градус

В България месец септември 2023 г. е бил значително по-топъл, спрямо нормата за периода 1991 – 2020 г. Според данни от някои станции на НИМХ, както и от стандартно разположени автоматични станции, с най-големи стойности на аномалията над 3 °C са много райони на централните източни части на Северна България, както и в централните части на Западна. С най-малко отклонение от нормата са високите части на планините, крайните северозападни райони Южното Черноморие.

Според месечната аномалия, септември 2023 г. е най-топлият за последните 28 години у нас, но въпреки това, дори не е в топ 3 на най-топлите месец септември. Водач в тази класация е септември 1994 г., следван от този през 1918, 1987 и 1946 г.

Трите най-студени месеци септември от 1900 г. насам са били през 1942, 1913 и 1996 г. За последните 30 години месец септември се е затоплил средно за страната с около 0,5 °C, като най-голямо повишение се наблюдава по черноморското ни крайбрежие, както и на места в Южна България. Най-малка промяна в средните температури е настъпила в северозападните райони, като там има места, където температурата не само не се е повишила, но дори съвсем слабо се е понижила.  

Тази година месец септември у нас няма да бъде запомнен с дългите си горещи и сухи периоди, а с поредната валежна обстановка, довела до човешки жертви и огромни материални щети. Циклонът Даниел създаде условия за падането на огромни, за нашите стандарти, 24 часови суми на валежа в Странджа планина и по Черноморското ни крайбрежие на юг от Бургас. Според НИМХ, в с. Кости падналото количество на валежа надвишава 330 мм. Данните от автоматичната станция в Царево също регистрират, че са паднали над 300 мм. Трябва да се отбележи, че периодът за който падат тези суми на валежа, са само за около 18 часа. Това са едни от най-големите 24-часови суми на валежа измервани в нашата страна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Сауди Арамко преди 4 месеца
Глобално затопляне няма. Питайте също ВР, Роснефт, КонокоФилипс, Оксидентал, Газпром, Шеврон, Шел, Ексон, Маратон, Ени, Филипс 66, Валеро, и прочи компании
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
снощи пусках радиатора та не ми говорете врели некипели
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Всичко върви по план. Унищожението на човечеството може даже да подрани от предвиденото.
12
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Очаква ни приятна зима с положителни температура, чудесна новина и наистина септември и октомри бяха най-приятните и слъчеви месеци за годината.
11
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тия са украинските фашисти ,нахални конски мухи
10
5
 
8
 
! Отговори
Хе Хе преди 4 месеца
Хубавото е че белите мошеници на Ковида доведоха науката до шарлатанство. Май статията са я писали същите учЕни.
9
6
 
2
 
! Отговори
Тото преди 4 месеца
Е и какво от това.Дано в БГ въобще да няма зима. Като ще става както в Дубай поне и за бедните да е добре, не само за въобразените жени- курволяци
8
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 4 Всъщност бразилците изсичат джунглата, точно защото джунгла не се яде. Изсечената джунгла става обработваеми площи, коитождават храна.
7
3
 
10
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 4 месеца
Познал е Гео Милев: "Септември ще бъди май"
6
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Но не и в България!
5
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Айде - метеролозите на живо имказаха, *** такива проливни дъждове са нормални веднъж на 7-8 години, ама неее... Жърналистите смао за глобално затопляне говорят ... И как "ние го правим".
4
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ммм да , бразилците си изякоха джунглите .. сега като станат пустиня ще видят че хартиените пари не се ядат ...
3
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"При анализ на данните от архива на NOAA, в който има данни от 1850 г" - Нека не забравяме, *** се взимат само "правилните данни", а правилните са удобните. Ако някой изкочи с проучвания и записи от това врме, които не отговарят на "желаните резултати" винаги се намират "опорки".
2
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Нещо за украинската лятна офанзива моля?!?
1
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Екстра си беше.Нима се оплаквате и искате да ви е студено?

Спонсорирани публикации