Ще прекрояват немския език, за да няма изрази, обидни за животни?

Предлагат да отпаднат изрази като "крокодилски сълзи" или "да се правиш на маймуна"
6 фев 2024 07:03, Елка Василева
116
Ще прекрояват немския език, за да няма изрази, обидни за животни?
Снимка: архив, БГНЕС

Във всеки език има сравнения и поговорки, които не изразяват ласкаво отношение към животните. Германски защитници на животните предлагат да отпаднат изрази като "крокодилски сълзи" или "да се правиш на маймуна", пише Дойче веле.

Могат ли предаваните от поколение на поколение поговорки да унижават достойнството? Да, смята германският клон на Международната организация за защита на животните РЕТА. Нейните представители са убедени, че някои пословици дискриминират живите същества на базата на биологическия им вид.

„Това явление може да бъде сравнено с расизма и сексизма, само дето жертви на дискриминацията не са хора, а животни“, казва пред „Ди Велт“ еколингвистът Райнхард Хойбергер. Той отбелязва, че през последните десетилетия все пак се извършват културни промени, макар и бавно. Но какво предлагат в такъв случай от РЕТА? Елементарно решение – фразеологичните изрази в немския език да станат по-добронамерени към животинския свят.

Танцуващи мечки и оскубани кокошки

Германската поговорка „Там мечката танцува“ подготвя слушателите да очакват някакво забавно или грандиозно преживяване. Изразът идва от традициите по съборите, където навремето са танцували мечки както в България. Но за самите животни това няма как да е било свързано с удоволствие – щом са им пробивали носовете с халка, за да могат да контролират движенията им. Сега защитниците на животните предлагат изразът да бъде заменен с нещо по-безобидно.

„Да скубеш кокошка“ с някого - на немски има значението на „да уреждаш спор“ с някого. Както е известно навремето тази процедура не е била автоматизирана и е отнемала много време, което е позволявало паралелно да се обсъдят най-различни въпроси, включително спорните. Сега предложението е скубането на кокошката да бъде заместено със завиването на лозови листа за сарми – също достатъчно продължително занимание.

Този, който „хваща бика за рогата“, е човек, който в трудна ситуация действа решително и енергично, захващайки се с най-важното. Според защитниците на животните това отношение към биковете е неоправдано жестоко.

Те изтъкват и това, че сравнението „като риба на сухо“ е изключително некоректно – защото ако извадиш жива риба от водата на сушата, тя бързо умира. В този случай от РЕТА предлагат хората просто да заместят израза с думи, които по друг начин изразяват чувството на уязвимост и безпомощност.

В същия контекст попада и изразът „ни риба, ни рак“ - на немски „ни риба, ни месо“, т.е. нещо абсолютно незабележително и посредствено. Но нали консумацията на месо и риба винаги е свързана със страдание на животните, предупреждават експертите. Те предлагат на тази поговорка да се придаде точно противоположен смисъл и в бъдеще тя да означава нещо хубаво или поне приемливо.

За котките, тайните, влечугите и сълзите

Котките са герои на не една германска поговорка – като например „да пуснеш котката от чувала“ (да изречеш нещо особено неуместно, да издадеш тайна) или пък „да купиш котка в чувал“, т.е. да придобиеш нещо с неизвестни характеристики. Според РЕТА тези изрази не представят котките в добра светлина и също трябва да бъдат заменени с някакви алтернативи.

Защитниците на животните анализират и израза „да пролееш крокодилски сълзи“, свидетелстващ за фалшиво или неискрено съжаление, като отбелязват, че крокодилите всъщност са чувствителни и очарователни същества. В действителност хората са често пъти неискрени, щом един и същи човек е в състояние да се умилява от котенца и кученца и хладнокръвно да коли прасе или кокошка.

"Да имаш прасе" в Германия означава да имаш късмет, често незаслужен. А изразът „Да изпуснеш свинята навън“ е синоним на поведение без задръжки, подобно на „да му отпуснеш края“ на български език, в който също има немалко изрази, които не са в полза на животните. На тях и в реалния живот твърде често не им върви, отбелязват германските защитници на животните, изтъквайки лошите условия в масовото животновъдство, както и това, че само в Германия годишно се колят по около 55 милиона свине заради месото.

И в Германия, както в България, казват за човек, който се показва в лоша светлина „да се правиш на маймуна“. А маймуните са много умни животни, техният интелект и еволюционна близост до човека са големи. Това често се оказва за тях фатално, защото стават обект на жестоки експерименти, припомнят от РЕТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ще забранят ли изразите: хрускам риба на сухо/демек без айрян/, дегустирам варени раци/одрани и удавени във вряла вода раци/, хапвам печено пиле/пиле придобило загар/, заинатил се като ммагаре/ммагаре държащо на своята позиция/, сам като вълк единак /вълк търсещ уединение и дискретност/ и др.? Моля, отговорете ми на този жизненоважен въпрос!
88
0
 
5
 
! Отговори
Списаревски преди 2 месеца
Лелееее, тиа избиа ***!!!Уважаеми германци, елате в България, луканки и маймуни колкото искаш...
87
0
 
4
 
! Отговори
Мара преди 2 месеца
Разните природозащитници просто трябва да бъдат забранени. 90% от техните претенции са ***, но и рекетьорски.
86
0
 
9
 
! Отговори
Цар Лъв преди 2 месеца
ами "Schwanz" като не е само "опашка", и това ли ще прекрояват? Сигурно и мидите се чустват накърнени, че жените имат "Muschi". Германците съвсем са изтървали козите...
85
0
 
5
 
! Отговори
Мишо преди 2 месеца
Мале! Тези съвсем са изперкали, а още не са почнали да пушат. От Април направо не искам да си представя какво ще стане!
84
0
 
2
 
! Отговори
Щерю преди 2 месеца
Отиде на кино гроссе швайне...
83
0
 
0
 
! Отговори
Не чичо Ади преди 2 месеца
До Чичо Ади Не може. Ако искаш да знаеш, те са ти дали името на континента -Евр(ей)опа, на валутата -Евро, на бъдещето -Евър. Как така ще ги...
82
0
 
4
 
! Отговори
до 47 Глупи преди 2 месеца
Името на Шварценегер e съставено наистина от две думи Schwarzen-egger, но значи съвсем друго. Където под "черен" се има предвид вида на почвата, а "еггер" е брана. Сигурно преди много години семейството му е притежавало чернозем и са го обработвали с брана и така са наричали семейството. Браната е селскостопански уред, с който се обработва почвата след дълбоката оран.
81
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Добре че говоря на български. Заговоря ли на немски рискувам да разберат какво казвам.
80
0
 
5
 
! Отговори
Независим преди 2 месеца
В зоологическата градина се разхождат двама защитници на животните. Изведнъж единият спира, сочейки към клетката с крокодилите:"Виж! Тези крокодили плачат! Сигурно им е мъчно за рибките!""Не бъди смешен," отвръща другият. "Те просто си точат зъбите на камъните!"Морал: Дори и с най-добри намерения, понякога е трудно да разграничим реалността от предразсъдъците.
79
1
 
2
 
! Отговори
Върха преди 2 месеца
На сладоледа ще се покаже от изкуствения интелект с псувня като " Та ти се лупне смотания процесор, да ти еррорене тъпата памет, диска да ти забие и мрежата да ти пробадне и накрая да ти спре тока форевер.....
78
3
 
21
 
! Отговори
Коментар преди 2 месеца
Ваксините за Корона вече си показват вторичните реакции. Държавата с 95% имунизация започва да демонстрира 100% тъпозация. Моторът на европа тръгва на обратни обороти с пълна сила. Добре че поизоставаме че още не сме изтрещтяли чак толкова, но иначе яко ги гоним. Следващото ниво ще е да не дискриминираме флората, защото и зеленчуците може да се обидят. (*** като тиква, празна гглава като кратунка, английйска или канадска ливада, зелка и.т.н.
77
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
След пръъъдните на кравите, яденето на буболечки, вегетарианството, зелените перки, всичката Мара втасала, а сега и това, честито! Все пак, това е по-безобидно от войните, де! Гретка ще я поканите , ли ?
76
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Щом ви харесва това, господа Европейци...докарайте го и тук. Няма граници (каквото и да напиша, ще ми го цензурира системата, каквото се сетите).
75
1
 
2
 
! Отговори
ххх преди 2 месеца
Донерветър
74
3
 
22
 
! Отговори
Петърчо преди 2 месеца
Да се лустрират котарака в чизми, трите прасенца, седемте козленца, крокодила Гена, пандата По, жабата Жабурана... Къде сте видели котарак в чизми или прасенца които да стоят къщи а? Стига вече тази дискриминация! И кажете на мечо Пух и патока Доналд да обуят някакви *** че травмират децата! Вярно е че мечките обичат мед ама къде сте видели депресирано магаре и подскачащ на опашката си тигър? И заведете дело срещу принца (за изнасилване) че целунал спящата красавица без нейното съгласие!
73
3
 
5
 
! Отговори
Лисица Кирилова преди 2 месеца
Еь, хубаво беше преди 50 ггодини като водех предаването "Обичам те, ЖУВОТНО!" Мики Маус Мики Маус моя кукла Барби, боса по асфалта учителко любима добър ден...
72
0
 
10
 
! Отговори
българина преди 2 месеца
радвам се за тях, това им е проблем номер едно, редно е целия бундестаг да се занимава с това. Така арабския халифат ще дойде по бързо и трайно. Отмъщенито на евреите срещуи белия човек в европа и сащ вече преполови плана, следвщите 30 г резултатите ще са необратими завинаги...
71
1
 
16
 
! Отговори
немец преди 2 месеца
Беден език е това немсккият... нямат си една хубава попръжня както хората... Всичките им обиди все на животни... Прасе, крава, кокошка, гъска, ***, *** и т.н. Трябва им реформа, дума няма... Да спомене човек близки роднини от женски род че да му олекне на душата...
70
2
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
До Анонимен/71 "Навили са си на масрафа и се занимават с глупости!" - няма лошо - взимат си заплата за това, нали?