ГЕРБ - условният победител на вота, но остане ли Борисов начело, следвала криза

Ръководството на БСП отблъсквало съюзниците
237
ГЕРБ - условният победител на вота, но остане ли Борисов начело, следвала криза
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

„Имам специфично предчувствие, че големият победител на тези избори ще бъде партията на пандемията, която ще предопредели резултата, а не политиката... Чрез целия ресурс правителството направлява кампанията така, че да я сведе до битката на твърдите ядра. Не е нереалистично да очакваме, че ГЕРБ ще е условният победител. Ако обаче комбинацията е начело с Бойко Борисов, то тя няма да продължи дълго и ще настъпи политическа криза, напрежение сред обществото. ГЕРБ имат интерес от ниска избирателна активност“, коментира пред БНР социологът Юрий Асланов.

Още по темата

Според него през последните години ръководството на БСП се чувства самодостатъчно и отблъсква потенциалните съюзници.

„Партията ще трябва да направи компромиси за бъдещи коалиции“, смята той.

Асланов посочи, че в тази ситуация президентът Румен Радев се намира в силна позиция.

„Той прояви своеволие и даде заявка за втори мандат, която не беше съгласувана с БСП. Това му спечели доста привърженици. Може да се създаде парадоксално положение - ако парламентът изпадне в патова ситуация и не излъчи кабинет, да се случи така, че Румен Радев със свой кабинет да готви президентски избори. Още от миналото лято влязохме в трайна политическа криза и развръзката няма да настъпи нито след парламентарните, нито след президентските избори. Ние навлизаме в продължителна турбуленция, която ще се подсилва от пандемичната ситуация и от общата криза в глобален план“, коментира Асланов.

Социологът изрази опасение, че след изборите голяма част от българските избиратели ще останат непредставени в новия парламент, защото интересът към гласуването отслабва все повече.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


237
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При диктата на СССР бай Тошо хващаше самолета за Москва и влизаше директно при първия без да чака за среща и започваше да го врънка за пари и за газ и за нефт. При американското партньорство секретарката на посолството на САЩ нарежда по телефоа на премиера какво да прави.
29
1
 
2
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
Неуважаемият другар Асланов /на чист български, на суахили -Симбов/ какъв хонорар получи, за да говори тези щуротии?
28
2
 
1
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До РАЗЛИКА ИМА28 ми в света не става в 128ми от само себе си - този скок само показва истинското състояние на нещата след хармонизиране на нещата...
27
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Партията ГЕРБ се състои от тьпи п-ки от сички краища на страната, оглавявани от един галшив герой - комсомолски активист и безскрупулен лъжец. Това е вкратце положението.
26
0
 
2
 
! Отговори
ДЕМОКРАТИЧНИТЕ преди 3 години
политолози пишат според очакваните манипулации на изборите бе Дийанче. Нали трябва да се яде. Кой ще плаща на феодални старци според израза на едн мооого учил на Запад министър, дето после отиде да работи в руска банка. На руски мафиоти иска да кажа
25
1
 
5
 
! Отговори
рпг-7 преди 3 години
Абе, всичките ни "партийки" и техните лидери са все от едно Гърне - ДС на БКП!Който иска да ходи да гласува, ваше право!Мене ми писна!
24
3
 
7
 
! Отговори
Комуниста преди 3 години
Най-умният ход за Борисов, ще е да сдаде мандата и да лъсне българщината... Следват избори до дупка!
23
11
 
13
 
! Отговори
РАЗЛИКА ИМА преди 3 години
При диктата на СССР бяхме 28 в света , сега сме 128. Ако някой не го вижда значи или е лъжец или самия той се е наредил при новите господари
22
4
 
4
 
! Отговори
Диана преди 3 години
Не знам защо, но нямаме истински учени - политолози, според мен...Може би е логично, че един тоталитарен политолог не може да е ефективен в демократично общество /като Асланов днес/, но не ми е ясно как университетите продължават да бълват неефективни политолози..Как може да се каже, че сме имали политическа криза през миналата година?Политическата ситуация "по площадите" у нас беше изкуствено създадена не в резултат на политическа криза, а на разни политически интереси и това си беше жив театър
21
6
 
8
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
БСП манипулаторите нека говорят големите си червени лъжи - сега...
20
4
 
9
 
! Отговори
до не бе калеко преди 3 години
Че, ква е разликата между двата Хищника?Навремето СССР пускаше указания - ние изпълнявахме!Днес, американското посолство пуска указания - ние пак изпълнявме!Тя нашта "от трън, та на глог"!
19
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако ГЕРБ, пак са първи, българския избирател е най- простия избирател на света.
18
7
 
18
 
! Отговори
Тато из Правец преди 3 години
ГЕРБ ще фалшифицира и ще спечели изборите.После почват бунтовете...
17
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На всички им омръзна да гледат едни и същи физиономии знаем им капацитетите и умствания багаж, истинските политици отдавна напуснаха политиката само тия останаха сакън да не изпуснат кокала. На изборите обаче кокала ще им влезе през изходното отверстие.
16
0
 
18
 
! Отговори
Сандо преди 3 години
е как така хем победител хем криза? я ми го обяснете?народа значи толкова го тачи че ще го преизбере, НО в момента на този избор същият тоят нард ще се вдигне на простести и стачки. какво точно казва тая статия? подготвя ни че електората и изборите са купени и/или манипулирани и да не се бунтуваме след това ли?
15
4
 
8
 
! Отговори
НЯМА БОРИСОВ преди 3 години
Няма партия. Също като НДСВ
14
4
 
8
 
! Отговори
НАЙ СА ИНТЕРЕСНИ преди 3 години
личности като Калекото. За себе си ли пишат или творчески преосмислят опорните точки
13
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ОТТЕГЛИ ЛИ СЕ БОРИСОВ ЗА ГЕРБ ЩЕ СЕ ГОВОРИ В МИНАЛО ВРЕМЕ. ТАКА БЕШЕ С БКП И Т. ЖИВКОВ, СДС И И. КОСТОВ НДСВ И ЦАРЯ ТАКА ЩЕ Е И С ДПС И ДОГАН
12
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"ГЕРБ - условният победител на вота, но остане ли Борисов начело, следвала криза""Следва" криза?Че тя от години си еналице. Просто ще сипродължи и ще се задълбочи. Който и от гробищните агенти да е на чело на ООД-то.
11
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Без ГЕРБ и ББ нищо не може да стане в тази държава!