Крум Зарков: Съдебната реформа е задължителна и напълно възможна мисия

Кандидатурата ми за председател на БСП не стои на преден план, заяви той
12 окт 2022 10:35, Анисия Иванова
53

"Съдебната реформа е задължителна и напълно възможна мисия. Започва пределният етап на реализация на политическата воля. Министерството на правосъдието подготви законопроектите - този за противодействие на корупция, за търсене на наказателна отговорност на главния прокурор и този за фалита на физическите лица", служебният министър на правосъдието Крум Зарков пред Bulgaria ON AIR.

Ресорният министър припомни, че е сезирал Конституционния съд относно това какви са правомощията на главния прокурор, но все още изчаква отговор.

"Смятам, че главният прокурор се меси в изпълнителната власт, контролирайки я по начин, който не е предвиден в Конституцията. Това не се отнася само за Иван Гешев, а е практика от 1991 г.", поясни той.

Министър Зарков подчерта още, че България е една от страните с най-висока степен на рецидив, като обикновено второто престъпление е по-тежко от първото.

"По-важно от размера на наказанието е това то да бъде неизбежно - че няма и не може да има безнаказани", категоричен бе той.

"Системата за сигурност е съставена от органи, действащи като скачени съдове. Трябва един цялостен подход, за да проработи", смята правосъдният министър.

От Синдиката на служителите в затворите в България обявиха, че се готвят за активни протести заради "безобразията в системата на затворите" и начина на управлението на местата за лишаване от свобода, което те определят като подигравка.

"Това, което казват, не отговаря на истината - няма кой знае какво напрежение в системата. Оценявам много високо работата на хората в затворите. Отдавам протеста на сътресенията, които идват всеки път при построяването на нов парламент", коментира служебният министър в ефира на "България сутрин".

По думите му синдикатът протестира за плавна реформа, свързана с промяната на работното време, тъй като на много от служителите им се налага да работят на смени по 24 часа.

"В арестите проблемът е много по-сериозен, отколкото в затворите по отношение на условията", констатира той.

Според него България е изпълнила техническите критерии на Шенген още преди 11 години. "Не сме допускани поради различни причини - някои от които са уговорени", каза Зарков. Той припомни, че служебното правителство е постигнало сериозен успех. Освен това, канцлерът на Германия изрази подкрепата си към страната ни за влизане в Шенген.

"Имаме голям шанс да влезем в Шенген. Имаме пълно право да сме там по всички европейски нормативни документи", изрази надежди Зарков.

По отношентие на отминалите избори той коментира: "Предупредих какво ще се случи на изборите още през април миналата година. Кандидатурата ми за председател на БСП не стои на преден план. Корнелия Нинова няма никакво намерение да си тръгва".

Правосъдният министър заключи, че социалната политика на БСП е качествена - от каквато тепърва страната ни ще се нуждае.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пази, Боже, от съдебна реформа, чието главно действащо лице е "основният свидетел" Васил Божков, главен инструмент е сътрапезникът му Бойко Рашков, главен организатор са правни секретарки, а доказателствата се базират на жълти интернет публикации! Направо браво!
29
0
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Ти ли ще правиш съдебна реформа б, бе плазмодий?! И ти като Ристе лодкаря, без достатъчно юридически стаж, ще се упражнявате със законите на държавата! В полза на олигарсите, тези дето ви плащат, з да се измъкват безнаказано!
28
3
 
0
 
! Отговори
До 26 преди 1 година
Не е нужно да си професор по право за да разбереш, че без съдебна реформа сме за на никъде. Просто е нужно да поживееш една- две години в правова държава за да го осъзнаеш
27
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жалко, че народът не разбира, че всичките проблеми на България тръгват от съд и прокуратура.
26
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Крумчо, един ден юридически стаж нямаш, също като батко ти Ристю! Ни в съд сте влизали, ни искова молба сте помирисвали! Как така все разни лаици се палят на съдебна реформа, а опитните и знаещите си мерят доста приказките! Развитие трябва, но как вие сте отпред?!
25
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зарков трябва да бъде попитан защо прокуратурата досега не е започнала процеси срещу водената военолюбива, подкрепяща война и въвличаща ни във война политика на повечето български партии и медии.
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Земята се върти, слънцето изгрява и залязва и водата е мокра...
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Коки Нинова Крушовенска: "Кръв повръщам, власт не връщам".
22
0
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Хахахаа, ами мнозинство имате ли комунистите, че да правите нещо, а? Ай сиктир!!! :)))))))))))))))))))))))))))))))))
21
1
 
6
 
! Отговори
Явно преди 1 година
Комунъзмът в България е съществувал далеч преди да се зароди в света. Иначе не разбирам защо тая па-смина все управлява.
20
2
 
11
 
! Отговори
Така е, преди 1 година
другарю Зарков, но има един принцип в Конституцията, и не само в нея, наречен "разделение на властите". Съдебната власт е независима от Вас и вие като законотворци можете да се простирате само дотам, докъдето Вашите права не нарушават правата на другите две власти. Докато приоритетът Ви е чегъртане с цел развързване ръцете на олигарсите и редица мафиотски структури, няма да Ви се получи. особено щом лансирате стари кадри на ДС като г-н Чашков да дерибействат за отстраняване на неудобните вам.
19
1
 
7
 
! Отговори
и те така преди 1 година
бсп беше на власт с години , защо тогава не направихте тази съдебна реформа ? аааа, верно бе , тогава на един главен прокурор доказани престъпници му пееха на ушенце и той присъстваше на техни банкетчета . дойде Гешев подгони перачите на бкп парите и стана неудобен . та за това сега е този вой срещу него , за това бсп искат реформа .
18
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А в какво ще се изразява тази реформа? Защото без да сме наясно с конкретните предложения, самото дуднене за нея са безсмислени общи приказки. "Реформа" без конкретика не значи абсолютно нищо.
17
7
 
2
 
! Отговори
володя преди 1 година
Съдебната система и прокуратурата са 100% собственост на ДПС. Всички промени в тях стават само по решение от Сарая. Никой друг няма право на дума там. Всеки опт за посегателство срещу статуквото е посегателство срещу етническия мир. Ако сте готови на война, като тая в Украйна, започвайте "съдебната реформа".
16
7
 
2
 
! Отговори
gogo преди 1 година
Зарков, защо се хвана на радевата въдица? Махай Гешев, няма нужда от съдебна реформа. Съд и прокуратура = касички за шкафчетата /нощните/
15
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Крумчо,БЕГАЙ при мама
14
2
 
6
 
! Отговори
Светослав Христосков преди 1 година
Цената на петрола пада, а на долара се вдига. А цената на бензина и дизела си стои. Балон ли надуваме или това е резултат от осмотичното изравняване на инфлацията и обезценката на долара.
13
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
реформа тип Кольо Парамов социалист икономист и черен скиор нема батко
12
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А мама какво казва,а?Аман от някакви протежето.Всички закони са в полза на вас.
11
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съдебна реформа значи всички които сега са в системата да ги вкарат в Белене. Всички до един са корумпирани и работят за мафията. И да има тук там читави е невъзможно да се отсеят. Трябва да се изчисти всичко и да се започне наново. С проверени хора, по нови правила.