Красивите кътчета в Несебър, които да не пропускате

Градът е под закрилата на ЮНЕСКО
2 юли 2020 19:23, Иванка Гъркова
32
Красивите кътчета в Несебър, които да не пропускате
Снимка: Pixabay

Знаете ли, че един от най-древните градове в Европа се намира в България? Възникнал като тракийско селище преди близо 3 200 години, днес Несебър привлича хиляди туристи не само с красивите си плажове, но и със своята история. Част от него е обявена за архитектурно-исторически резерват с национално значение, днес той е под закрилата на ЮНЕСКО.

Ако тази година сте избрали да отидете на родното Черноморие, то Несебър е идеално място за семейната ви почивка. Освен на плаж, всеки ден може да разглеждате по една от забележителностите на града и да научите за наследството, оставено ни от римляните на това място. За тях ще ви разкажем в рубриката ни "Пътувай" с туристическа агенция "Posoka".

Старото име на Несебър е Месамбрия. Градът възниква като елинска колония, разположена на полуостров, който е с дължина 850 м и широчина от 350 м. Заради запазените на него паметници от различни исторически епохи, Старият град влиза в списъка на паметниците на Световното културно наследство. Само на територията му има общо 23 църкви, като в миналото те са били много повече.

Ето кои забележителности на Несебър си струва да посетите:

1. Старата мелница

Това е едно от най-емблематичните места в града, на което много хора отиват, за да си направят снимка за спомен. Може би не знаете, че въпросната мелница не е била действаща в миналото, а просто е построена като атракция. Всъщност истинската, по чието подобие е построена тази, сега е част от хотел, намиращ се в началото на града.

Вятърната мелница е разположена на моста, който свързва стария и новия град. На него има пейки, където всеки може да седне и да гледа залеза.

2. Крепостта „Месемврия“

Намира се в Стария град, малко след вятърната мелница. Смята се, че най-старите врати, които са запазени до наши дни, са от 5-ти век преди Христа.

След като римляните завладяват града, продължават да надграждат крепостта, която днес е един от символите на Несебър.

Вижте още забележителности, които си струва да посетите в Tialoto.bg

Източник: Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
4
 
! Отговори
чичо Манчо преди 3 години
Няма го старият Несебър. Сега това е градът на Митьовци, Бенчовци и подобна на тях флора, фауна и анатомия.И Созопол е със същата съдба.Сами си окакахте къщичката, морски, жал ми е за вас.Реклами, клипове, слотове, държавни напъни - нищо не върши работа. Като загубиш доверие в чаршия, гониш Михаля.И в Несебър, някъде по улицата на общината има една купчинка пясък с 2-3 бурена по нея. Оградена е и има табелка, че е дюна!?!
24
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хахаха! Рекламират на българите Несебър. До там ли я докарахме госпожо? Колко Ви платиха за тази гл.упава статия-реклама управляващи и мутри от черноморието?Кофти,ама истината вече е в Гърция .
23
0
 
3
 
! Отговори
Мазохист преди 3 години
Ако нема мутри да ме бият и ограбят - не ща !
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
КОД КАФЯВО !!!!!!
21
0
 
8
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 3 години
Забравихте за другите забележителности -- претъпкани плажове, мутренски заведения, диско и чалга на всяка крачка, безброй сергии с парцали, пикантка мръсотийка, - толкова красиви неща има, непременно да отидите да ги видите...
20
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много е романтично особено там край мелницата.
19
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нашето море си е БЕТОН! Какво не му харесвате?! Не искате ли да се къпете във фекалии? И що?
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Които не са бетонирани?
17
0
 
4
 
! Отговори
Оператор преди 3 години
Принципни няма лоша реклама, ама вече е късно в тоя случай...
16
0
 
1
 
! Отговори
ЧОЧИ преди 3 години
ИДВАМ АКО НАПИСАЛАТА Е ТАМ
15
0
 
5
 
! Отговори
Хаха преди 3 години
А беше време... Хората идваха сами, биехме ляв прав на слепите чехкини, дето ни се пречкат пред мерцедеса нов внос, раздавахме раундхаус кикс на еврейките, които си търсят правата... Абе хубаво беше...А сега? Затънахме братя... Опряхме дотам реклама да си правим!!!!
14
2
 
5
 
! Отговори
Пловдив преди 3 години
Созопол е по симпатичен и културен.
13
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хахах от няколко дена по БТВ даже върви реклама с нашите български "звезди", които ни зарибяват да почиваме на нашето море... Тая държава закова дъното.
12
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
добре, че римляните и гърците са го построили, за да има и великия чалгафон *** грознофилски да има с какво да се гордее
11
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Солун е сто пъти по хубаво от Несебър
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма снимка на канализацията?
9
2
 
4
 
! Отговори
Месемврия преди 3 години
Отсреща има "красива" гледка към слънчака. Освен това по-старите селища на Черно море са на много повече от 3200 години, проверете преди да пишете.
8
1
 
8
 
! Отговори
БГ турист преди 3 години
Не съм бил в Ст.Несебър от 2012.Иначе, само две неща ме дразнят там:1)Нахалните викачи на ресторантите, наричам ги подканджии.2)Непоносимият задух, който те притиска, когато тръгнеш нагоре по пешеходната след провлака.
7
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Задължително посетете някое кътче с барбарони и да не пропуснете да седнете на "от трите най-дългия" - на Черноморието сте все пак, ако не се оставите да ви изгърмят в сметката после какво ще разказвате на познатите, може да заподозрат че въобще не сте отишлш на море.
6
6
 
17
 
! Отговори
Мнение преди 3 години
Няма спор, красиво е! Но само в Стария град! Иначе целия нов град е типично черноморско мутроселище - бетон, чалга и мерак за мангизи!