Красивите кътчета в Несебър, които да не пропускате

Градът е под закрилата на ЮНЕСКО
2 юли 2020 19:23, Иванка Гъркова
32
Красивите кътчета в Несебър, които да не пропускате
Снимка: Pixabay

Знаете ли, че един от най-древните градове в Европа се намира в България? Възникнал като тракийско селище преди близо 3 200 години, днес Несебър привлича хиляди туристи не само с красивите си плажове, но и със своята история. Част от него е обявена за архитектурно-исторически резерват с национално значение, днес той е под закрилата на ЮНЕСКО.

Ако тази година сте избрали да отидете на родното Черноморие, то Несебър е идеално място за семейната ви почивка. Освен на плаж, всеки ден може да разглеждате по една от забележителностите на града и да научите за наследството, оставено ни от римляните на това място. За тях ще ви разкажем в рубриката ни "Пътувай" с туристическа агенция "Posoka".

Старото име на Несебър е Месамбрия. Градът възниква като елинска колония, разположена на полуостров, който е с дължина 850 м и широчина от 350 м. Заради запазените на него паметници от различни исторически епохи, Старият град влиза в списъка на паметниците на Световното културно наследство. Само на територията му има общо 23 църкви, като в миналото те са били много повече.

Ето кои забележителности на Несебър си струва да посетите:

1. Старата мелница

Това е едно от най-емблематичните места в града, на което много хора отиват, за да си направят снимка за спомен. Може би не знаете, че въпросната мелница не е била действаща в миналото, а просто е построена като атракция. Всъщност истинската, по чието подобие е построена тази, сега е част от хотел, намиращ се в началото на града.

Вятърната мелница е разположена на моста, който свързва стария и новия град. На него има пейки, където всеки може да седне и да гледа залеза.

2. Крепостта „Месемврия“

Намира се в Стария град, малко след вятърната мелница. Смята се, че най-старите врати, които са запазени до наши дни, са от 5-ти век преди Христа.

След като римляните завладяват града, продължават да надграждат крепостта, която днес е един от символите на Несебър.

Вижте още забележителности, които си струва да посетите в Tialoto.bg

Източник: Tialoto.bg


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
4
 
! Отговори
чичо Манчо преди 1 година
Няма го старият Несебър. Сега това е градът на Митьовци, Бенчовци и подобна на тях флора, фауна и анатомия.И Созопол е със същата съдба.Сами си окакахте къщичката, морски, жал ми е за вас.Реклами, клипове, слотове, държавни напъни - нищо не върши работа. Като загубиш доверие в чаршия, гониш Михаля.И в Несебър, някъде по улицата на общината има една купчинка пясък с 2-3 бурена по нея. Оградена е и има табелка, че е дюна!?!
29
0
 
5
 
! Отговори
Хаха преди 1 година
Дали няма нужда от подпорна стена тая мелница? Място има гледам...
28
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хахаха! Рекламират на българите Несебър. До там ли я докарахме госпожо? Колко Ви платиха за тази гл.упава статия-реклама управляващи и мутри от черноморието?Кофти,ама истината вече е в Гърция .
27
0
 
3
 
! Отговори
Мазохист преди 1 година
Ако нема мутри да ме бият и ограбят - не ща !
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КОД КАФЯВО !!!!!!
25
0
 
8
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 1 година
Забравихте за другите забележителности -- претъпкани плажове, мутренски заведения, диско и чалга на всяка крачка, безброй сергии с парцали, пикантка мръсотийка, - толкова красиви неща има, непременно да отидите да ги видите...
24
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много е романтично особено там край мелницата.
23
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нашето море си е БЕТОН! Какво не му харесвате?! Не искате ли да се къпете във фекалии? И що?
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Които не са бетонирани?
21
0
 
4
 
! Отговори
Оператор преди 1 година
Принципни няма лоша реклама, ама вече е късно в тоя случай...
20
0
 
1
 
! Отговори
ЧОЧИ преди 1 година
ИДВАМ АКО НАПИСАЛАТА Е ТАМ
19
0
 
5
 
! Отговори
Хаха преди 1 година
А беше време... Хората идваха сами, биехме ляв прав на слепите чехкини, дето ни се пречкат пред мерцедеса нов внос, раздавахме раундхаус кикс на еврейките, които си търсят правата... Абе хубаво беше...А сега? Затънахме братя... Опряхме дотам реклама да си правим!!!!
18
2
 
5
 
! Отговори
Пловдив преди 1 година
Созопол е по симпатичен и културен.
17
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хахах от няколко дена по БТВ даже върви реклама с нашите български "звезди", които ни зарибяват да почиваме на нашето море... Тая държава закова дъното.
16
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
добре, че римляните и гърците са го построили, за да има и великия чалгафон ганьо грознофилски да има с какво да се гордее
15
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Солун е сто пъти по хубаво от Несебър
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма снимка на канализацията?
13
2
 
4
 
! Отговори
Месемврия преди 1 година
Отсреща има "красива" гледка към слънчака. Освен това по-старите селища на Черно море са на много повече от 3200 години, проверете преди да пишете.
12
1
 
8
 
! Отговори
БГ турист преди 1 година
Не съм бил в Ст.Несебър от 2012.Иначе, само две неща ме дразнят там:1)Нахалните викачи на ресторантите, наричам ги подканджии.2)Непоносимият задух, който те притиска, когато тръгнеш нагоре по пешеходната след провлака.
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 11Е нал ше се фотнат до оная барака на снимката и ще се фейсбукнат и ще са вече най-голямта раота - одили на Несебър !!! Ехеееее...а е близко и "Слънчака" и ени истории и фантазии за луксове и богатства и въобще ... много голяма раота сме бре !!! Нищо че нямаме 2 стинки в джоба и навсякъде ни подмятват, подритват, лъжат, мамят, крадат и обират ма сме голямта раота - одили сме на море. Ехееее няма други кат нас. Само ние сме виждали море от всичките му ора по света.