Фестивал на именития френски режисьор Франсоа Трюфо започва в София

Девет от филмите на Трюфо са обединени в два цикъла - "Приключенията на Антоан Доанел" и "Любовта и жените".
30 сеп 2005 08:54,
Фестивал на именития френски режисьор Франсоа Трюфо започва днес в София. Прожекциите са в кино "Център" - до 13 октомври, и в кино "Люмиер" - до 6 октомври. Организатори са "Бояна филм", Френският културен институт в София, НДК и Българската национална филмотека.

В програмата са 13 филма - 12 под режисурата на Трюфо и един, посветен на него - документалният "Франсоа Трюфо, една автобиография" /2004/ на Ан Андрьо с участието на Уди Алън, Фани Ардан, Натали Бай, Клод Бери, Катрин Деньов, Милош Форман и Жана Моро.

Девет от филмите на Трюфо са обединени в два цикъла - "Приключенията на Антоан Доанел" и "Любовта и жените".

"Приключенията на Антоан Доанел" включва четири заглавия с постоянния герой Антоан Доанел. След дебюта си "400-те удара" /1959/ Трюфо проследява съдбата на героя в още три филма успоредно с израстването и на актьора, който го играе - Жан-Пиер Лео: "Откраднати целувки" /1968/, "Съвместно съжителство" /1970/ и "Любовта си отива" /1979/.

Цикълът "Любовта и жените" представя пет филма на един от най-вдъхновените поети на любовта и женската красота, заснети от именити оператори от класата на Раул Кутар и Нестор Алмендрос: "Жюл и Жим" /1962/ с Жана Моро, "Нежна кожа" /1964/ с Франсоаз

Дорлеак, "Двете англичанки и континентът" /1971/, "Последното метро" /1980/ - с Катрин Деньов и Жерар Депардийо, и "Съседката" с Фани Ардан /1981/.

В програмата на фестивала са и "451 градуса по Фаренхайт" /1966/, отличеният с "Оскар" за чуждоезичен филм "Американска нощ" /1973/ и последният филм на Трюфо - "Веднъж да дойде неделя" /1983/ с Фани Ардан и Жан-Луи Трентинян.

Билетите са по пет лева, за учещи и пенсионери - по три лева. С абонамент могат да се видят 10 филма с билети общо за 40 лева и пет филма - срещу 20 лева; с намалението таксите са съответно 20 лева за 10 филма и 10 лева за пет филма.

След големия успех на Фестивала на Ингмар Бергман през миналата година, посетен от близо 5000 зрители, кино "Център" превръща в традиция детайлното представяне в началото на есента на творчеството на класически режисьори, отбелязват организаторите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание