Обречен в тишина с "Партитурите на Бетовен"

Филмът - тази вечер по национална телевизия Bulgaria ON AIR
Обновена: 24 май 2016 11:18 | 24 май 2016 11:12, Петя Славова
2
Обречен в тишина  с "Партитурите на Бетовен"
Снимка: Тандем филм

 Звяр, пияница, природно бедствие. Така наричат Бетовен през последните години от живота му, а музикалният гений, загубил слуха си, но неспиращ да чува звуци в главата си твори своята най-амбициозна 9-та симфония. Именно за този период от живота на композитора е филмът „Партитурите на Бетовен” на полякинята Агнешка Холанд.

Срещата с великия музикант (Ед Харис) става покрай 23-годишната Ана Холц (Даян Крюгер), която се захваща с преписване на партитурите му, а крайната й цел е да докаже своите амбиции да композира. 

И докато Бетовен не вярва в таланта й, най-вече, защото е жена, Агнешка Холанд успява да прокара малко феминистки идеи в творбата си, в която образа на композитора и симфонията му са единствените случили се исторически факти. 
 
Режисьорката дава 10-минутно екранно време на музиката на твореца, успява да ни доближи до човека, на който му е отнето най-ценното – слуха и същевременно да го представи по комичен начин в епизоди, в които той се къпе, под съпровода на изтерясали съседи, борещи се с прокапалия си таван. 
 
Покрай последната муза на Бетовен, Холанд изправя рационалността на архитектурата с величествеността на музиката на композитора, а кой печели в този спор – доказва времето. Гледайте „Партитурите на Бетовен” на 24 май от 22.00 часа по телевизия Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
16
 
! Отговори
Arwen преди 7 години
"иЗтерясали"???
1
0
 
15
 
! Отговори
ни съ знай преди 7 години
Каква национална телевизия е това, най-обикновена търговска е!