Може да загубим стари български филми за бъдещите поколения

Едва 25% от филмовата история у нас е прехвърлена на дигитален носител
Обновена: 24 юни 2021 10:07 | 24 юни 2021 09:38, Красимир Ангелов
21

Филмотеките по света дигитализират колекции си, за да ги запазят за бъдещите поколения. България е една от малкото държави, и може би единствената, в която едва 25% от визуалната филмова история е прехвърлена на дигитален носител.

За много от лентите, снимани преди повече от 20 години, това не е достатъчно, защото трябва да се реставрират, за да бъдат видени в истинския си блясък. Според продуцента Добромир Чочов, има опасност да изгубим едни от най-хубавите български филми.

"Държавата няма пари за дигитализация или средствата са малко. Тя по-скоро трябва да се ангажира с Фонда за възстановяване, да се акцентира върху хранилищата, защото филмите трябва да се съхраняват в нормална среда с ниска влажност и температура. Това трябва да бъде изградено от Националната филмотека", каза Добромир Чочов в студиото на "България сутрин".

Той уточни, че има съществена разлика в процесите на дигитализация и реставрация на един филм. Между 600 и 1200 часа лента могат да бъдат дигитализирани на година, но не повече от 4 филма могат да бъдат реставрирани, защото процесът е много по-труден.

"Всеки филм е отделен проект, зависи от уврежданията и пораженията от времето. Ако има скъсана лента или липсващи кадри, процесът се забавя. Може да има липсващи цветове и тогава трябва се направи е невъзможното, за да се възстанови този кадър", обясни продуцентът пред Bulgaria ON AIR.

Друга особеност на старите български филми е това, че се работи паралелно с негатива и тоннегатива, който носи звука. Те трябва да бъдат синхронизирани. След това филмът трябва да дефрагментиран на кадри.

"Ние ги качваме в максимална резолюция. 4К е абсолютно достатъчно като качество, защото това е, което вижда човешкото око. Има 3 600 пиксела на ред, което гарантира, че няма загуба на изображение", каза още Добромир Чочов.

Той посочи, че филмът "Ханът и империята" е съкратена и дигитализирана версия на трилогията за Хан Аспарух.

"Това реално е нов филм. Той е изработен от дигитално реставрирано изображение от дигиталната трилогия. От трите филма е събран нов филм с нов разказ", обясни продуцентът.

Реставрацията на "Ханът и империята" е отнела на екипа толкова време, за колкото е създадена самата трилогия.

Добромир Чочов подчерта, че е необходима спешна дигитализация на български документални филми и хроники.

"Ние имаме един от най-богатите фондове от Първата световна война - кадри, които не можем да си позволим да загубим. Лентата е един от най-устойчивите носители на информация, но само ако бъде съхранявана правилно. Тогава тя има 80-100 г. живот, но при неправилно съхранение може да бъде унищожена за 20 г.", подчерта продуцентът.

Очакванията му са в най-скоро време да започне работа по възстановяване на филма на столетието - "Време разделно".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Видя ли частна компания да бие тъпана за спасение на нещо старо с държавни пари знам за какво се точи тя. В Блгария тези практики са добре усъвършенствани.
19
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хубавите филми отдавна са дигитализирани. Останалото е социалистически талаш
18
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То пък едни филми...
17
0
 
4
 
! Отговори
до коментатор 16 преди 2 години
Слушали сме. А вие да сте чували как при неправилно съхранение покритието на филмовата лента, носител на информацията, става на юфка? Или при дъжд се наводнят кутиите, в които се съхраняват филмите?Може би изходът е периодично, при нова технология, носителите на филми да се прехвърлят дигитално. И става в пъти по-бързо, и качеството се запазва.
16
6
 
3
 
! Отговори
Някой преди 2 години
Да сте чували, че лентовият носител има много по-дълъг живот от дигиталния и че е предпочитан във всички случаи за съхранение на важна информация....
15
0
 
8
 
! Отговори
Менто преди 2 години
Старите филми може, но новите нищо не струват!
14
0
 
4
 
! Отговори
тв режисьор преди 2 години
Дано това не се отнася само за игралните филми.Тези дни потърсих "мои" документални филми на историческа тематика отпреди 30-40 и повече години. Тогава в единствената телевизия снимахме на черно-бяла лента, после цветна, после видео рулони два инча, 1 инч, 3/4, бетакам система.....та до днес.Оказа се, че техническите носители на филмите не са осъвремени. А и в игралните, и в документалните филми, има много значими неща, има история, има и живот.
13
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вярно, че филмите ни не са нищо особено, но все пак е историческо наследсво и трябва да бъде съхранено.
12
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има и хубави филми, разбира се - например където са показали и осмели недъзи на системата въпреки цензурата - Кит, Преброяване на дивите зайци, Една жена на 33, Маргарит и Маргарита. Почти всички филми с Коканова и Парцалев са хубави, със сигурност има и редица други - Топло напримерНо да ме извиняват защитниците на соц киното, сега поне може свободно да гледаме западните филми от същия период и виждаме колко сковани са повечето от нашите актьори и колко безлични са повечето ни филми
11
0
 
9
 
! Отговори
Коментар преди 2 години
Цели армии *** по разни министерства,киноцентъри,шоута,моута получават тлъсти заплати срещу нищо вършене!Как да има пари?Сигурно и тоя също!
10
0
 
2
 
! Отговори
Еврогей преди 2 години
Ако са хетерастна пропаганда-веднага да се унищожават!
9
4
 
3
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
Филмите на столетието са "Спас и ***", "Кит" и "Бон шанс, инспекторе!"
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изключително ми е интересен периода между двете световни войни, издирвам материали за моя роден град Варна и за България като цяло. Има групи във фейсбук на тези теми, има и богат снимков материал, който обаче вече започна да се поизчерпва. От националния филмов архив да вземат да качат нещата с които разполагат на първо време и след това да задължително да направят и невъзможното да ги съхранят, стига толкова бездействие!
7
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От край време бг филмите са озвучени потресаващо, мънкащи и грухтящи гласове, за да разбереш нещо ти трябват субтитри. Дори и чуждите филми се озвучават така, че нищо не се разбира. Налагат се едни дрезгави гласове при мъжете и пискливи при жените. Отврат...
6
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вместо пари за кичозно реставриране на църкви и манастири и за селски стадиони в обезлюдени села, да прехвърлят парите за съхранението и дигитализацията на тези филми и кадри.
5
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименПървите кадри заснети в България са от 1911г. във Велико Търново. Това е шествието как пристигат цар Фердинанд и останалите хора за приемането на Търновската конституция.Има кадри от Балканската Война, от ПСВ... За съжаление освен, че са съхранявани толкова години неправилно, голяма част изгарят през 50-те или 60-те. не помня вече.Освен това, за голяма част от нещата не се знае какво точно е снимано, а хората които могат да го разпознаят, стават все по-малко.
4
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако има исторически кадри още от първата световна война, то те трябва непременно да се спасят!Българските филми от соца може би също, макар че повечето от тях не са нищо особено
3
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първо ги дигитализирайте, а после ще се реставрират. Иначе няма да остане нищо за реставриране.
2
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дано реставрацията не представлява много пари и свален филм от торент.
1
6
 
13
 
! Отговори
ГОСТ преди 2 години
Държавата да намери пари!Стига магистрали!!!