Събитието „Z-та световна война”

Завладяваща и драматична хроника на най-големия конфликт в човешката история
30 мар 2012 08:53, Петя Славова
4
Събитието „Z-та световна война”
Снимка: ИК „Изток-Запад”

Увлекателен, шокиращ и невероятно интелигентен, бестселърът „Z-та световна война” на американския писател Макс Брукс вече е и на българския пазар. „Z-та световна война” е богат и ярък наратив за плашещ и безпощаден Армагедон.

Книгата е завладяваща и драматична хроника на най-големия конфликт в човешката история: битката срещу възкръсналите мъртви, надигнали се и превзели света след зловеща и необяснима пандемия. С отприщването на апокалипсиса започва мащабна 10-годишна война с ордите зомбита, която засяга всяка точка на планетата, а с разгръщането на конфликта наяве изплуват социалните ни и чисто общочовешки слабости. Така тази мрачна, но гениално написана хроника на цивилизационния ни крах успява да бъде както страхотно пресъздаден и зрелищен фантастичен епос, така и изключително адекватен сатиричен и аналитичен обзор на човечество като цяло.

Авторът Макс Брукс ни среща с фиктивен хроникьор, който проследява последствията от кризата и който започва разказа си така: „За мен случилото се винаги ще си остане „Войната със зомбитата” и макар мнозина да оспорват научната прецизност на термина „зомби”, трудно ще намерят по-известно и широко възприето название на съществата, които едва не ни заличиха.

Думата „зомби” крие в себе си опустошителна сила, нямаща равна на себе си по отношение на лекотата, с която възкресява цяла галерия от спомени и емоции. Именно тези спомени и емоции са предмет на настоящата книга.”

„Z-та световна война” се превърна в събитие веднага след излизането си на Запад, но комерсиалният й успех не беше единствения отзвук от появата й: възторзите бяха от страна и на читателите, и на литературните критици, а екранизацията на книгата – дело на великолепния режисьор Марк Форстър и с Брад Пит в главната роля – ще се появи по екраните през лятото на 2013 г. Самият Брукс откровено признава влиянието си от две култови фигури – кинаджията Джордж А. Ромеро и историкът Стъдс Търкъл, което неизбежно е довело и до наситеното със социални послания повествование.

Българското издание на „Z-та световна война” може да се похвали с превъзходния превод на писателя Адриан Лазаровски, работил също над автори като Стивън Кинг, Дийн Кунц и Х. Ф. Лъвкрафт. Лазаровски е адаптирал майсторски енциклопедичното съдържание на книгата, а художественото оформление е дело на легендарния художник Петър Станимиров, автор не само на корицата, но и на над 10 оригинални черно бели илюстрации. Книгата се разпространява и с меки, и с твърди корици.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
0
 
! Отговори
Милен преди 11 години
адски грозна корица, не бих си купил тази книга само по тази причина, но и звучи глупаво
4
0
 
8
 
! Отговори
Роки Минев преди 12 години
Книгата наистина е събитие.
3
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Българина е особено подражателно и чуждопоклонно животно.След Деветосептемврийския преврат бяха набъкали българския език със русизми - мноооого модерно.Сега през Демокрацията праскат безогледно английски думи , където сварят ---- пак , мнооооого модерно.
2
2
 
4
 
! Отговори
Ценител преди 12 години
Великолепно! Най-сетне я пуснаха и на български!
1
2
 
2
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Само не мога да разбера защо автора на тази статия пренебрегва думата разказ, като я заменя с английската наратив?????????