"Просяци", според Мая Вапцарова

Книгата ще бъде представена на 23 април
Обновена: 23 апр 2012 15:21 | 23 апр 2012 15:21, Петя Славова
1
"Просяци", според Мая Вапцарова
Мая Вапцарова. Снимка: Булфото

Мая Вапцарова ще представи книгата си "Просяци" от 18.00 часа на 23 април в Първо студио на Българското национално радио.

Романът на изтъкнатата българска кинорежисьорка, поетеса и белетристка е сатиричен анализ на абсурдните особености на българския национален характер, усвоил не един и два от пороците на цивилизацията, но пък култивирал до съвършенство гения на оцеляването.

Според поета Петър Анастасов "романът за живота, който ни остава да живеем" е "една тъжна метафора на обърканото българско време, белязано от дълбока древност с прокобата да прилича повече на умиране, отколкото на живеене".

Повечето от прототипите на героите са реално съществуващи хора, но са събирателни образи, казва Мая Вапцарова и добавя, че разглежда просяка малко по-философски.

Авторката тръгва от тезата, че ние всички трябва да си стиснем ръцете, да си опростим онова, което е било в миналото, а може би е и в сегашното, за да не бъдем толкова настървени един срещу друг. Тя е убедена, че човек не избира какъв да се роди, но може да избере какъв да умре - като свободен човек или като роб.

 

 


1
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Г-жо,няма коментар когато използването на едно име се използва като творчество!Бъдете здрава!Впрочем,България е по-важна от ДПС!какво мислите по този въпрос???А за лицемерието какво мислите,госпожо?"Спориме двама със дама на тема "Човекът във новото време"!?Още веднаж-бъдете здрава!!!