Ще се върне ли българинът към село заради коронавируса?

Държавата трябва да помогне на селскостопанския сектор
4 май 2020 22:00, Анисия Иванова
74
Ще се върне ли българинът към село заради коронавируса?
Снимка: БГНЕС

Коронавирусната криза дава възможности на селскостопанския сектор в България. Държавата трябва да се опита да подпомогне българското село и да задържи завърналите се от чужбина. Това каза Стилиян Чомаковски, управител на Чомстил, в предаването “В развитие” по Bloomberg TV Bulgaria.

“Трябва да се опитаме да запазим колкото се може повече млади хора в земеделския сектор у нас. Трябва да се види колко максимално може да се увеличи възнаграждението на тези хора и те да бъдат привлечени да останат”, изтъкна Чомаковски.

"В някои сфери от земеделието България е много по-напреднала от останалите европейски страни”, обясни гостът.

По думите му трусовете от коронавирусната криза не засягат селскостопанския сектор у нас, който дори може да се възползва от ниските цени на горивата, както и от наличието на много работна ръка по селата.

“При зърнопроизводителите няма проблеми, тъй като продукцията им е дълготрайна”, отбеляза той.

“Има малко затруднения по отношение доставката на машини, което усложнява мероприятията на полето”, продължи Чомаковски.

“Природата си почина, дано това бъде в помощ на сектора, да бъде по-благосклонна към земеделието. За цените всичко е много относително. Важното е, че на този етап ще падне значително себестойността, поради спада на цените на материалите, използвани за производство”, отбеляза още Чомаковски.

Той коментира и случващото се на фондовите пазари, като посочи, че по негово мнение акциите все още са много надценени.

“Като се има предвид и влиянието на коронавируса, човек трябва да е много препазлив на фондовите борси... Борсата все още не е отразила негативните влияния на коронавируса”, изтъкна Чомаковски.

Целият разговор - във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
2
 
31
 
! Отговори
ДО 64 преди 4 години
Иван Костов е главният виновник за коронавируса нали?Всъщност, ще се окаже, че той го е пуснал?
63
0
 
33
 
! Отговори
българин преди 4 години
Не, няма. Аз поне не мога. Имам голяма къща и голям двор на село, необитаема.Става за филм на ужасите, ако случайно дойдат от Холивуд у нас да снимат евтино - давам им я под наем.Или ако някой иска да влага пари да я стяга.Кой ще се върне на село че не ми стана ясно?Там имам само един комшия. Дядо пенсионер. Гледа кози.Селото има два магазина в които продават олио, брашно, захар.Аптека няма. Болница няма. Една комшийка има още, но последно като се чух с нея беше в Италия. Гледаше баби.
62
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз даже вече съм на село. Преди малко се издрусах в клозета и се умих на ряката
61
2
 
32
 
! Отговори
Глупости преди 4 години
Да се върнеме на село, за да ме управляват пак ПРОСТАЦИ-комунисти, ЛИ..???ЗАБРАВЕТЕ!ДА СЕ ВРЪЩА КРУШОВСКАТА ***!!!НИЕ---НЕ!!!
60
2
 
33
 
! Отговори
АБЕ... преди 4 години
ИЗБЕГАХМЕ ОТ СЕЛО, ЗА ДА СЕ СПАСИМЕ ОТ ПАРТИЙНИЯ СЕКРЕТАР И КОМУНИСТА КМЕТ.НИКОГА НЕМА ДА СЕ ВЪРНЕМ ЗА ДА ИМ РОБУВАМЕ.СВИКВАЙТЕ НА ГЛАД И МИЗЕРИЯ!ТОВА Е КОМУНИЗМА!
59
3
 
35
 
! Отговори
Глупости преди 4 години
СЕЛАТА ГИ ЗАТРИ БКП, ОЩЕ С НАПРАВАТА. НА СКАПАНИТЕ ТКЗС! ХОРАТА ИЗБЯГАХА ОТ СЕЛО, ЗА ДА СЕ СПАСЯТ ОТ КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ. ДЕРИБЕИ. И ЗВЕРСКАТА ЕКСПЛОАТАЦИЯ НА БКП, ЗАЩОТО РАБОТЕХА ЗА 0,30ст/на трудоден. ТОВА Е ИСТИНАТА!!!!!!
58
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хората си ползват селата като вили, но не им дават да ги посещават. и набиха *** КПП-та, та да са заключени по големите градове.
57
2
 
40
 
! Отговори
Какво село!? преди 4 години
Те отдавна са унищожени, Иван Костов ги бастиса, той прогони хората от село, защото е гаден .иганин! Твърде добре си живееха хората на село, имаха препитание, имаше селско стопанство, във всяко село имаше изнесени цехове от близките заводо, имаше работа и за младите, по селата имаше детски градини, сега всичко е унищожено. Когато Костов разтури селското стопанство, лично го чух да каза - за селяните не мислете, те имат лични дворове, сами да се изхранват, и това затри селото! Земята е няма вече!
56
0
 
35
 
! Отговори
да,да ама не преди 4 години
Цитат : "Изкарай на селянина краката от калта! Научи го да с++е на порцеланов *** и го чакай да се върне!?"Преселението на младите български селяни към градовете започва със създаването на ТКЗС и индустриализацията на страната от 1947-8 година насам!Преселението на българите към чужбина след 1989-1990 насам!Кой и как ще обърне процеса?!
55
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дай Боже да се върне.Това ще е единствената полза от Коронавируса
54
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За съжаление короната даде на много хора власт, слава и много пари за каквато не са си и мечтали и те няма да искат да се разделят лесно с тях ! Само погледнете наш Боко, който взе да де изживява, като божество, което дори се сърди, когато не го почитат, както ТО желае! За интересите в световен план подчинение, контрол, ваксини, чипиране и пр. дори няма да споменавам, сами се сетете, кога ще "изчезне" короната !
53
2
 
37
 
! Отговори
абсурд преди 4 години
От селянин лесно се става гражданин но от гражданин - селянин не - особено БКП!
52
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Държавата да помогне на всеки сектор! А кой ще помогне на държавата?
51
0
 
40
 
! Отговори
ЦИНИК преди 4 години
Песента ела си мама на село,няаа съ пее!Сичко иска да стаа гражданя,а работи у офис,или на магазин.Никой не рачи да копа или глеаа дживотни.
50
8
 
34
 
! Отговори
руснациговна преди 4 години
Слушайтеси радио москва с генералчетата и симрете от глад софиянчета , да покажете на целия първи втори и трети свят що за издънкисте се в шопскотосело , като *** тогава ще ви мислим столичанчета вповече .........ходете на кино.....
49
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До СандоТе упприто искат тракия да я бетонират, за да нямаме земеделски райони! Дано народа се събуди и спрат строителството на заводи върху продородна земя!
48
3
 
39
 
! Отговори
земевладелец преди 4 години
В съвременното земеделие не са нужни много хора. В животновъдството може с повече хора плюс продукция с добавена стойност.
47
2
 
53
 
! Отговори
до 52 преди 4 години
Много си прав! В България не се произвежда крайния продукт за продажба - автомобили, техника, даже и дюбелчета родно производство нямаме!!! Произвеждаме само резервни части, изнасяме за печалби с малък марж, а производителя на крайния продукт обира голямат печалба! Факт - с кафенета и магазинчета за дрешки не става!!!
46
5
 
40
 
! Отговори
Сандо преди 4 години
Костов батиса земеделието. Тракия е необработваема, внасяме кво ли не от Турция, Гърция, Македония и тн...
45
0
 
35
 
! Отговори
отново българинът преди 4 години
До Доктор-Теб 6 години да риташ ли са те учили?Защо тогава си написал,че си доктор?Ти си ритач!Всичката ти сила е не в главата,а в краката!