Доц. Мангъров: Броят на "истински болните" е изключително малък

Той препоръча да не се дават антибиотици на пациенти с COVID-19
23 юни 2020 14:44, Нели Христова
162
Доц. Мангъров: Броят на "истински болните" е изключително малък
Снимка: БГНЕС

Инфекционистът доц. Атанас Мангъров отхвърля възможността да се дават антибиотици на пациенти, които нямат тежки симптоми. Такива хора трябва да бъдат наблюдавани, да спазват щадящ режим и да изчакват да премине неразположението им.

Доцентът от Катедрата по инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина коментира установения втори пик на пандемията. Връщането на предпазните маски в затворени помещения във връзка с увеличения брой заразени с коронавируса доц. Мангъров определи като ненужно.

"Ако някой вярва, че с такива мерки може да се овладее такава въздушно-капкова инфекция, много се лъже."

"Макар и нов, този вирус трябва да премине през света. Не можем да го избегнем. Когато се среща с повече хора, неговата вирулентност намалява, както става с всяка друга подобна вирусна инфекция - при свински, испански и какъвто и да е друг грип.

Вирусът не е способен да остане да живее между хората. В този смисъл не трябва да се страхуваме", препоръча Мангъров пред БНТ.

Той защити своята позиция, че при налични антитела се образува клетъчен имунитет, който в бъдеще ни предпазва от тежко боледуване при нова среща с вируса.

Растящият брой заразени през последните дни лекарят обясни с увеличения брой направен тестове. Мангъров сравни цифрите от май и юни и отбеляза, че през юни те са били 3.5% при 3,1% през май. Подчерта също, че винаги когато се правят такива сравнения те трябва да бъдат в проценти или в промили.

Относно състоянието на заразените доц. Мангъров е категоричен: Много малък брой от тях са "истински болни". Те, по думите му, трябва да бъдат в болниците, тези с лека симптоматика да останат вкъщи, а всички останали да водят нормален живот при спазване на хигиенните изисквания.

Само 13-15 души в момента са в интензивни отделения, посочи лекарят. И отново настоя: Това, което хората трябва да направят, е да продължат да живеят нормално. Колкото по-бързо се отърват от страха, толкова по-добре.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
0
 
1
 
! Отговори
Разумните са малко преди 3 години
Мангъров е сред малкото разумни хора и защо ли не е в НОЩ? Кой може да спре меркантилните и да изгони търговците от храма??? Защо Ремдезевир, след като и с хинин можеш да се излекуваш, но няма как да се напише сметка за хиляди. А пък струва си да се приберат тези пари, които СЗО тряска в медиите а истерясалите политици дават. Който успее на хранилката, разбира се. Нов вирус - ГОЛЯМ СТРАХ! Може да ви опадат - аиде сетете се - всичко. Не знаем как да лекуваме, но дайте пари иначе броим умрелите
131
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До На СъдДнес е ясно, че България от Чернобил въобще не е засегната, защото облакът е отнесен на север. А и там няма особени вреди. Разбира се олигархокапиталистичиската пропаганда лъже друго. Но отворете Уикипедия и вижте накъде отива облака драги десни фашисти или най-малкото деца и внуци на главорезите на Хитлер и Борес Последни Германски. Вие сте един процент от народа но виете за сто процента неспирно от жлъч и злоба.
130
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГЕРБо се провали и в борбата с коронавируса, както и с всичко останало - Шенген, Еврозона, самолети ще ми купи татко ама друг път, ниски пенсии и огромни глоби, кариера правят нагаждачите и интригантите. Пълен хаос и резултата е втори пик.
129
5
 
3
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Хахахахахаааааа, Мънгъра, Киро брейка?!? Това ли са ви силитe бря, комунисти жалки :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Смешкиииииииииииии руски :)))))))))))))))))
128
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като гледам коментарите и лайковете....,малко повече от 60% от българите могат да мислят.Останалите са се на..акали от страх. Всъщност това е целта на тиквата и приятели,да управляват със страх.Аз вярвам на всички доктори,които не са на "първа линия" и на ,които не беше дадена думата да се изкажат. Доцент Мънгъров е един от малкото истински лекари,които не се свиха страхливо и през цялото време се опитва да отвори очите на слепците с робско мислене.
127
6
 
16
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Отново браво на Мангъров!
126
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тиквата, какво стана с хлорохина? За да купуваш хлороквин на едро ли беа тия пачки?
125
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вярвам на Мангъров даже гледам Киро Брейка в тубата,той доста се изказа,ама с това стадо народ нищо не става.Чудно ми е защо няма такава истерия за раково болните и починалите от ракови болести!!!
124
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Истинска Медийна звиздЪ е тоя доцент Джангъров.....
123
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 138И какъв лекар е? Той е през 2 часа в някоя телевизия, радио или вестник. Хората по телефона ли ги лекува, като някоя врачка? Или е вуду доктор, само с кукли оправя всеки.
122
6
 
17
 
! Отговори
G преди 3 години
Що за народ сме? Като излезе Муфтавчийски, плюете, като се изкаже Мангъров, плюете. Все недоволни! Като не сте съгласни с професора, стойте си вкъщи, с маски в слънчевото време, заключете се, съсипете си имунната система със седене на канапето пред телевизора и компа. Човекът според мен е прав, страхът съсипва здравето, обездвижването, стоенето на затворено. Излизайте навън, спортувайте, радвайте се на лятото! А хората в рисковата група, пазете се и спазвайте лична хигиена.
121
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ето заради това уважавам този човек. Това е истинският лекар,а не онзи доктор Менгеле,приятелчето на мутрата от Банкя.
120
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докато такива глупости се пишат тук и разни известни и неизвестни лекари се изказват по въпроса дали има болни и колко са болни ще се мре. Има вирус . Хора спазвайте носенето на маски и дистанция не е сложно. Спасете живот
119
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има един стар виц за Мангъра:-Болен отишъл при видния по "Чалгавизия 7-8" доцент по вирусовъдство - доц. Мангъра.-От-от как-как-во се оплаквате - питал, заеквайки. доц. Мангъра.-Кашлям!-Вземете това разхлабително! Сега кашляте ли?-Вече не смея!
118
9
 
12
 
! Отговори
Преди преди 3 години
Одобрявах изказванията му,но сега не. От личен опит знам, че трябва да се избягват на всяка цена посещения в бърза помощ, болници и всички затворени помещения. И особено без защитни средства. Да си говори каквото иска, но нов корона вирус има при това изкуствено създаден.
117
3
 
15
 
! Отговори
Прав е доцента преди 3 години
Яж, пии и си носи новите дрехи...Бъдете смели ;)
116
9
 
9
 
! Отговори
ХойБай преди 3 години
Ви казва нещата какво то са. Няма да ни се размине. Пазете се. Пийте си хапчетата или там което мислите че ще ви помогне. Ако мислите че членството в ГЕРП е защита от вирус - пишетете се в ГЕРП. Задравеопазването е за върхушката. Останалите да опитни зайчета.
115
28
 
21
 
! Отговори
На Съд преди 3 години
Тоя няма ли вече някой да го подведе под съдебна отговорност, заедно със Слави Трифонов?Не се спря да бълва по,мия по медиите за мерките, за маските, срещу щаба.По времето на Чернобил имаше лекари, дето твърдяха, че опасност няма, че е обикновен пожар в СССР. Викаха"Яжте марули, те капиталистите ви лъжат по радио Свободна Европа". Про.стите хора вярваха и викаха "Къде е таз радиация? Запада иска да ни навреди с лъжите си. Страх.ливците да вярват в радиацията".Прилика виждали някой със сега?
114
15
 
16
 
! Отговори
БайХой преди 3 години
Какво да кажем повече...мангърщина
113
12
 
14
 
! Отговори
Абе преди 3 години
Тоя да не би да е любител на драматични сценарии ?