Как да живеете дълго? Движете се, не прекалявайте с отслабването

Не били нужни 10 000 крачки, стигат и 7 200
29
Как да живеете дълго? Движете се, не прекалявайте с отслабването
Снимка: Pixabay

„Коронавирусът е само една от многото бели, които могат да ни дойдат на главата. Трябва да водим здравословен начин на живот, така че каквото и да ни дойде на главата, да го преживеем“. Това каза пред bTV д-р Сотир Марчев, началник на Клиниката по кардиология на Медицинския институт на МВР. Той представи и така наречените „числа на здравето“.

„Хора, които се занимават с реклама, са измислили цифрата 10 000 крачки, които трябва да се правят на ден. Научните изследвания показват, че колкото повече ходиш, толкова по-добре. Но при около 7200 крачки се достига плато, а оттам нататък допълнителното ходене не води до удължаване на живота“, обясни д-р Марчев.

„Това са официалните европейски препоръки. Умерените натоварвания са тези, които ни карат да дишаме дълбоко, но все още да можем да говорим“, поясни той.

„За да сме здрави, ни трябват здрав сън, физическа активност и здравословно хранене. Спането под 6 часа на денонощие води до стрес, който се отразява негативно на здравето и се повишават сърдечно-съдовите усложнения. Малкото сън скъсява живота“, каза д-р Сотир Марчев.

„Нормалното тегло не е това, което дават по модните списания. Това е теглото, с което ще живеете дълго. Ние кардиолозите не протестираме срещу леко наднорменото тегло. За нас най-лошото е дребна, слаба жена. Не прекалявайте с отслабването. Съвременните норми за тегло са малко по-високи от някогашните“, обясни още кардиологът.

„Ако е над 140/90, трябва да се обърне към лекар. Колкото кръвното ти е нормално, толкова по-дълго живееш“, каза д-р Марчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
2
 
! Отговори
Няма как преди 3 години
До Само отбелязвамда се движиш, като навсякъде те преследват вируси и комунистически агенти.
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Немският карфиол не мърда никъде и си е много добре.
9
1
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
А защо да живея дълго? Знаете ли колко е страшна старостта?! Да заприличаш на ***, да те боли всичко, да не можеш да се обслужваш, да си тормозиш децата си! Всеки ден да очакваш неизбежното ако си с всичкия, а ако не си жална ти майка!
8
1
 
4
 
! Отговори
Бойко до 1 преди 3 години
Гражданино, скоро пенсионната система няма да издържи. За следващите българи пенсии няма да има. Вдигнах минималната пенсия да ме изберете пак. Тъй че като няма пари, няма как да тежиш на нещо което няма да получиш. Смятам да вдигна възрастта за пенсиониране на 75 г.
7
1
 
8
 
! Отговори
Само отбелязвам преди 3 години
Бойко вика,, Стойте си вкъщи и се заключете, че каго свърши сезона затвапям държавата". Вие пък казвате: ,, Движетесисе". Ни така, ни така!!!!
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
значи има голямо значение теглото да си представим сърцето като една обикновенна помпа за поливане да кажем на тревата да не изсъхне и загине едно е тази помпа да полива да кажем 10 квадратни метра друго е да кажем 30 квадратни метра така е с човешкото тяло когато си слаб сърцето не се натоварва да оросява органите работи оптимално но ако си пълен на сърцето се създава много повече работа и съответно налягане за да потдържа организма вие съдете кое е по добре
5
0
 
3
 
! Отговори
жив преди 3 години
На 95 лежим и пием ракия мога и да одя но не моем да бройм до 10 000 .
4
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вървенето е важно. 4-5км на ден са напълно достатъчни. Физическото пренатоварване определено е вредно.А най-важното е човек да не гледа и чете новини.
3
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според моя часовник- са ми достатъчни 6000 крачки.
2
4
 
26
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Това с кръвното НЕ е ВЯРНО!!! Дядо ми имаше високо кръвно пиеше хапчета,, и като мина над 80г кръвното му се нормализира -Живя до 95г!! и Вървеше поне няколко километра на ден!! До последно вървя , после се залежа и за няколко месеца почина
1
2
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Искам да живея дълго не за друго, а за да тежа максимално дълго на пенсионната система , която съм хрантутил толкова години, и не за друго, а за да има по-малко за онези гаддове да крадат.