Въздушен филтър убива коронавируса за секунди

При тестове е унищожил 99,8% от вирусните частици
22 юли 2020 21:14, Ния Христова
21
Въздушен филтър убива коронавируса за секунди
Снимка: Pixabay

Изследователи от университета на Хюстън, САЩ, са разработили въздушен филтър, който улавя и убива мигновено коронавируса, съобщава сайтът "Уедър нетуърк", позовавайки се на публикация в сп. "Матириълс тудей физикс".

При лабораторните тестове филтърът е унищожил 99,8% от вирусните частици на SARS-CoV-2, който причинява болестта Covid-19. Унищожени са и 99,9% от тестваните спори на антракса.
 
Въздушният филтър е базиран на никелова пяна, нагрята до над 200 градуса по Целзий. Коронавирусът не оцелява при температури над 70 градуса по Целзий и по тази причина учените са решили да заложат на нагреваем филтър. Специалистите са използвали никелова пяна, която е пореста, гъвкава и се нагрява лесно. Огъвайки пяната и свързвайки я с множество проводници, изследователите са успели да повишат температурата до 250 градуса по Целзий.
 
Учените виждат потенциално приложение на въздушния филтър в климатичните и отоплителните системи на болници, училища, офис сгради, летища, самолети, круизни кораби.
 
Изследователите от университета в Хюстън отбелязват, че сам по себе си филтърът няма да е достатъчен, за да бъде напълно победен коронавируса. Той може да ограничи концентрацията на циркулиращия вирус в закрити пространства. Здравните експерти обаче продължават да смятат, че спазването на физическа дистанция и носенето на маски остават желателни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
4
 
4
 
! Отговори
Gregory House, M.D. преди 3 години
Как се "убива" един вирус?Можеш ли да убиеш нещо, което никога не е било живо?Аз миналата седмица без да искам си убих чашата за кафе като я изтървах и тя се пръсна на парчета на пода.
14
3
 
4
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 3 години
Това са пълни глупости.
13
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
''Учените виждат потенциално приложение на въздушния филтър в климатичните и отоплителните системи на болници, училища, офис сгради, летища, самолети, круизни кораби.''До 250 градуса е фурната дето си готвя.Това в самолет такъв пожар ще направи,че ще започнат да падат като ютии масово по цял свят.Виж 70 градуса е колкото да пипнеш радиатора и не можеш да го държиш,той даже е до 60 обикновено.Висока е тази температура 250 градуса.
12
4
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
И АЗ ДА ЗАПАЛЯ ЕДНА ФАКЛА НЕ ЗНАМ КАКВА ТЕМПЕРАТУРА СЕ РАЗВИВА НО ОКОЛО НЕЯ НЯМА ДА ОЦЕЛЕЕ НИ ВИРУС НИ БАКТЕРИЯ!ПРАВИЛНО ПИШАТ КОМЕНТАРИТЕ ПОД МЕН , ЧЕ ТОВА Е ПРОСТОТИЯДА ПРИЕМЕМ , ЧЕ МОНТИРАМЕ ТЕЗИ ФИЛТРИ ПОСЛЕ ЩЕ ТРЯБВА ЦЯЛА ОХЛАДИТЕЛНА СИСТЕМА ДА СЕ ИЗРАБОТИ ДА КОМПЕНСИРАТ ЗАТОПЛЯНЕТО НА ВЪЗДУХА ПРЕМИНАВАЩ ПРЕЗ ФИЛТРИТЕ
11
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Определено нагряване на 200 градуса не е добра идея за самолет !Но не мисла че има вирус дето да остане на 300 градуса .Нека учените мислят за по видоки температури да ги ба у ***.
10
7
 
9
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 3 години
САЩ надминаха тъпотията на СССР .Предпочитам да ходя с Маска , не мисля че е добра идея да ме нагреят на 200 градуса .
9
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да, вика му се FFP2, ама повечето освен, че не сте с такива ами и носа ви е увиснал навън...
8
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Продавам филтри.
7
10
 
14
 
! Отговори
Нане преди 3 години
Това е войната на глобалистите, срещу човечеството...Бай Тръмп вземе ли вторият мандат, ще ги заличи от лицето на Земята!!
6
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ракията е по-сигурна.
5
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е достатъчно да го убиват веднага тоя гаден вирус. Трябва да го мъчат преди това. Да види той!
4
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добра новина. Още утре ще го има в карса. За десет кинта без отстъпка. Оригинален та дрънка.
3
26
 
10
 
! Отговори
Нане преди 3 години
Цял свят се бори с нещо, което на практика го няма...Освен, че съсипаха икономиката и поминъка на хората, няма нищо друго!!
2
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И ракия за дезинфекция
1
5
 
8
 
! Отговори
ВИК инж. преди 3 години
Мда, трябва ти и хладилна инсталация да охлади нагретия въздух след това. Това ми харесва.А, и АЕЦ Белене за ток.