Джипитата недоволни, допълнителни пари за тях няма да има

Те работят с болни от коронавирус
30 юли 2020 10:03, Павел Гълъбов
22

250 млн. лева ще бъдат допълнително отпуснати за сектор "Здравеопазване". За общопрактикуващите лекари обаче няма предвидени директни пари, въпреки че те също работят очи в очи с коронавируса.
Още по темата

"Те са нови пари, но няма да стигнат до изпълнителите на медицинска помощ. Парите ще бъдат насочени за увеличаване на заплатите в заетите в Министерството на здравеопазването - РЗИ, болници, НЕЛК, Изпълнителна агенция по лекарствата, Изпълнителна агенция "Медицински надзор". За тези, които работим на първа линия, не се предвижда нищо", заяви д-р Виктория Чобанова - председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София-област.

Пред Bulgaria ON AIR тя подчерта, че джипитата не получават по 1000 лева допълнително, което оставя лошо впечатление сред медиците.

"Наблюдаваме 80% от пациентите, които си стоят у дома, опитваме се да ги наместим в болница, когато те се влошат. Наблюдаваме всички карантинирани и контактни на болните... Всичко това без никакво финансиране. Не знаем даже на коя линия сме, никой не споменава за дейността на общопрактикуващите лекари", каза д-р Чобанова в студиото на "България сутрин".

Няма общопрактикуващ лекар в България, който да не се е срещал с поне един пациент, диагностициран с коронавирусна инфекция, предупреди тя.

"Получаваме заповед да вършим нещо, а то не може да се върши. Започва звънене по телефоните, обяснения - понякога успяваме, друг път - не. Срещи с новия здравен министър най-вероятно ще има. От някои изказвания забелязваме, че и той не знае какво точно работят общопрактикуващите лекари", коментира още гостът в студиото.

Д-р Чобанова алармира, че джипитата имат нужда от ясни и работещи правила за това какво правят, когато имат карантиниран пациент. Самата тя в момента има десетина карантинирани пациенти и споделя, че чука на дърво те да не се разболеят.

"Никой не ни дава възможност да правим диагностика на коронавирусна инфекция. По този начин не можем да преборим епидемията. Трябва ни финансиране. 80% от болните са неосигурени, голяма част от тях нямат и телефони, трябва да ги издирваме активно. Никой не ни дава нищо безплатно. Безплатно получихме по 2 маски с разлепени ластици. Всичко си купуваме ние от средствата, които получаваме за медицинска дейност", сподели още председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София-област.

Тя не смята, че ще се справим с коронавирусната инфекция за по-малко от две години. Д-р Чобанова посочи, че вече имат заразени и починали колеги.


22
Още от Коронавирус
Ваксините срещу COVID-19 ще издържат максимум година
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ако увеличават, да увеличават на всички, другите пациенти също имат нужда от грижи.
21
0
 
0
 
! Отговори
Д-р Ох Боли преди 2 седмици
До Анонимен Не всички. Аз например не съм.
20
1
 
0
 
! Отговори
Д-р Ох Боли преди 2 седмици
До КЛ 58+
19
0
 
0
 
! Отговори
Д-р Ох Боли преди 2 седмици
До Анонимен Предлагам ти първи да бъдеш отписан от листата на общопрактикуващият ти лекар!
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
И за мен няма допълнителни пари. Бачкам под стрес в условия на коронавирус, плащам данъци, ама пак няма. Даже намаляха!!!Не съм джипи, но работя здраво.
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Пари ли?Ние не ходим от март при тях.И тез, които вземат са им много.Излишно се харчи здравната система за тях!!!Да отиват и да работят по отделенията, а не без да те приемат в кабинета си в коридора сестрата да те пита за какво си.Намалете им заплатите и ограничете броя на пациентите!
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тоз вирус го изкараха нещо по ужасно от рак как огнища,че на човек кат му писне да чете и слуша,що да плаща завишени сметки без нужното покритие да открие някое огнище да схруска като на закуска няколко вируса различни безплатно та да се самоизолира от тоя свят като болен от рак с разсейки от вирусчетата различни,че да експериментира що е туй нещо вътрешно поел за което страшни неща се пише и говори без да се оперира и функции най-различни да му се прилагат за отделянето им от системи в клетките
15
0
 
4
 
! Отговори
айдее преди 2 седмици
Как пък не се намери един да протестира, че е получел много пари, а е дрямал цял месец.
Докторите май само се надскачан кой по- вече парички ще докопа.
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ама какво искат - бабината си? От март досега много хора не са стъпили при тях.
Ама си вземат пари за пациенти през това време,нали?!
13
0
 
9
 
! Отговори
и те искат преди 2 седмици
Малко им са парите за необслужвани пациенти и потребителски такси дори за бележки на децата. Децата сега бележки не взимаха, всички вкъщи бяха. Обнагляха. Преди корона вируса, телефона не си вдигаха. Сега можело само по телефона. Имали домашни прегледи, но не ходели по домовете. Искат от еврофондовете, ама няма.
12
3
 
8
 
! Отговори
8 ми преди 2 седмици
Не ми обяснявай какво и как да правя. Има ясни правила.
Личните лекари не са първа линия и толкоз. Като му се обадя и ме разпита, дали ще ме прегледа, или директно на лаборатория за тест. И колко лични са диагностицурали ковид? Защо се наложи откриване на специални кабинети за Ковид, щото личните минаха на телефонни прегледи. А РЗИ са първа линия, щото ходят в огнища да пробонабират. Може неориентирани емигранти, кат си дойдат тука да очакват друго, но РЗИ не диагностицира.
11
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Мойта лична дофтурка, си щави харабийската и не се оплаква. Касовият апарат го гледа, като Борисов книга на английски език. Отделно продава илачи, фармацевтични бъркочи, швecтepoви соли и всякакви други ненужни неща и от там круизчета, семинарчета, тарикатска работа.
10
1
 
14
 
! Отговори
Денги преди 2 седмици
До до 7
Моето ДжиПи е потомствен такъв, децата й, също. През 2г си купува чисто нов автомобил...... ай стига са ревали.
9
3
 
4
 
! Отговори
до 7 преди 2 седмици
До ДртПрч
.... пожелавам ти личният ти лекар да се пенсионира жив и здрав, а ти да си търсиш нова практика. Да видим кой ще те вземе.
8
3
 
6
 
! Отговори
до 3 преди 2 седмици
До Анонимен
Анонимник, като не са на първа линия, когато имаш симптоми за коронавирус се обаждай направо в РЗИ да те лекуват, щото те са на първа линия... не ходи да заразяваш личния си лекар и останалите чакащи там. В РЗИ вариантите са два докато те регистрират, изолират, карантинират и т.н... или да изкараш леко вируса, или да умреш. След това ще те могат да те видят по някое време в списъците на РЗИ, че подлежиш евентуално на лечение
7
2
 
11
 
! Отговори
ДртПрч преди 2 седмици
До КЛ

Как да няма желаещи да станат джипита бе! Когато някой от тях реши да се пенсионира, организира търг, на който желаещите броят луди пари, за да му вземат практиката, особено в градовете. Нямало било желаещи! Може би из родопските и странджанските села и да няма, но това са едни от най-сладките и доходоносни лекарски практики.
6
5
 
4
 
! Отговори
КЛ преди 2 седмици
Споко, тя средната възраст на личните лекари е 50 години. А желаещи да станат джипита няма. До 10-на години няма да останат такива, по които да плюем.
5
3
 
15
 
! Отговори
ДртПрч преди 2 седмици
И без това досега джипитата получаваха твърде много за работата, която вършат. Да не се оплакват!
4
2
 
7
 
! Отговори
Брадвата преди 2 седмици
Аз работя и живея и бивам управляван от безмозъчни ***. За мене обезщетение може ли?
3
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ако 1000лв са им проблема, има свободни места в Ковид отделенията. Могат да си зареждат не изгодната практика и напред. Не съм чул личен лекар да го е направил до сега. И беден личен лекар не познавам. Имат си организации, ако смятат че заслужават да се броят първа линия, да се разправят с шефовете си.
За мен не са първа линия, наравно с инфекциозни, бърза помощ, че дори и РЗИ.