Д-р Симидчиев: Трудно ще различим температурата от грип и от COVID-19

Пулмологът заяви, че от поведението на хората ще зависи броят на заразените
31 авг 2020 11:26, Нели Христова
39
Д-р Симидчиев: Трудно ще различим температурата от грип и от COVID-19
Снимка: БГНЕС

„Поведението ни може да промени хода на тази пандемия. Ако си кажем, че няма такъв проблем и се държим все едно вируса го няма, ще имаме доста фибрилни хора. Ще бъде много по-трудно да разграничим кой е с температура от грип и кой с температура от COVID. Съответно ще има по-голям разход на ресурси и много повече болни хора”, заяви пред NOVA пулмологът д-р Александър Симидчиев.

Още по темата

Той е на мнение, че от поведението на хората ще зависи броят на новозаразените с коронавирус. Според него то обаче се е променило през лятото и това е довело до предпазването на туристите не само от COVID-19, но и от други вируси, каквито са – гастроинтестинални заболявания, типични за летните месеци.

„Поведението на хората има отношение към това, колко ще се заразят. Новооткритите случаи зависят от поведението на хората, а смъртността и хоспитализациите зависят от поведението на медицинските кадри. Смъртността у нас е около 2%”, заяви д-р Симидчиев.

Той съветва да се спазва социална дистанция и да се прилага т.нар. поведенческа ваксина. Такова поведение трябва да се дава за пример и на децата.

„Училищата могат да се превърнат в центъра на разпространение на заразата, но не и в огнище, тъй като децата по принцип боледуват много леко или асимптомно”, смята пулмологът.

Според него децата ще разпространяват заразата, когато се приберат вкъщи, при своите възрастни родители. Относно носенето на маските, той е на мнение, че тя е необходима, ако не може да се спазва социална дистанция. А постоянното й носене било въпрос на навик, смята д-р Симидчиев.

„Съвсем наскоро открих сайт, направен от българин, който използва данни на Единната информационна система, но представени като графики. Те са разделени в различни групи, такава например е тази за смъртността. От тези графики става ясно какво се случва – смъртността в болници се увеличава, но тази от открити случаи намалява. Това показва, че в болници влизат по-тежки случаи. По-голяма част от хората се лекуват в домашни условия успешно”, обясни пулмологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
3
 
! Отговори
доктор преди 3 години
При положение, че и двете имат еднакви симптоми и се лекуват симптоматично, тогова няма и нужда. Какъв е проблема?
37
0
 
10
 
! Отговори
Виготура преди 3 години
що не каже защо тестовете в България струват 5 пъти повече от Турция, и 3 пъти повече от останалите балкански държави?
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Gregory House, MDНяма как да е доктора, освен ако е от Пловдив!Знаете стария виц : Полицай спира пловдивчанин с колата на пътя и след пробата с духането му казва : Гуспудине, Вий сти пили! А нашия отговаря гордо, без фъфлене и на висок глас : Ни съм пили - лъФ съм!
35
1
 
7
 
! Отговори
бай х преди 3 години
Мойто ДжиПи е много добро , кой от каквото е болен от това мре няма грешка
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 30Подценяваш човешкия фактор.
33
0
 
5
 
! Отговори
Gregory House, MD преди 3 години
Не се казва "фИбрилни хора", а "фЕбрилни хора". Ако приемем, че цитираният доктор Симидчиев е интелигентен (или "интилигентен"?) и опитен доктор, то значи има грешка в превода/статията?
32
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А защо трябва да се разпознава?Болен си и толкова.Взимаш аспирин,аналгин и това е за грипа.Ковид с антибиотик не се лекува.
31
2
 
8
 
! Отговори
Ковидинтелелтиалец преди 3 години
Тестовете реагират на много коронавируси и не само
30
1
 
5
 
! Отговори
Д-р ДивоК преди 3 години
Тука някои питат ко прайм? Каквото и всяка година!
29
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 29Доколкото разбрах, е друга системата - като има детето симптоми, се обаждаш на личния лекар. Ако той прецени - правиш тест на детето. Предполагам, че обикновено няма да преценява, и детето ще си боледува вкъщи, без да се разбере от какво. Съответно няма да има карантина.
28
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Трудно ще различим температурата от грип и от COVID-19"Ами да. И кво мслите, че ще стане като тръгнат на училище децата? Представете си като си разменят какъвто и да е вирус, докато си направят тест за коронката повечето няма да ходят и часовете ще се провеждат с по 4-5 деца, чиито родители не могат да ги гледат вкъщи. А като знаем колко често боледуват децата присъствената учебна година ще е такъв провал, че ще искат да я повторят. И ко праим после?
27
0
 
18
 
! Отговори
Евро преди 3 години
А къде са ковид помощите питам аз - нали са затова - да се тестват хората Безплатно като се налага. Ааа да забравих. Раздадахме ги на хотелиерите по морето. За да си купАт ноФ Жип.
26
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 24Няма да е световна декларация за независимост от коронавируса, а международна конвенция за защита на правата на заразените с коронавирус. Нещо като Истанбулската конвенция се очертава, предвид неразборията с терминологията. Ще я приемат и ратифицират, докато свърши пандемията и накрая ще представлява само исторически интерес.
25
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен "С една дума идеята е да накарат хората да се тестват и така да печелят лабораториите и производителите на тестове."Лабораториите и производителите на тестовете представляват нищожен процент от икономиката, която като цяло търпи огромни загуби. Мислите ли, че някой би им позволил да се разпореждат със световната икономика? Просто приемете, че вирус има, и продължете нататък.
24
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Теста за короната може да разпознае всеки подобен вирус като корона."Айде пак глупости ...
23
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Накрая ще бъде подписана една световна декларация за независимост от коронавируса - която да гарантира свободата на болните хора от този вирус.
22
5
 
8
 
! Отговори
Селския филдшер преди 3 години
"Трудно ще различим температурата от грип и от COVID-19" ?!?! Ще ми различиш скротума! Дали ми работи болен зъб, възпален ларинкс, остър апендицит или асептична некроза на тазобедрена става ще ми я дигностицираш по температура ли бе ?!?! В първата четвърт на 21-ви век сме!
21
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 4Хората с грип не трябва да ходят да се тестват за кораната понеже ще бъдат затворени под домашен арест.Теста за короната може да разпознае всеки подобен вирус като корона.
20
11
 
8
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Истината е, че Китай направиха цялата работа и сега се спотайват тихичко и си клатят доволно краката, наблюдавайки с интерес загубите, които търпи Запада.Китай си играят картите много правилно. За това и САЩ и Русия им целуват всичко квото има за целуване, като ги видят.Китай е бъдещето. Обърнете се към Китай, ако искате да сте добре.
19
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДиктаторътЛукашенко защити народа си.Бойко продаде народа на Биг Фарма.