Световната надпревара за ваксина срещу коронавируса в цифри

Вижте кои страни и компании са най-близо
16 сеп 2020 18:15, Нели Христова
18
Световната надпревара за ваксина срещу коронавируса в цифри
Снимка: БГНЕС

Световната здравна организация проследява процесите на разработване на ваксини срещу коронавируса от 170 кандидати. Обикновено нелеката задача отнема години, дори десетилетие, но учените се опитват да съкратят този период на едва 12-18 месеца. Ваксините трябва да имитират вируса, или част от него, за да стимулират производството на антитела в организма ни.

Правилата за тяхното пускане на пазара са много по-строги от тези при останалите лекарства, тъй като се дават на милиони здрави хора. Ето как върви производството на ваксина до момента:

Предварителни тестове                        Фаза 1                       Фаза 2                     Фаза 3                 Одобрени
                 142                                              29                              18                              9                             0

Последни новини около ваксините:

- След като един от пациентите, получил ваксината на AstraZeneca се разболя, тестовете бяха прекратени и бе започнато разследване. Няколко дни по-късно процесът бе възобновен и доброволците във Великобритания и Бразилия продължиха да получават имунизацията. Доказано бе, че препаратът провокира имунен отговор.

- Днес Турция ще постави първата ваксина срещу COVID-19 на свой гражданин. Тя е разработена в Китай, но този препарат не попада под наблюденията и одобрението на СЗО, подобно на руската ваксина "Спутник V". От Китай обявиха, че ваксината работи и я поставиха на военните си.

- Фаза 3 на клинични изпитания бе одобрена спешно от Обединените Арабски Емирства за ваксината на Sinopharm.

- Ваксината на Covaxx и Тюбингенският университет В Германия навлязоха във Фаза 1 на клиничните изпитания.

- Най-големият производител на ваксини в света - института Serum, обяви, че ако за да се стигне до имунен отговор са нужни две дози от ваксината, то тя няма да е достъпна за всички преди 2024 година.

Как се тества една ваксина?

В предварителните клинични тестове, ваксината се дава на животни за да се види дали предизвиква имунен отговор у тях.

Във Фаза 1 на клиничните тестове, тя се дава на малка група от хора за да се види дали е безопасна и учените да разберат повече за това, какъв имунен отговор предизвиква у човека.

Във Фаза 2 на клиничните тестове препаратът се дава на стотици хора, за да научат експертите повече за имунния отговор и правилната доза, която е нужна.

Във Фаза 3 на клиничните изпитания ваксината се дава на хиляди хора за да се установи дали има редки странични ефекти и дали препаратът е ефикасен. Този етап включва и група хора, които получават пласебо ваксина, а не истинската.

Докъде са стигнали производителите на ваксини?

  • University of Oxford/AstraZeneca -  Ваксината на Оксфорд се разработва чрез вирус от шимпанзета, който се нарича ваксинен вектор.  Векторът съдържа генетичния код на протеиновите пикове, открити в коронавируса, и предизвиква силен имунен отговор в човешкото тяло. Ваксината е в комбинирана Фаза 2/3 на тестове във Великобритания и наскоро премина във Фаза 3 проучвания в Южна Африка и Бразилия.
  • CanSino Biologics Inc./Beijing Institute of Biotechnology
  • BioNTech/Fosun Pharma/Pfizer
  • Wuhan Institute of Biological Products/Sinopharm
  • Moderna/NIAID - Американската биотехнологична компания Moderna разработва ваксина, използвайки информационна РНК (или накратко иРНК), за да подмами тялото да произвежда самите вирусни протеини. Никоя mRNA ваксина никога не е била одобрена за инфекциозно заболяване и Moderna никога не е пускала продукт на пазара. Но поддръжниците на ваксината казват, че този препарат може по-лесно да се произвежда масово, отколкото традиционните ваксини.
  • Sinovac - Китайската компания Sinovac разработва ваксина на базата на инактивирани частици Covid-19. Ваксината показа обещаващ профил на безопасност в ранните етапи на тестване и сега преминава във Фаза 3 в Бразилия.
  • Beijing Institute of Biological Products/Sinopharm
  • Gamaleya Research Institute
  • Curevac
  • Osaka University/ AnGes/ Takara Bio
  • Kentucky Bioprocessing, Inc
  • Janssen Pharmaceutical Companies
  • Bharat Biotech
  • Novavax
  • Research Institute for Biological Safety Problems, Rep of Kazakhstan
  • Cadila Healthcare Limited
  • Genexine Consortium
  • Institute of Medical Biology, Chinese Academy of Medical Sciences
  • Anhui Zhifei Longcom Biopharmaceutical/Institute of Microbiology, Chinese Academy of Sciences
  • Inovio Pharmaceuticals/ International Vaccine Institute
  • Sanofi Pasteur/GSK
  • Arcturus/Duke-NUS
  • Vaxine Pty Ltd/Medytox
  • Imperial College London
  • Instituto Finlay de Vacunas, Cuba
  • Medicago Inc.
  • Institute Pasteur/Themis/Univ. of Pittsburgh CVR/Merck Sharp & Dohme
  • West China Hospital, Sichuan University
  • FBRI SRC VB VECTOR, Rospotrebnadzor, Koltsovo
  • People's Liberation Army (PLA) Academy of Military Sciences/Walvax Biotech.
  • Clover Biopharmaceuticals Inc./GSK/Dynavax
  • ReiThera/LEUKOCARE/Univercells
  • University of Queensland/CSL/Seqirus
  • Medigen Vaccine Biologics Corporation/NIAID/Dynavax
  • University of Melbourne/Murdoch Children’s Research Institute - Детският изследователски институт "Мърдок" в Австралия провежда Фаза 3 на клинични тестове, използвайки почти 100-годишна ваксина срещу туберкулоза. Не се смята, че ваксината защитава директно fj COVID-19, но може да засили неспецифичния имунен отговор на организма.
     

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За чипирането ли става въпрос?
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Световната надпревара за ваксина срещу коронавируса в цифри*Може би в числа. С цифрите можем само да съставяме числа и нищо повече. Като прочета някъде неграмотното цифри, цялата новина я отхвърлям, като идваща от неграмотен източник.
10
0
 
6
 
! Отговори
Михали преди 3 години
Не е вярно!!! Руската ваксина вече е изпробвана върху 30000 души и от тях 14% имат странични предсказуеми странични ефекти като температура, сърбеж на мястото на ваксиниране и леко главоболие. Имунният отговор е до 5-6 пъти по-голям от този на излекувал се пациент и създал антитела.Това е 3 фаза паракселанс. Очаквани крайни по-сигурни резултати поне след 2-3 месеца при поне 100 000 ваксинирани.
9
5
 
0
 
! Отговори
До 8 и 9 преди 3 години
Ами защото скъпи не е в трета фаза. Русия публикува резултатите в Лансет и казаха, че е изпробвана (успешно) върху 38 души. Това е между първа и втора фаза. Те в одобриха по политически причини. Има много по-нашреднали проекти... включително и на Зенека!
8
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само не разбрах, защо Sputnik-V е в оранжево, при положение, че е минимум в трета фаза - масово слагане. И на практика е одобрена от местните власти. Никое лекарство няма нужда от одобрението на ЕС или на САЩ, за да се използва в държавата производител, точно както ние произвеждаме аналгин-хинин за Русия, защото там е разрешен. Пък на Китай им дреме на шишарките дали САЩ са им одобрили ваксината.
7
3
 
6
 
! Отговори
надървен преди 3 години
Всеки ден се надървям от поредната изникнала вакЦина, поредния брейкинг нюз, ама като се зачетеш все се оказва на фаза еди коя си и че ша стане 2025 година
6
0
 
3
 
! Отговори
Фанам преди 3 години
С нашия екип сме близо да създаването на ваксина. С какво ще се слага не е ясно. Би могла да бъде под формата на свещички.
5
2
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
за цифри,или числа става въпрос?..но както и да е..Забелезвате ли колко НАДЪХАНИ МЕРАКЛИИ ЗА НЕОБЯТНИ ПЕЧАЛБИ покрай тая ЩУРОБЛЪСКАНИЦА "ковид 19" има?..да ви кажа честно:-Тая МАНИЯ по "ковида" странно защо ми напомня оная мания по.."Арийската раса"?..ще споделя..макар и "с половин уста":-аз само се правя на учуден!..Всъщност,цялата работа е в приближаването на една Дата,която ще обърне света наопъки.Некои от СВЕТОВНИТЕ ШМЕКЕРИ я знаят,други-предусещат.Резултата е ВСЕОБЩА ЛУДОСТ
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така де първия печели най-чного то за това е зора и се видя кой е той.
3
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руската ваксина, създадена от института "Гамалеи" е международно признат факт."Спутник В" се прилага в 3-та фаза.Рускитят научен център "Вектор" заяви, че неговата ваксина ще е готова през този месец.В рускитят научен център "Чумаков" са съвсем близо до регистрацията на своя ваксина срещу SARS-COV-2.Руският инститит за експериментална медицина разработи ваксина срещу коронавируса във вид на йогурт, която в момента се тества. Кой друг може да се похвали с подобна технология?Работете, братя!
2
1
 
14
 
! Отговори
Я-о-о-о! преди 3 години
"Докъде са стигнали производителите на ваксини ?". Нещо не виждам руския производител... защо ли? Не е ли защото руснаците изпревариха и сложиха в джоба си всичките тези изброени в списъка? Много обективен материал, няма що, точно както и в калпавата поръчка
1
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българска му работа.Няма оправия