14-годишната Аника, която направи пробив в лечението на коронавируса

Нейното откритие може да помогне за откриването на лек срещу COVID-19
19 окт 2020 21:34, Нели Христова
118
14-годишната Аника, която направи пробив в лечението на коронавируса

Докато учени по цял свят се опитват да създадат лек и ваксина срещу коронавируса, откритието на едно 14-годишно момиче се открои сред тях. Нейното име е Аника Чебролу от Фриско, Тексас. Тя спечели голямата награда от 25 хил. долара на научния конкурс 3M Young Scientist Challenge, а откритието й може да послужи като терапия за COVID-19.

Проектът, с който Аника печели наградата, използва метода in-silico, за да открие оловна молекула, която се свърже с протеиновия шип на вируса SARS-CoV-2.

"През последните два дни видях, че има много медиен интерес относно моят проект, тъй като той включва вируса SARS-CoV-2 и отразява нашите колективни надежди да сложим край на тази пандемия, тъй като аз, както всички останали, искам възможно най-скоро да се върнем към нормалния си живот", казва Аника пред CNN.

От появата си в Китай през декември коронавирусът е убил 1,1 млн. души в световен мащаб. Само в САЩ има 219 хил. смъртни случая.

Аника представи своя проект, когато е едва в 8-ми клас. Но първоначалната й идея била друга - тя искала да използва моела in-silico, който да открие оловна молекула, която да се свърже с грипния вирус, а не с коронавируса. "След като прекарах толкова много време в проучване на пандемии, вируси и откриване на лечение, беше лудост, че всъщност и самата аз преживявам нещо подобно", разказва Аника. "Поради огромната тежест на пандемията от COVID-19 и драстичното въздействие, което той оказа върху света за толкова кратко време, аз, с помощта на моя наставник, промених проекта, за да се насочим към вируса SARS-CoV-2."

Младото момчие се е вдъхновило да открие потенциални лекове за грипните вируси, след като е разучила пандемията от грип през 1918 г. и е осъзнала колко души умират всяка година в САЩ въпреки ежегодните ваксинации и противогрипните лекарства на пазара.

"Аника има любознателен ум и използва любопитството си, за да задава въпроси относно ваксината за COVID-19", каза д-р Синди Мос, съдия в 3M Young Scientist Challenge, пред CNN. "Нейната работа беше изчерпателна и разгледа многобройни бази данни. Нейната готовност да използва времето и таланта си, за да направи света по-добър, дава на всички ни надежда."

За Аника спечелването на наградата и титлата на топ млад учен е чест, но работата й не свършва тук. Следващата й цел е да работи заедно с учени и изследователи, които се борят за "контрол на заболеваемостта и смъртността" по време на пандемията, като ще развият нейното откритие и ще го превърнат в действително лекарство за вируса.

"Усилията ми да намеря оловно съединение, което да се свърже с протеина на шипа на вируса SARS-CoV-2 това лято, може да изглеждат като капка в морето, но все пак допринасят за колективната битка", казва тя. "Как ще развия тази молекула по-нататък с помощта на вирусолози и специалисти, ще определи успеха на тези усилия."

Разбира се, Аника намира време и да бъде нормална 14-годишна тийнейджърка. Когато не е в лаборатория или работи, за да стане лекар или изследовател, тя посещава студио за класически индийски танци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До пияница мистикХкремент, младата американка от индийски произход може и да постигне някакъв успех, макар че оловото не ми харесва особено - много токсично е и не се изхвърля лесно от организма, а се натрупва.Колкото до "джуджето", първо не е джудже, второ никого не е казвал, че ТОЙ е направил ваксина. Един друг, не джудже, а тлъсто шкембе и дирник казва, че ТОЙ е направил магистрали и метро! Или бъркам?
56
0
 
2
 
! Отговори
vmz преди 3 години
До Анонимен Пакистанците говорят предимно Урду. А иначе, не разбирам защо е този сърказъм.
55
4
 
1
 
! Отговори
алкохолик шизофреник преди 3 години
Един куршум в челото и ковида изчезва на мига.
54
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Както при всяка американска информация - почти нищо по същество и 99% преживявания, емоции, битовизми и преценки около човека, предмет на рекламата. Т. е.не е инфомация, а опит за ангажиране на вниманието .
53
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бая бицара е наляла тази 14-годишна американка от Тексас. Напомня ми на олимпиадите по математика, където се явяваха едни осмокласници с бради като на Ботев.
52
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Индийката, с гени като наш'те ***, помага да се създаде лекарство, което да лекува чистокръвните българи. Онези от тях, които ще могат да си позволят цената на лекарството. И ако това не е шамар на съдбата по сурата на патреотите.
51
1
 
1
 
! Отговори
BOSS преди 3 години
хахахахахахахаха
50
3
 
10
 
! Отговори
Хаха преди 3 години
Ми то оловото лекува най-добре от всичко. Макс. 9 мм. и всичко е ОК.
49
4
 
1
 
! Отговори
Зоро преди 3 години
А за оловото тази и съдиите от конкурса знаят ли нещо или нищо не им говори?
48
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всъщност, ако не бяха китайци, индийци и фр. подобна с ***, нямаша да има и вирус. Тотално блокиране на света! Да си се развиват самостоятелно!
47
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чекай да видиме дали съм разбрал - момичето е решило да бори вируса с оловни съединения - малко като идеята на Тръмп с белината. Нищо чудно че е грабнала наградата в щатите
46
4
 
18
 
! Отговори
Totenkopf преди 3 години
Не ви ли е срам, при нарастващи заразени и смъртни случаи да публикувате некви небивалици и фейкове? Заслужавате да лежите в затвора.
45
25
 
13
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Доакто младите американки откриват истински ваксини, джуджето лъже света, че е създал ваксина, а то било ветеринарна ваксина за животни
44
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Виждате ли тaтapи румънската poмкa направи пробив, а вие имате пробив на задния двор всеки ви се пpaзни вътpe. Дори ромките са по-надарени от тази г.ня.с населяваща Северна Гърция. Връщайте се обратно в Азия.
43
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Момето заслужава по-голяма награда.На такива млади хора трябва да се дава солиден ,,$$$$ стимул $$$'' за да отдават всичко от себе си в името на човечеството.Малко са хората които действително допринасят за добруването на хората по света.
42
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво на момичете! Гледах няколко опита, за подобно нещо, но се намираха доста пречки. Все пак, това е само една стъпка и може дори, да не е вярна, но дорпинася за човешкото знание.Бихте ли добавили и линк към някаква публикация.
41
0
 
10
 
! Отговори
Анонимна преди 3 години
Аз на 14 само си учех уроците и знаех руски почти отлично и английски доста добре. А, да, и малко свирех на китара и карах ски. Освен това само четях книжки, слушах модерна музика и се мотаех с приятелките ми от училище. Егати лузърката съм била. Затова не успях в живота, май. А също така вероятно и защото съм правила секс само с двама мъже и то след 19-татс си година. Срам, срам, срам!
40
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
14 годишна изобретателка на лек за корона вирус, готвеща се да стане лекар и танцуващи индийски танци. Освен това пише стихове, рисува графики с мастило и се издържа като работи като модел за парижка агенция, нали? :) О, да, и говори 6 чужди езика освен английския - хинди, пакистански, корейски, фински, френски и езика на индианците кечуа. А преводи на Шекспир на китайски прави ли? :)Остава да преплува Атлантика с еднодръвка и ще бие Грета Тунберг по уникалност. :)
39
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
34 аз па съм затворен, не харесвам рашистан, индустан, пакинистан, китайостан и т/н стан- ове, и НЕ европейците не ни мислят за расисти, само левата част антиевропейци в европарламентО
38
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
До Анонимен 36Пиши до кой от всичките анонимниците тук си се включил! Щото като затрият *** някой пост става пълна каша! Те от ДНЕС може и нарочно да го правят!Във ФАКТИ поне оставят номерацията на постовете!