Информацията за новия щам на COVID-19 у нас е предварителна

Той се разпространява много повече, прониква по-лесно в организма
Обновена: 22 яну 2021 22:16 | 22 яну 2021 21:18, Камелия Цветанова
9
Информацията за новия щам на COVID-19 у нас е предварителна
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

За новата вариация на Ковид 19 у нас има косвени доказателства и съмнения, но за самото доказателство се изисква същия метод, с който новата вариация е открита - целогеномното секвениране. Това вече се прави в Националния център по заразни и паразитни болести, където имаме и експертите, и апаратурата," каза проф. Ива Христова за предаването „Брюксел 1“.

"Оповестеното от "Пирогов“ засичане на новата вариация на Ковид-19 и у нас са предварителни данни. За да се докаже този факт, трябва да се приложи целогеномното секвениране, което е много работа. И въпреки това в следващите дни ще има новина“, добави проф. Христова.

"Става дума за такива особености, които дават преднина на притежаващите ги вируси в проникването в организма. Т.е. няма данни, че протича по-тежко, напротив, смята се, че няма нито по-тежко прекарване, нито с повече смъртност. Но, категорично много повече се разпространява, тъй като по-лесно прониква в организма. Именно това огромно разпространение, което придобиха тези варианти, създава тревога и налага някакви ограничителни мерки докъдето можем да го спрем“, даде подробности експертът.

В същото време в Западна Европа виждаме увеличаване на рестрикциите.

"Защото, дори и това бързо разпространение без по-тежко протичане създава огромни проблеми. На първо място – в болничната система, в която дори и модерни болници в Германия вече са в невъзможност да приемат и да обслужват всички болни. От друга страна – смъртността не е качена“, уточнява проф. Христова.

"Дори и при същия процент на тежест, колкото и той да е нисък, при огромен брой пациенти скача и общият брой на хора с тежко протичане на заболяването и съответно починали. Затова Великобритания в момента води класацията на най-много заболели и най-голям брой починали. Но не защото процентът е качен, а защото изходният брой е много висок“, коментира проф. Ива Христова, зам.-директор на НЦЗПБ.

Цялото интервю гледайте в предаването "Брюксел 1“ по Bulgaria ON AIR в събота, 23 януари, от 17.30 часа.


 


9
Още по темата: щамКоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
4
 
! Отговори
SHEFA преди 1 месец
До Бау-ПАФКАМ ЯКО -ПО 2 КУТИИ-ЗДРАВ ЛИ СЪМ СПОРЕД ТЕБ?
8
1
 
4
 
! Отговори
SHEFA преди 1 месец
До Бау-МЕН МЕ Е ЯД ЧЕ ПОВЕЧЕТО ХОРА И ТО ДЕЦАТА РАЗВИВАТ ПАНИК АТАКИ.-ТОВА ПО ЦЯЛ ДЕН Е КОРОНА-КОРОНА-КОРОНА-ПСИХИЧЕСКИ ТОРМОЗ.
-Е СЕГА ДЕТЕТО НЕ ИСКА ДА ХОДИ НА УЧИЛИЩЕ.
7
2
 
3
 
! Отговори
Бау преди 1 месец
До SHEFA
супер си, но не всички са здрави като теб. Както виждаш умират хора. Не си само ти на света ...
6
1
 
2
 
! Отговори
SHEFA преди 1 месец
До Бау-2 ПЪТИ ГО КАРАМ И МИ НЕМА НИЩО-БЕТОН СЪМ.-ИМАМ СНИМКИ И ЛЕКАРИТЕ СЕ ЧУДЯТ ЗАЩОТО АЗ ИМ ГИ РАЗЧЕТОХ-БЕЛИТЕ ПЕТНА ГИ СВЪРЗАХ СЪС СНИМКА ОТ ПРЕДИ 15 Г.-ТРЕПЕРЕТЕ АКО ИСКАТЕ.
5
3
 
2
 
! Отговори
Бау преди 1 месец
До SHEFA
на теб не вярваме, защото си бай никой. На учените обаче, вярваме.
4
1
 
3
 
! Отговори
SHEFA преди 1 месец
До Бау-В У-НА СМУГЛЯНКАТА Е ВИРУСА.
3
1
 
6
 
! Отговори
SHEFA преди 1 месец
АБЕ ОЩЕ ЛИ ИМ СЕ ВРЪЗВАТЕ БЕ?-УТРЕ ЩЕ ДОЙДАТ ИЗВЪНЗЕМНИТЕ-ПОВЕРВАХТЕ ЛИ МИ?
2
4
 
3
 
! Отговори
Бау преди 1 месец
премиера на UK преди малко каза, че е по-смъртоносен новия (не знам кой нов точно) и е "Breaking news"
1
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Окончателно ви информирам, че "новата" мутация я няма в България, понеже е съчинение. Просто евтна измислица, с цел да ви уплаши да тичкате за БОЦ.