Ваксината на "Янсен" в една доза, какви са страничните ефекти?

МЗ публикува листовка и кратка характеристика на препарата
77
Ваксината на "Янсен" в една доза, какви са страничните ефекти?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Листовка и кратка характеристика на препарата срещу COVID-19 Vaccine Janssen публикува Министерството на здравеопазването.

Това е втората одобрена от Европейската агенция по лекарствата аденовирусна ваксина след тази на "АстраЗенека", но първата, която се поставя в една доза. С нея одобрените ваксини от ЕМА стават четири.

Засега не е ясно кога ще започнат първите доставки от нея, но се очаква това да се случи през април.

Още по темата
Тя е показана за активна имунизация за превенция на коронавирус при лица на възраст 18 или повече години.

Ваксинацията трябва да се отложи при лица, страдащи от остро тежко фебрилно заболяване или остра инфекция. Ваксинацията обаче не трябва да се отлага при наличие на лека инфекция и/или леко повишена температура.

В листовката пише още, че както при други интрамускулни инжекции, ваксината трябва да се прилага внимателно при лица, получаващи антикоагулантна терапия или такива с тромбоцитопения или някакво нарушение на кръвосъсирването (напр. хемофилия), защото след интрамускулно приложение при тях може да настъпи кървене или образуване на синини.

Продължителността на осигурената от ваксината защита е неизвестна, тъй като тя е в процес на установяване във все още продължаващи клинични изпитвания.

Защитата започва около 14 дни след ваксинирането. Както при всички ваксини, ваксинирането с COVID-19 Vaccine Janssen може да не осигури защита на всички реципиенти на ваксината.

Безопасността на COVID-19 Vaccine Janssen е оценена в едно текущо проучване фаза 3 (COV3001). Общо 21 895 възрастни на възраст 18 и повече години са получили COVID19 Vaccine Janssen. Медианата на възрастта на участниците е 52 години (диапазон 18-100 години). Анализ на безопасността е извършен след достигане на медианата на продължителността на проследяване 2 месеца след ваксинирането. Налично е по-дълго проследяване на безопасността >2 месеца за 11 948 възрастни, получили COVID-19 Vaccine Janssen.

Най-често съобщаваната локална нежелана реакция е болка на мястото на инжектиране (48,6%). Най-честите системни нежелани реакции са главоболие (38,9%), умора (38,2%), миалгия (33,2%) и гадене (14,2%). Повечето нежелани реакции възникват в рамките на 1-2 дни след ваксинирането и са леки до умерени по тежест и с кратка
продължителност (1-2 дни).

Пълния текст на листовката може да прочетете ТУК

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 51 А знаеш ли колко милиона са се срещнали с вируса без да се разболеят и без да са ваксинирани???
52
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДО 53Учудващо е как нарича умните хора, които не искат да си сложат отрова . Ваксините, за които споменаваш моето момче са с огромен период на действие и ползата от тях е безспорна. Обаче за ваксините срещу Covid, чиято трайност е 6 месеца и след това оставаш без антитела нямат нищо общо с ваксините, които ни предпазват от болести и едра шарка включително. Мислете с тези празни глави и не пишете наизуст като папагали.
51
6
 
3
 
! Отговори
До Tiger преди 3 години
Няма проблем.Дай си трите имена, обещавам да изнеса реч на гроба ти какви са ми страничните ефекти от ваксините.
50
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дрогарете антиваксъри в коментарите - нито сте първите, нито ще сте последните.Антиваксърдебили е имало още от ваксината срещу едра шарка та до днес. И всеки път се е налагало някой да ви набива в кратуните, че сте просто едни недоносени изимекяри.Едрата шарка е унищожена не заради такива като вас, а точно защото такива като вас са ви ваксинирали насилствено.Като сте толкова смели - бегайте да работите в Covid отделенията - и без друго им липсва персонал. Пийте чайчета и се гушкайте.
49
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От първият път си лешшш,не е нужно да се мъчиш два пъти.
48
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
с Пфайзер.аз напълно здрава получих схващане на пръстите на ръката за 2 дни.вдигнах кръвно.главоболие.отпадналост.гадене.световъртеж.имах малко увеличени лимфни възли на врата.при втората игла само вдигах кръвно.за сега всичко отшумя.срещнах се с вируса на втората игла бях контактна.но не се разболях от Ковид.
47
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Астрата доведе до температура 37.5.отпадналост.главоболие.вдигане на кръвното.повръщане и вдигане на нивото на реактивния протеин в кръвта.дъщеря ми е д-р по орална хирургия.напълно здрава и в Германия...не било от ваксината така казват. на 30г.грамотен млад човек претърпя всичко това след Астра?
46
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изчиташ коментарите на Бай *** и си правиш изводите защо е най-беден в цял ЕС, защо е втори по смъртност в света и т.н.. То простотията не ходи в гората, ами по хората, мили ***.
45
14
 
12
 
! Отговори
Аре преди 3 години
стига с тия ваксини всичко е менте. До кога ще мамите хората.
44
8
 
14
 
! Отговори
Шест съм преди 3 години
Аз всека вечер се вакцинирам от вакцината на бай-Петко казанджията и ми нема нищо ....само дето заобикалям жената леко, странично и отдалеч, иначе после ме боли главата по цел ден!
43
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вече при ваксините информацията е какви са страничните реакции, а не какви са ползите. Май ползи няма, а?
42
15
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
как само лесно одобряват разни измислени ваксини без да са изследвани върху хора и животни ! Корупцията в ЕС е огромна и сега тя излезе на светло с ваксините които убиват хора но одобрени от ЕК
41
17
 
33
 
! Отговори
Tiger преди 3 години
Само *** би се ваксинирал с ваксина на няколко месеца, за която не са ясни дългосрочните странични ефекти.За мен няма проблем. Ваксинирайте се наред, тъкмо ще кажете след години какви са страничните ефекти.
40
44
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само идоит не би се ваксинирал затова и мрем като мухи наистина тука материала не става
39
9
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Ваксината на "Янсен" в една доза, какви са страничните ефекти?"Нямам намерение да ги пробвам.
38
14
 
18
 
! Отговори
Striker преди 3 години
Нека има европейски, американски ваксини. Колкото повече - по-добре! Проблемът е, че ги няма бройкитеее! Хората и да искат, просто ги няма.
37
5
 
55
 
! Отговори
бай Стамат преди 3 години
да пуснат ваксина Долче и Габанакифлите ще си късат косите за да се ваксиниратможе и Пиер Карден за господата
36
9
 
26
 
! Отговори
super преди 3 години
Това е наистина супер ваксина. Преди 15 години се ваксинирах срещу ковид с нея и още имам имунитет хаха
35
2
 
6
 
! Отговори
???? преди 3 години
Каква е тая ваксина, някой знае ли??Американска или английска?РНК или векторна??Някой да даде малко повече информация!!!!!!!!
34
14
 
46
 
! Отговори
Бенджамин Франклин преди 3 години
"Който избира сигурност пред свобода, най-често губи и двете"