BioNTech обмисля временно да се откаже от патента си за ваксината

Страните на ЕС не стигнаха до обща позиция за пантентите за ваксините
Обновена: 8 май 2021 21:45 | 8 май 2021 21:37, Анисия Иванова
22
BioNTech обмисля временно да се откаже от патента си за ваксината
Снимка: БГНЕС

BioNTech възнамерява временно да се откаже от патентна защита във връзка с Сovid ваксината, разработена от нея заедно с американския Pfizer. Това съобщи „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ с позоваване на представител на компанията, съобщи БНР.

Според изданието BioNTech няма да предприеме никакви правни стъпки срещу евентуални "имитатори" до края на пандемията от коронавируса.

Днес лидерите на държавите от ЕС не успяха да постигнат единна позиция относно премахването на правата на интелектуална собственост върху ваксините. Това заяви ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел на пресконференция в Порто след неформална среща на държавните и правителствените ръководители на Европейския съюз и срещата на върха ЕС-Индия.

"Имахме дебат относно интелектуалната собственост върху ваксините. Имаше различни мнения, но това, което е ясно, е, че силно подкрепяме всякакви усилия за производство и доставка на ваксини. Въпреки това, не смятаме, че в близко бъдеще това (премахването на интелектуалните права на собственост) може да бъде магическо решение на проблема“, каза той.

Ръководителят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен изрази на свой ред мнението, че това е дългосрочна тема и няма нужда да се бърза с вземането на решение.

"Мисля, че е важно да сме отворени за обсъждане на тази тема. Но трябва да разберем, че това е дългосрочна тема, така че не трябва да вземаме спешно решение в момента", каза тя.

По-рано Фон дер Лайен заяви, че Европейската комисия вече участва активно в доставката на лекарства за държавите партньори. Според ЕК от декември миналата година 27 държави от ЕС са получили около 200 милиона дози и са изнесли почти същото количество ваксини, произведено в общността. ЕК не уточни къде и колко лекарства са доставени. Статистически САЩ са основният вносител на ваксини от ЕС.

На територията на Европейския съюз само компании от Германия и Швеция притежават патенти за такива лекарства, но редица други държави разполагат с индустриални производствени мощности, които могат бързо да бъдат използвани в случай на премахване на правата на интелектуална собственост, което ще им позволи да получат значително по-високи печалби, отколкото при производството на ваксини за договори с притежатели на патенти. В Германия патентът за лекарство срещу коронавирус е собственост на BioNTech, консорциум с американския Pfizer, в Швеция – на AstraZeneca, която работи съвместно с Великобритания.

Германия се противопоставя на премахването на патентите за ваксини, вярвайки, че това заплашва да подкопае системата на търговски изследвания в ЕС. /БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
0
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 2 години
До Маймунски грип:Проблемът с короната е че може да умреш, а може и да не умреш...нещо като руска рулетка...зависи от теб дали искаш да опиташ или не искаш да опиташ...
16
0
 
2
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 2 години
производствения процес на РНК ваксините не прилича на класическите векторни ваксини...това е високо технологичен процес, който изисква перфектна инфраструктура и висока степен на know-how, много добре подготвени специалисти и добре оборудвана база а също и много пари, тъй като целия процес е доста скъп...сега не мога да си представя как всичко това може да се пренесе на друго място...първото което ще се случи е драстично падане на качеството на произведения продукт...
15
1
 
1
 
! Отговори
До 2 преди 2 години
Германски професор направи ваксина но го осъдиха за незаконно тестване. Човека пусна даже онлине формулата, но явно е трън в очите на големите корпорация. Ес мисли как да открадне парите ви!
14
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-добре да се откаже да я произвежда въобще, че не е ясно колко народ ще остане в дългосрочен план вследствие нейните последствия, включаю и на поколенията
13
2
 
9
 
! Отговори
До 2 преди 2 години
Германски професор направи ваксина но го осъдиха за незаконно тестване. Човека пусна даже онлине формулата, но явно е трън в очите на големите корпорация. Ес мисли как да открадне парите ви!
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Патентът май не е първопричината.Нещо друго е. Другаде ги стяга чепикът.
11
4
 
17
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИПъ преди 2 години
Първият път си изкарахме коронката без ваксина. Засега добрата ни стара имунна система си работи перфектно при поне 95% от нас. Няма причина да смятаме, че втория път ще е по-зле. Дори напротив, защото имунната ни система помни вируса и гради антитела много по-бързо.Я си наврете експерименталните ваксини там, де слънце не огрява, поне докато не свършат изпитанията и не се уверим, че са безопасни!
10
5
 
4
 
! Отговори
Христо преди 2 години
Ако го направят, ще си съсипят компаниите, а ще трябва и да дават обяснения на инвеститорите. Като искат да правят ново поколение ваксини, да си наемат най-добрите научни екипи, само където трябва да имат плащат милиони евро възнаграждения на месец. Изпълните директори на пфайзер и модерна са абсолютно против и това ще постави под риск цялата фармацевтична индустрия и успехите, които е постигнала. Създаването на рнк ваксини е първата значима революция във фармацията от 100 години.
9
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако го направят, си взимам назад всички лоши думи казани срещу създадетелите на ваксината (двамата турски германци). Не вярвам, че ще го направят, но истината е, че това е изключително нужно. Никой не знае какви щамове ще се пръкнат в Индия докато утихне епидемията там. А после, тези щамове ще се разнесат по цялата планета и е възможно положението да стане много много грозно. Много е важно да се ваксинират максимално бързо максимален брой хора, за да изчезне вируса изцяло. Иначе - не знам.
8
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На гърбазъ на шашавляците се печелят пари и се печелят войни.Умррелите - да ги прости Господ (некои чакат алаха им да им го натеменужка)
7
5
 
13
 
! Отговори
Накратко преди 2 години
В момента Бил Гейтс е най-много критикуван,защото до вчера пропагандираше ваксинирането и обещаваше подкрепа на бедните страни- ваксини и технологии,но сега като стана въпрос да даде технологията на Пфайзер на Индия,която има възможност да я произвежда,изведнъж се запъна.Явно тук става дума за пари,но е и възможно самата технология да има компоненти,които не са за показване.Индия в момента е в епидемична криза,която може да се разспостре върху други страни от ЕС или САЩ
6
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен8Да не си се ваксинирал!Сами изкарване на КОВОИДа е решение!Е, може да Умреш, но пък си си защитил виждането, което съм ти ЗАПОВЯДАЛ!И вечно ще се Славиш! Като Безсмъртен!
5
3
 
2
 
! Отговори
Асан преди 2 години
До Анонимен6Евалла и машалла! Бравус на тебе, ага!Сал такиви куту теби ша опраат таа шашова дръжава!Тизе си *** наште!
4
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аиди, нямъ нуждъ, пътентъ си *** дръжти. Боцкъйти съ колкуту можити, ДНК ми мои да ни е мноу добре, амъ си *** хъресвъмА сега сериозно, турчина д туркинята дето са за камуфлаж да измислят нещо наистина полезно щом са такива учени, ама надсли
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А Щатите кога ще спрат ограниченията за износа?
2
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много странно, че Германия с техните възможности, човешки потенциал в кадри и неограничени възможности в сферата на фармация, медицина и научна дейност... за близо две години не създаде собствена ваксина. Защо ли? Няма логика нали? А отговора прозира.
1
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не става въпрос за здраве и здравеопазване, а за пари и търговия.