По-строги мерки, ако "Делта" вариантът се разпространи широко

МЗ залага на по-рационални противоепидемични мерки
Обновена: 6 юли 2021 09:52 | 6 юли 2021 09:13, Камелия Цветанова
216
По-строги мерки, ако "Делта" вариантът се разпространи широко
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Училищата наесен трябва да работят в нормален присъствен режим, смята проф. д-р Мира Кожухарова, съветник на здравния министър.

„При широко разпространение на „Делта“ варианта вероятно ще се наложи връщане към някои по-строги мерки. Надяваме се по-късно да се разпространи този вариант“, изтъкна  епидемиологът пред БНР.

Още по темата

„В плана на Министерството на здравеопазването за действие при нова вълна от COVID-19 са очертани няколко критерия за въвеждането на конкретни мерки - брой заразени на 100 хиляди население, какъв процент от пробите са положителни, при определен брой заразени колко фактически са болни и каква част от тези болни имат нужда от болнично лечение“, каза още д-р Мира Кожухарова, която е един от експертите, работили по плана.
 
По същество работата по документа е приключена. Финализираната му версия предстои да бъде огласена.

„Всички части, които трябва да включва този план, са разработени от съответните експерти“, уточни Кожухарова.
Планът разписва какво се прави при под 100 положителни проби на 100 хиляди население, при 100-200 на 100 хиляди, между 200 и 500 на 100 хиляди изследвани, над 500 положителни на 100 000 тествани.

Идеята е да се запазят основните функции на болниците – например травматологично или неврологично отделение, но да има изолационни стаи, в които да се лекуват пациенти както от основните им заболявания, така и от коронавирусната инфекция, каза проф. Кожухарова.

Планът предвижда още личните лекари да бъдат по-оперативно включени, защото огромната част от хората с клинична картина спокойно могат да се лекуват вкъщи, посочи тя.

Целта според Мира Кожухарова е да няма повече елементи на изненада, а нещата да бъдат предварително планирани, за разлика от миналото лято.

Планът предвижда няколко нива на развитие на епидемиологичната обстановка – най-ниското от тях е по-слабо изразена такава. Ограничителните мерки ще се налагат при усложняване на обстановката.

„Но не от типа на това затваряме градове, улици, махали и т.н. По-скоро на по-рационални противоепидемични мерки смята Министерството на здравеопазването да заложи“, каза Кожухарова.

Публични обекти и пространства ще се затварят само в крайна нужда - много големи обекти ще бъдат затваряни при повече от 9 хиляди души в болнични заведения, допълни Кожухарова.

Залага се на това, че хората все пак ще се ваксинират, както и на това, че минимум 1/3 от хората у нас са преболедували, подчерта още тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
176
0
 
2
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Бил Гейтс отдавна прави изявления, че броят на хората трябва да се намали.На 19 октомври 2019 Бил Гейтс кани представители на клановете Рокфелер, Ротшилд, Морган и др. на банкет. Това е "събитие 201" - "event 201", има го на видео в нета. И по време на почерпката, така, между другото, дискутират какво Би станало, ако се появи нов пандемичен вирус. И не щеш ли, само месец по-късно такъв вирус се появява! А в това време в Ухан вървят световни военни игри. Идеално място да се пусне,да се разнесе.
175
0
 
2
 
! Отговори
Глория преди 2 години
Оставете ме на мира!
174
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КАКВИ са ИЗИСКВАНИЯТА към РУСНАЦИТЕ, които влизат в Бг? РУСИЯ е ПЛАМНАЛА от новия щам! Стоп на туристите които идват в Бг, както направиха в Бали!!
173
1
 
11
 
! Отговори
Истината преди 2 години
До Учителка - Една изкука-ла леля ,по-долу взела да се тръшка и да иска всички деца ваксинирани. Лелче, държавата ни задължава да си пращаме децата на училище, но това не означава, че може да прави каквото си иска с тях. Като не ги иска, ще си гледаме в къщи, тога един куп учителки ще реват , че са без работа...
172
0
 
9
 
! Отговори
Истината преди 2 години
До До 155 - Какъв си пък ти , че да определяш моята свобода докъде се простира? Достатъчно голям съм и на бой да нося и на жените да правя деца, и оръжие да имам (знам и как се ползва) и да отстрелям някое и друго ковид зомби.И въобще - ще си дойдем на думата - за какво всъщност бият тъпана и това не е поради прилепския грип, а поради това , че искат да ни отнемат свободите и да ни следят постоянно. И ако някой го е страх и се зомбирал, мен не ме е страх - смъртен съм и все от нещо ще умра.
171
2
 
8
 
! Отговори
bdfdbfg преди 2 години
Защо се броят заразените а не болните? Ами то сега 100% от хората са заразени със стафилококови бактерии - никой не бие тъпана и не плаши хората за това . Как сме живели с тях, без да затваряме нищо? И докога с тези маски - това е все едно вместо презерватив да си сложиш чорап и да мислиш че си защитен.
170
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Адмирации на специалистите, че създадоха точни и ясни правила за борба със вирусът. Така трябваше да бъде и при управлението на Тиквата, но той нали е със мания за величие и вместо да успокой нещата, създаде хаос със неговата експертиза за усвояване и даване...
169
5
 
6
 
! Отговори
Маските ВЪН 1 преди 2 години
Служебното Правителство, за какво дойдоха- да МАХНАТ боoклуците на Бoоклук Борисов или да СЕДНАТ на неговото място, за да КРАДАТ ???Ако на някой оли.гоф.рен му е СТУДЕНО и при 40 градуса температура на въздуха, може да облече ВЪЛНЕН КОЖУХ, вълнена шапка и шал през лятото. Но НЕ и да принуждава останалите в България да носят Кожух посред лято !!
168
3
 
4
 
! Отговори
Маските ВЪН 2 преди 2 години
Всички с АРАБСКИ маски ( бурки, фереджета) да се махат от Парламента и от Магазините ( Аптеките имат разделителен прозорец), а също и арабите, които Боoклук Борисов сложи да гледат дали българите носят АРАБСКИ маски, в държавните фирми... Да бягат към Саудитска Арабия... Само такива се заразяват с вируси, или разни педдерази, еббали се с араби и китайци...
167
5
 
2
 
! Отговори
Златена преди 2 години
ОХ, незная и аз вече, май най-добре е още от сега, хей, тъй, профилактично да ударим един строг локдаун в Бургас, както и в района! По-добре е да сме спокойни, отколкото стресирани и заразени с този смъртоносен вирус!
166
2
 
1
 
! Отговори
Маските ВЪН 4 преди 2 години
На изборите за парламент, в изборните секции, НЕ трябва да има МАСКИ, за да можем да ВИДИМ - Кой иска да гласува... Чух че Боoклук Б.Б. давал БГ паспорти на ***.йм.уни и китайци.. Така че , ако някой види такива да приближават Изборните секции, трябва да ги ИЗГОНЯТ към Турция.. САМО араби, не.г.ри и КРАДЦИ, и мошеници може да влязат да гласуват с маски !!
165
1
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Какво стана с британския вариант? Забравиха го. Само държат хората в напрежение, за да има повече желаещи да се ваксинират. Намирисва отдавна на световна игра, пари, парииииии
164
2
 
4
 
! Отговори
НИЕ ОТ ГЕРБ преди 2 години
ЩЕ СЕЗИРАМЕ БРЮКСЕЛ И МЕЖДУНАРОДНИЯ СЪД В ХАГА , ЗА ГОТВЕНОТО БРАКУВАНЕ НА ВАКСИНИ ПРОТИВ К-19 В БЪЛГАРИЯ , ОТ АНТИВАКСЪРА--МИНИСТЪР НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ОТ СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕЛСТВО!НЕКА НЕКАДЪРНИЦИТЕ НА РАДЕВ ДА ПЛАЩАТ--ЗА ПРОВАЛЕНИТЕ ВАКСИНАЦИИ В БЪЛГАРИЯ!
163
7
 
2
 
! Отговори
Ех Българио Българио преди 2 години
Говорят как ще затварят защото не направиха нищо за ваксинацията. В Англия от 19ЮЛИ повече няма да има никакви мерки защото повече от 80%са ваксинирани с 1игла и повече от 60с две.Въпреки че отчитат заболявания поради огромния брой ваксинирани болниците са празни а на ден два има по 1 починал.В САЩ мерките вече в повечето Щати са снети и хората се върнаха към нормален живот след около 70%ваксинирани с 2доза.В Германия при локдаум на работа ще ходят само ваксинираните останалите в НЕПЛАТЕН ОТПУСК
162
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Един от Германия, Всъщност не само той се изказва отрицателно за ваксините. Подета е кампания, срещу хората, поставили началото на насадената пандемия. Това не е игра, а война за пари, от която се облагодетелстват цели правителства и производителите на ваксини. Пример- как някои страни ги заобиколи вирусът, да не кажа, че и почти цял един континент- Африка, не пострадаха така от вируса?
161
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Масово не ходете да се тествате за да нямат основание за налагане на мерки.
160
0
 
0
 
! Отговори
.............. преди 2 години
Да им бера лайката!
159
1
 
24
 
! Отговори
Един от Германия преди 2 години
Директорът на "Центъра за борба с раковите заболявания" съвсем плахо отчете в интервю днес, че поради затваряне на здравните заведения за болни от рак през 2020 години, смъртните случаи са се увеличили с 30%, а на късно диагностицираните с 40% в сравнение с 2019. Може да се изтълкува, че предимството на Ковид-болните е геноцид спрямо болните от рак.
158
1
 
25
 
! Отговори
Един от Германия преди 2 години
Току-що съобщиха по официалната ARD телевизия, че ваксината на Модерна не предпазвала от Делта-варианта. Направете си сами извода за ползата от васкините.
157
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До УЧИТЕЛКА Учителке в богатите еврейски училища е забранено да има ваксиниран персонал. Като те е страх напускай. От ефин грип драма да се прави е тъпо. Платили сме за боклучави ваксини и да ги бракуват.