Доц. Кунчев: 97% от починалите за седмица от COVID-19 у нас са неваксинирани

Скептицизмът на обществото към ваксините е необясним, призна той
29 авг 2021 11:55, Красимир Ангелов
720
Доц. Кунчев: 97% от починалите за седмица от COVID-19 у нас са неваксинирани
Снимка: БГНЕС

"Скептицизмът на обществото към ваксините е необясним, чувам невероятни неща. А цифрите говорят ясно: в периода от 22 до 28 август има 231 починали от COVID-19, от тях 221, или 97% са неваксинирани". Това съобщи в интервю пред БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Той посочи, че се забелязва плато при първите области, които вдигнаха значително заболеваемостта – като Бургас, Търговище и Велико Търново. По думите на Кунчев на този етап там няма продължаващо нарастване на случаите, което е радостно, но е твърде рано да се правят заключения дали по тези места е достигната максималната точка и ще започне спад на случаите.

Още по темата
"Важно е дали първите ще продължат да растат или ще има обратен ход, защото оттам можем да правим изводи за продължителността на вълната", обясни още Ангел Кунчев.  

Крайната, тъмночервена фаза, която изисква едва ли не тотален локдаун, е при над 500 на 100 хиляди, припомни доц. Кунчев и добави, че средно за страната на 14-дневна база заболеваемостта е все още значително по-ниска.

"Няма изненада - знаем какво се случва, какви са основните рискове и проблеми, но това няма да направи по-лесен сблъсъка с четвъртата вълна", посочи експертът.

"Скептицизмът на обществото е необясним. Мен лично направо започва да ме плаши“, коментира главният държавен здравен инспектор. По думите му нито факти, нито цифри, нито наука вършат някаква работа.

Имаме две мощни оръжия – едното е дефинитивно: ваксинацията, другото са мерките, но хората са уморени и масово не спазват дори елементарни указания, обясни Ангел Кунчев.

Той призна, че очевидно има много политика във вземането на решенията, особено в бурната политическа ситуация у нас, в която всяко събитие, особено пандемията, се натоварва с популизъм.

"Трябва да имаме търпението поне около месец да отложим всичко възможно, за да не създаваме допълнителни предпоставки за разпространение на вируса", смята доц. Кунчев.

Според него изобщо няма спор за това колко е важно децата да са в училище. По думите му няколкото варианта на МОН за протичане на учебната година са максимално точни и "в зависимост от ситуацията ще дадат максимална сигурност на всички, посещаващи училище".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


720
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
541
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кунчевияяя,никой не е умрял от грип в тези жеги. Защо хората ,са толкоз мръsni???!!!
540
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лъжецо, кажи колко сте убили с ваксината. Геноцида ви ще бъде наказан рано или късно убийци!
539
1
 
6
 
! Отговори
. преди 2 години
Това е абсолютна лъжа.Стига си манипулирал хората, целта е само една джоба да е пълен.
538
4
 
4
 
! Отговори
а-мен преди 2 години
Обяснението е много ясно: Има такъв (***) народ! След като три пъти ще гласува само за една година, ще похарчи за избори над 500 милиона лева, и ще е пак същото, какво да очакваш от него? Остави го да мре от вирус и глад, та да му дойде акъла!!!
537
0
 
7
 
! Отговори
Георги преди 2 години
Много често по време на пандемия хората губят доверие в лекарите. През 50те години в Русия по време на холерата са пребивали докторите и дори са разрушили 3 болници защото са мислили че там ги заразяват нарочно. Ако продължи още 1год тоя ковид нищо чудно тия от щаба да ги подгонят със сопите
536
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вече изобщо не вярваме на съчиненията ви! И дете би ги скалъпило по-достоверно!
535
5
 
7
 
! Отговори
ВЪРБАН БРЯСТОВ преди 2 години
Чудничко. Имаме 3% от починалите са с ваксина. Официална информация. Но се сещаме че всички неваксинирани са минимум 5 пъти повече от всички ваксинирани. За да се елиминира това изкривяване на експеримента, умножаваме 3 по 5 и получаваме 15% от починалите са с ваксина. Как беше, "ваксината спасява животи" ? Да ама не. Поне не със сигурност. А някой сигурен ли е че не взема животи ? Производителите на ваксината не поемат отговорност. Всичко е ясно.
534
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ти нали не си ***,ваксиниран си а нещо си нервен?Хайде бягай за бустерче!
533
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Обясним е скептицизма Кунчев, ама за хората е необяснимо, защо ти и такива като теб, не сте още в затвора до живот.
532
7
 
31
 
! Отговори
ъъъ преди 2 години
Много даже е обясним - само някои хора трябва да си прочетат писанията отпреди няколко месеца - най-добрата ваксина е поставената - няма връзка между тромбозите и астрата - има някаква връзка, ама не се притеснявайте, то няма точно на вас да се случи - файзерът е голяма работа - ваксинирайте се, за да си върнем прегръдката и целувката - няма да си ги върнете, ама поне няма да влезете в болница - може и да влезете, но няма да умрете - може и да умрете, но ползата е по-голяма от вредата...
531
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кунчев, лицемер си, ама и тебе те разбирам. Нали трябва някой да демагогства за да си изкарва заплатата и да си стои на поста. Виж, моного хора не са пратив ваксините(по принцип), но с тизи виша загриженост и на вашите шефове от СЗО, налагана със извиване на ръце има нещо гнило. Не разбрахте ли че това има обратен ефект. Сигурен съм че знаеш за много случай на починали от виксина, не от Ковид, но си траеш.
530
6
 
30
 
! Отговори
Я пак? преди 2 години
97? Значи има умрели с "ваксина"? И ко прайм ся? Щото например ваксинирани срещу бяс умрели от бяс няма.
529
13
 
4
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Има публично достъпни данни за броя на заразените по възраст. Всеки може сам да види как се мени дела на всяка възрастова група с времето. Аз лично използвам седемдневен период, а не 14 дневен. Вижте какъв е процента по възрастови групи за последните седем дни и преди 12-13 дни. Има значима промяна. Вижте и колко са ваксинираните във времето. Не забравяйте, че за да действа напълно ваксината, трябва да минат 14 дни след втората доза.
528
5
 
13
 
! Отговори
kiro преди 2 години
ше ги чупим ваксините
527
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кунчев, ако не моеш да си обясниш негативизма на хората, не си за там, брат. Въри да пасеш офци.
526
5
 
29
 
! Отговори
ужасена майка преди 2 години
прогноза днес Кунчо и Христова утре бай Шииле и Радка Аргирова и един математик с кязя брада
525
4
 
29
 
! Отговори
Darth shadow преди 2 години
смешна и жалка е играта ковид 19,само наивник би играл в нея..
524
3
 
4
 
! Отговори
шмatka преди 2 години
До Анонимен Че то няма и нужда ,защото в Конституцията го пише -чл 29 ал 2!!!!
523
44
 
12
 
! Отговори
нн преди 2 години
Ваксината не е лекарство, помага за по-леко протичане на заразата. Жалко че неваксиниралите се ще плащат с животота си. Неваксириралите се са за съжаление, уплашени че ще ги уморят, че ще им навредят и какви ли не глупости са си измислили само и само да не се ваксинират, но заразата не прощава, особено тези който имат и други заболявания. Държава приказва, но кой да я слуша, българина в това нещо е уникален, но ще плаща и то скъпо за ината си.
522
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 610: защото и образованите са по - малко.