Защо няма зелен сертификат за антитела? МЗ обяснява

До момента не е известно какви нива на антителата ни защитават
26 окт 2021 19:15, Нели Христова
381
Защо няма зелен сертификат за антитела? МЗ обяснява
Снимка: БГНЕС

Положителните резултати от изследванията за антитела не са достатъчни за издаването на сертификати за преболедуване, защото не могат да предоставят каквато и да е информация за момента на заразяване и не може да се изключи протичаща понастоящем инфекция. Това е записано в техническия доклад с насоки относно използването на изследвания за антитела за SARS-CoV-2 в контекста на цифровите COVID сертификати на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията (ECDC) и Съвместният изследователски център (JRC), който бе публикуван през месец май, съобщиха от Министерство на здравеопазването.

Сега Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията е направил преглед на заключенията в доклада и счита, че повдигнатите по-рано въпроси продължават да бъдат валидни и че не са настъпили каквито и да е съществени промени в научните доказателства.

Въз основа на насоките от експертите в центъра, Европейската комисия не обмисля приемането на делегиран акт за изменение на Регламента за Цифровия COVID сертификат на ЕС, с който да се даде възможност за издаването на сертификати за преболедуване въз основа на изследвания за антитела. Комисията може да преразгледа становището си въз основа на нови насоки от ECDC.

В настоящите насоки се посочва, че:

Понастоящем изследванията за антитела се използват предимно при научни изследвания (сероепидемиологични изследвания) на населението, отколкото за индивидуална диагностика на случаи на COVID-19.
Откриването и количественото определяне на антителата не могат да се използват като пряк показател за защитен имунитет.

- Положителен резултат от изследване за антитела може да бъде доказателство за инфекция в миналото, но не е абсолютно доказателство, че дадено лице не е заразно и/или е защитено срещу нова инфекция и не може да предава вируса на други.

- До момента не е известно какви нива на антителата могат да ни защитят срещу повторна инфекция.

- От друга страна, лица, които са преболедували, могат да не дадат положителен резултат при серологични изследвания (за продължителен период).

- Освен това не всички антитела, индуцирани от инфекция със SARS-CoV-2, неутрализират ефективно вируса.

- При повечето налични изследвания за антитела не може да се прецени дали откритите антитела предоставят ефективна защита.

С изследванията за антитела не може да се определи моментът на заразяването.

- Изследванията за антитела не могат да предоставят каквато и да е информация за момента на заразяването, така че без допълнителни доказателства, например изследване NAAT и/или RAT, извършени към момента на заразяването, е невъзможно да се определи срокът на валидност на сертификата за преболедуване.

- Възможно е скоро след положителен резултат от изследване за антитела да се окаже, че такива не могат да бъдат открити.

Съществува риск откритите чрез използваните понастоящем в търговската мрежа тестове да изключват инфекция с нововъзникващи варианти на SARS-CoV-2.

- Настоящите системи за изследване не са валидирани спрямо новите варианти.

Когато резултатите от серологично изследване са положителни, това не означава непременно, че лицето е преболедувало SARS-CoV-2.

- Например пациенти, които са получили една доза ваксина, могат да развият антитела, подобни на наличните при преболедували пациенти, и тази категория би представлявала "погрешно положителни резултати".

- Това е доказателство за високия риск от погрешно положителни резултати в области с ниска степен на разпространение на SARS-CoV-2.

- Регионалните различия при разпространението на инфекциите със SARS-CoV-2 могат да окажат въздействие върху (положителната/отрицателната) прогнозна стойност на серологичните изследвания.

- Наличните при автоимунни заболявания антитела (напр. ревматоидни фактори) могат да дадат положителен резултат, без лицето да се е заразявало някога.

 Разнообразието от изследвания за антитела е много голямо и поради това разнообразие и поради липсата на стандартизация сравняването на резултатите от изследванията е изключително трудно.

- Използваните понастоящем в държавите членки изследвания за антитела не са хармонизирани/стандартизирани и резултатите не са съпоставими.

- Лабораторните методи могат да са насочени към различни антитела (IgM/IgG), с които могат да се разпознават и различни части на вируса.

- Повечето изследвания, които могат да бъдат намерени в търговската мрежа, предоставят само качествени резултати (наличие или отсъствие на антитела).

- Тези качествени изследвания за антитела са полезни от гледна точка на населението, но не и от индивидуална гледна точка.

- Комплектите за количествено откриване се използват предимно за изследователски цели, но съпоставимостта на резултатите между лабораториите се възпрепятства от липсата на наличен референтен материал.

- Поради това не е възможно да бъде предложен единен списък на препоръчаните серологични изследвания, които да се прилагат в целия ЕС.

Използват се сертификати, издавани въз основа на положителни изследвания за антитела (IgM и IgG), в контекста на мерките в областта на общественото здраве.

- Възможно е лица, притежаващи сертификати, издадени въз основа на положителен резултат от изследване за антитела, да получат погрешна увереност, че могат да не се придържат толкова строго към поведение, което е от съществено значение за ограничаване на риска от инфекция и по-нататъшното ѝ предаване, като например спазването на физическа дистанция, използването на маски и миенето на ръцете.


381
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
326
0
 
1
 
! Отговори
Край преди 1 месец
Ваксинираните също боледуват но не мрат. Това било целта на ваксината. Преболедувалите също можело да го карат пак е колко от тях са умрели - питам аз и отговор не искам.Как да не вярваш в конспирации, като ти поднасят аргументи които не издържат елементарна човешка логика. И те назорват да се ваксиш.
325
0
 
1
 
! Отговори
Край преди 1 месец
"Използваните понастоящем в държавите членки изследвания за антитела не са хармонизирани/стандартизирани и резултатите не са съпоставими"Държавите Членки въобще не ме бригат когато става въпрос за моето здраве и живот. Радка Аргирова в последното си интервю изплю камъчето - при хора с високи антитела може след ваксина може да се развие цитокинна буря. Може - ама няма да може щото АЗ няма да ви се ваксинирам - не ми трябва зеления ви сертификат - ще си пия надомно и ще си пазарувам онлайн.
324
0
 
1
 
! Отговори
Край преди 1 месец
Всички тези недостатъци на теста за антитела се откриват и при ваксинираните. И там "не е абсолютно доказателство, че дадено лице не е заразно и/или е защитено срещу нова инфекция и не може да предава вируса на други" и там някой въобще не изграждат антитела съответно- защита.Няма ЛОГИЧНО обяснение защо не се признават тестовете за антитела. Докато не дадете такова - хората няма да ви вярват и няма да се ваксинират. Вкл. и АЗ.
323
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тези доклади се изготвят от министерски писарушки,които дори и да са били някога лекари,през последните години едва ли се е случвало да имат пациенти.Защо се пренебрегва мнението на специалисти,като проф.Чорбанов например,който всеки знае,с какво се занимава!
322
0
 
5
 
! Отговори
МмАаНн преди 1 месец
А тогава как знаят, че ваксинираните имат достатъчно на брой антитела???Щом се съмняват, че големият брой антитела при един неваксиниран може да се дължат на инфекция, която кара в момента на крак, да изчакат 14 дни "карантинен" период и след това да издадат сертификат за преболедувал. И какво значение има, откога са тези антитела?
321
0
 
13
 
! Отговори
Картофчо преди 1 месец
Цялата статия е: бла-бла-блаНапълно противно на всички учебници по имунология и вирусология!
320
0
 
23
 
! Отговори
асд преди 1 месец
значи могат да ме бодат с ваксина, която стимулира естествения имунитет и да ми дадът сертификат, а при придобит такъв по естествен път не могат да ти дадат сертификат. Логиката е уникална
319
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Както баба Радка каза, тези антитела от ваксина са валидирани, а тези от преболедуване не са. Какво значи да валидираш получаването на антитела - не знам. И преболедуването, и ваксинирането предизвикват образуването на антитела от имунната система на човека. Имунната система не подлежи на валидиране!!!
318
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тестът за ковид може да бъде фалшиво положителен и фалшиво отрицателен . Така че според мен единствения достоверен тест е този за антитела .
317
4
 
9
 
! Отговори
Лекар преди 1 месец
Няма зелен сертификат , защото има вонящи зелени чорапи в България !!!
316
0
 
26
 
! Отговори
Скапан свят преди 1 месец
Прекарах го тежко и след година си платих 30лв за кръвен тест....Антитела колкото щеш, 250 над нормата...нали е 0,8, обаче сертификат не може щото ме нямало в системата на РЗИ, ама иначе болнични 3 седмици ги има....и личната не може да докаже нищо?! Брюкселските зелки сътворили нещо дето и те не знаят какво, ама...нали трябва да се правят кинти...
315
0
 
14
 
! Отговори
Оффф преди 1 месец
Начи...онези платените сертификати, за тях може...а за преболедувалите с антитела не може?! Браво бе...то е ясно, *** си е ***!
314
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това са някакви абсурди. Изпробват се някакви гаври върху населението и дали ще мине номера. Ако един номер не мине, следва друг.
313
0
 
25
 
! Отговори
Тра-ла-ла преди 1 месец
При други вирусни заболявания като хепатит, морбили, варицела измерват антитела от преболедуване - в тези случаи ваксинация не се препоръчва. Защо при вирусна инфекция от Ковид науката се променя рязко и антителата вече не са индикатор за преболедуване? Риторичен въпрос!
312
0
 
10
 
! Отговори
Тра-ла-ла преди 1 месец
Колко много глупости и пропаганда, за да се промотират "ваксините". ЕДИН пример, който важи за ВАКСИНИРАНИТЕ, а се изтъква като проблем на ПРЕБОЛЕДУВАЛИТЕ: "- Възможно е лица, притежаващи сертификати, издадени въз основа на положителен резултат от изследване за антитела, да получат погрешна увереност, че могат да не се придържат толкова строго към поведение, което е от съществено значение за ограничаване на риска от инфекция и по-нататъшното ѝ предаване.."
311
1
 
19
 
! Отговори
9 преди 1 месец
Наличието на антитела доказва преболедуване, не по-различно от ПСР-а. ПСР направен преди няколко месеца да не би да доказва сегашното ниво на защита? Тези смешни обяснения са съшити с бели конци и причината е ясна - защото зорът е да се боцкаме с експериментална течност.
310
2
 
3
 
! Отговори
мхм преди 1 месец
До Handel12 години безпроблемно управление на Тиквата е доказателство всъшност и за съжаление, че са корумпирани и там
309
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Днес ми искаха серификат в бързото хранене. Иначе можело да си взема за вкъщи. Няма проблем. Мога и на дюнери и пици няколко месеца.
308
1
 
23
 
! Отговори
Коприва преди 1 месец
Не ви се приемат доводите! Нито ще се тестваме, нито ще се бодем!
307
1
 
20
 
! Отговори
Еврейския съюз преди 1 месец
юдейски лъжи