Преди сезона: Много зимни курорти са без лаборатории за COVID-19

Да се признават и сертификати на държави извън ЕС, искат туроператори
Обновена: 3 ное 2021 11:20 | 3 ное 2021 11:18, Анисия Иванова
18

В Пампорово очакват силен зимен сезон. Въпреки пандемията записванията и резервациите се увеличават. Под въпрос е как чужденците, особено тези от страни извън Европейския съюз, ще могат посещават курорта, а и бъллгарите заради изискването за "зелен сертификат"?

И въпреки че е един от най-големите ни зимни курорти, в него няма лаборатория, която да тества туристи и персонал. В Чепеларе също изпитват трудности заради новите изисквания. Има и напуснали работа, защото няма къде да си правят тестове.

"Трябва много внимателно да се изследва феноменът за признаване на сертификат. Трябва да признаваме и сертификати на държави извън ЕС", каза директорът на "Пампорово" АД Мариян Беляков.

"Зелен сертификат" за лифтовете няма да се изисква, въпреки това тестването е под въпрос, тъй като в курорта няма лаборатория. Мисли се по варианта за мобилен център.

"Лабораториите следва да бъдат подсигурени от държавата, за да бъде обезпечено тестването на служители и на гости", добави Беляков.

Проблем с тестването има и в съседното Чепеларе - най-близката лаборатория е на 26 километра, което затруднява работещите и гостите на курорта. Местният бизнес също страда, разказва Красимир Кръстев, който е собственик на заведение.

"Трябва да отидете до Смолян, за да си направите тест", обясни той.

За да облекчат ситуацията от Сдружение "Заедно за Чепеларе", са организирали изнесен пункт. Той обаче работи само до обяд, а лаборантите пътуват от Асеновград.

"Положението е всеки да се спасява по единично. Има хора, които спряха да ходят на работа, в неплатен отпуск са", изтъкна Ангел Влахов от Общинската администрация в Чепеларе.

Тестове могат да се правят и в здравния пункт в Чепеларе, но за хората от съседните села пътуването излиза скъпо.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
7
 
! Отговори
Работник преди 2 години
Тия чорбаджии искат и чакат държавата да им направи лаборатории. Чорбаджиите са пия вици
12
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какъв сезон! Никой няма да дойде в гетото на Европа, Рая на антиваксърите, моргата на света.
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 12 Това би било чудесно. Ако почнат чужденците да идват пак ще вдигнат още картите и у нас няма да могат да карат българи. 80лв е ненормална цена какво като се вдига тока? Да не би разходите им да са само за ток или да били на загуба като работеха на 50лв?
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мдааа, зелените сертификати се " грижат" за вашето здраве. Или по- скоро за мутрохотелите и техните производни.
9
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не вярвам, която и да е европейска държава да препоръча на гражданите си да пътуват до най неваксинираната държава. С най много болни и умрели на ден.
8
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като Европа ни вкара в черен списък и препоръчат да не се пътува до България....и всички кръчмари и хотелиери в банско и пампорово ще станат първи застъпници на ваксините.Никакви помощи за тях от нашите данъци.
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Почнаха сега и туроператорите да се изживяват като първа инстанция по медицински въпроси. Кои ваксини ще се признават трябва МЗ да каже, а не те!
6
2
 
7
 
! Отговори
до stiling преди 2 години
Българи трудо ще могат да си позволят Банско например. Цените са ужасяващо високи за това което предлага курорта. Преди 2 години ходих и често да ти кажа скоро няма да стъпя там.
5
1
 
10
 
! Отговори
stiling преди 2 години
Абе какви чужденци ще дойдат бе акъл имате ли? Държавата с най-много починали на глава от населението и претъпкани болници без адекватен персонал. Трябва да си мазохист да дойдеш за ски в ***, недай си боже да се контузиш и кво правиш? Ами ако се заразиш? Къде и кой ще те лекува. За мен само българи ще има тоя сезон и 10% излъгали се чужденци!
4
2
 
13
 
! Отговори
Смехурани преди 2 години
"Много зимни курорти са без лаборатории за COVID-19"...да се уточни хората на почивка ли ще ходят, или в концлагер да ги изследват и експериментират с тях.....
3
0
 
11
 
! Отговори
До 3 преди 2 години
Ще започнат да реват за помощи от нашите данъци.
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като няма лаборатории и условия няма да работят. Как така ще се изисква сертификат за всичко друго освен за курортите. Еххх ама те нали не се държат от случайни хора, та за тях може. Другите да духат супата ...
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще направят, както всичко в България.Фалшиви сертификати...никакъв контрол...и на края...оле, какво станА.